4/9/13


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.


Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως, με βάση και την πρόνοια 2.3 του Μνημονίου, οι κυπριακές Αρχές ετοιμάσουν σχέδιο αποζημίωσης για τα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεων που είχαν καταθέσεις στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα. Η υιοθέτηση του σχεδίου αυτού αποτελεί προαπαιτούμενη ενέργεια που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης.

Το σχέδιο θα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα:

• Πρώτον, να εξασφαλίζεται ανάλογη μεταχείριση με Ταμεία που είχαν καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου.

• Δεύτερον, να λαμβάνεται υπόψη η ταμειακή και αναλογιστική θέση του κάθε Ταμείου για τον προσδιορισμό του χρόνου κατά τον οποίο θα καταβληθεί η αποζημίωση.

• Τρίτον, να ελαχιστοποιείται η επίπτωση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και να διασφαλίζεται η προσωρινότητα του μέτρου.

Οι κυπριακές Αρχές θα δεσμεύσουν ποσόν μέχρι 299 εκ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό του 2013 για την αποζημίωση αυτή εκ των οποίων κατά ανώτατο όριο ποσόν ύψους 154 εκ. ευρώ μπορεί να διατεθεί πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση της Τρόικα.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση συνολικά 53 οικιστικών μονάδων σε 65 δικαιούχους εκτοπισθέντες.

Συγκεκριμένα, θα παραχωρηθούν τρεις οικιστικές μονάδες σε πέντε δικαιούχους στην επαρχία Λευκωσίας, 22 μονάδες σε 28 δικαιούχους στην επαρχία Λεμεσού και 28 μονάδες σε 32 δικαιούχους στην επαρχία Λάρνακας.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα τον Υποστράτηγο κ. Αντρέα Παπαπαύλου στη θέση του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, σε αντικατάσταση του Αντρέα Πετρίδη του οποίου ο διορισμός λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση της περιόδου διορισμού της Ερευνητικής Επιτροπής για διερεύνηση καταγγελιών που σχετίζονται με τρεις απαλλοτριώσεις και αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Η παράταση εγκρίθηκε για περίοδο δύο μηνών, δηλαδή μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.

Οι λόγοι της παράτασης είναι, μεταξύ άλλων, ότι προέκυψε πως ήταν αναγκαίο η έρευνα της Επιτροπής να επεκταθεί σε περισσότερα θέματα και μάρτυρες από ό,τι αρχικά αναμενόταν καθώς και το ότι συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός εγγράφων που πρέπει να τύχουν μελέτης σε λεπτομέρεια.

Τέλος, στο πλαίσιο των σχεδίων της Κυβέρνησης για προώθηση του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για τη λήψη απόφασης από το Υπουργείο Υγείας για παροχή προσωρινής άδειας σε γιατρούς τρίτων χωρών που επιθυμούν να προσφέρουν σε ξένους ασθενείς στην Κύπρο θεραπείες/επεμβάσεις και γενικά ιατρικές πράξεις που δεν παρέχονται στη χώρα μας από Κύπριους γιατρούς. Οι άδειες θα παραχωρούνται με βάση προϋποθέσεις που τέθηκαν από το Ιατρικό Συμβούλιο.

Το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θα βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία ώστε στο μέλλον οι Κύπριοι γιατροί να μπορούν να επωφεληθούν κερδίζοντας τεχνογνωσία στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης από τη διεξαγωγή επεμβάσεων και ιατρικών πράξεων που δεν γίνονται στη χώρα μας από τους ίδιους».

Σε ερώτηση για το θέμα του σχεδίου προώθησης του ιατρικού τουρισμού, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι αφορά ιατρούς του εξωτερικού που θα φέρνουν στην Κύπρο τους δικούς τους ασθενείς.

Κληθείς να πει αν το ποσόν των 299 εκ. ευρώ που αφορά τα ταμεία προνοίας και συντάξεων στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα αποτελεί μέρος του ποσού των 700 εκ. ευρώ που ζητεί να εξοικονομήσει το κράτος, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι τα 299 εκ. ευρώ αφορούν μνημονιακή υποχρέωσή μας.

Ερωτηθείς για το θέμα των τελών κυκλοφορίας οχημάτων και κατά πόσον θα υπάρξουν αλλαγές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη και προηγούμενες εισηγήσεις της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αλλά και επηρεαζόμενων στην τουριστική βιομηχανία, συζήτησε σήμερα το θέμα και εξουσιοδότησε διυπουργική Επιτροπή να εξετάσει το συντομότερο το ζήτημα, ακόμη και εντός της ημέρας, ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει με τις άδειες κυκλοφορίας οχημάτων γι’ αυτές τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες στον τουριστικό τομέα».

Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι η προσπάθεια είναι όπως το σχετικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή το ταχύτερο δυνατόν.

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Το θέμα απασχολεί την Κυβέρνηση διότι είναι η μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου, είναι αυτή που θα είναι η ατμομηχανή για την ανάπτυξη και την έξοδο από τα αδιέξοδα. Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ το ταχύτερο δυνατόν να μπει σε κανονικούς ρυθμούς με νέο Διοικητικό Συμβούλιο».