6/9/13

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ


Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι τριήμερες εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που διεξήχθησαν στα πλαίσια της Λιθουανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο Βίλνιους. Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Διάσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Γιώργος Βαρνάβα (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας), Πρόδρομος Προδρόμου (Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), Σωτήρης Σαμψών, Δημήτρης Συλλούρης, Άριστος Δαμιανού και Άγγελος Βότσης.

Σε παρέμβασή του στο πλαίσιο εργαστηρίου σχετικά με την Ανατολική Εταιρική Σχέση και τη στρατηγική της σημασία για την ΕΕ, ο κ. Βότσης αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτικής για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα τόσο ανά το παγκόσμιο όσο και στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι ουσιαστικά εργαλεία των κρατών προς την κατεύθυνση αυτή αποτελούν η ενδυνάμωση της δημοκρατίας, η δόμηση συνεταιρισμών και η δημιουργία σχέσεων οι οποίες βασίζονται στη συνεργασία και τις ανταλλαγές, καθώς και στις κοινές αξίες και στόχους. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη σημασία της δέσμευσης προς τη διαδικασία τόσο των κρατών μελών της ΕΕ όσο και των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης για την επίτευξη περαιτέρω προόδου στο μέλλον.

Συμμετέχοντας σε εργαστήριο για το χάσμα μεταξύ των στρατιωτικών δυνατοτήτων και των φιλοδοξιών της ΕΕ, ο κ. Σαμψών αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε ό,τι αφορά στην ΚΠΑΑ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι στόχος θα πρέπει να είναι οι πόροι που διατίθενται στον τομέα αυτό να είναι συμβατοί με τη φιλοδοξία να καταστεί η ΕΕ ένας αποτελεσματικός παροχέας ασφάλειας. Επισήμανε εντούτοις ότι πολλά κράτη μέλη έχουν μειώσει σημαντικά τον προϋπολογισμό τους για την άμυνα. Εξάλλου, ο Κύπριος βουλευτής υπενθύμισε ότι, με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, μια σειρά από εργαλεία και λύσεις έχουν τεθεί στη διάθεση των κρατών μελών, υπογραμμίζοντας ότι η αποτελεσματικότητα των εργαλείων αυτών εξαρτάται από την ύπαρξη δομημένης συνεργασίας, βασισμένης στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να εξαλειφθεί ο φόβος της απώλειας αυτονομίας και κυριαρχίας του κάθε κράτους, χωρίς να πλήττονται τα εθνικά συμφέροντα.

Ο κ. Προδρόμου εκπροσώπησε, εξάλλου, τη Βουλή σε συνεδρία της Ομάδας Εργασίας της Ad hoc Επιροπής για την Αναθεώρηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Διάσκεψης. Η απόφαση για σύσταση της σχετικής Επιτροπής λήφθηκε στο πλαίσιο της προαναφερθείσας ιδρυτικής διάσκεψης στην Πάφο, κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Η Κύπρος θα συμμετάσχει και σε όλες τις επόμενες συνόδους της συγκεκριμένης Επιτροπής, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών για αναθεώρηση του Κανονισμού.

Η Διάσκεψη περάτωσε τις εργασίες της με υιοθέτηση σχετικών Συμπερασμάτων.