4/9/13

Η βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου αναχωρεί αύριο το απόγευμα για το Παρίσι για να συμμετάσχει σε συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης της Τήρησης των Υποχρεώσεων και Δεσμεύσεων των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου. Ακολούθως, η κα Κυριακίδου θα συμμετάσχει σε συνεδρία της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΣΣΕ τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου.

Τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αξιολόγηση της προόδου που επιτεύχθηκε από αριθμό χωρών – μελών σε ό,τι αφορά στην τήρηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεών τους έναντι του Οργανισμού, ιδιαίτερα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΣΣΕ θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, το θέμα της ασφάλειας τροφίμων, το ζήτημα της αντιμετώπισης των διακρίσεων κατά των ηλικιωμένων ατόμων στην αγορά εργασίας καθώς και τις δραστηριότητες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, η κα Στέλλα Κυριακίδου, ως Εισηγήτρια για το θέμα της καλύτερης δυνατής περίθαλψης για γυναίκες με καρκίνο του μαστού, αναμένεται να παρουσιάσει το προκαταρτικό περίγραμμα της σχετικής έκθεσής της. Κατά την ίδια συνεδρία θα συζητηθούν, εξάλλου, θέματα που αφορούν στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως τα φιλικά προς το παιδί δικαστικά συστήματα, η ανάγκη συμπερίληψης των δικαιωμάτων του παιδιού στα Συντάγματα των χωρών μελών του Οργανισμού, καθώς και η υιοθέτηση νομοθετικών και άλλων μέτρων για την προστασία των παιδιών-θυμάτων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης. Σε αυτά τα πλαίσια, η κα Κυριακίδου, ως Γενική Εισηγήτρια για τα Παιδιά, θα παρουσιάσει σχετικό ερωτηματολόγιο που αφορά σε συγκεκριμένα μέτρα που έχουν θεσπιστεί σε εθνικό επίπεδο από κράτη μέλη του Οργανισμού για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.