1/8/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη

Η Κύπρος οδεύει στον σωστό δρόμο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η πρώτη αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης και Ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας ολοκληρώθηκε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπίστωσαν ότι η Κύπρος οδεύει στον σωστό δρόμο.

Δύσκολοι οι τέσσερεις μήνες που περάσαμε, αλλά καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους που τέθηκαν. Κάναμε τα αποφασιστικά βήματα στον μεγάλο στόχο των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού του κράτους. Δρομολογήθηκε σημαντικό μέρος των μεγάλων μεταρρυθμιστικών τομών. Στα δημοσιονομικά και τη δημοσιονομική εξυγίανση φαίνεται ότι βρισκόμαστε ακόμη και λίγο καλύτερα από τις εκτιμήσεις του Προγράμματος.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σταδιακά απομακρυνόμαστε από την εξυγίανση και τα περιοριστικά μέτρα και οδηγούμαστε στη σταθεροποίηση. Ειδικά, η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και η έξοδος της από το καθεστώς εξυγίανσης ήταν το αναγκαίο βήμα για την ενίσχυση του κλίματος σταθεροποίησης και σταδιακής ανάκαμψης του μεγάλου πνεύμονα της κυπριακής οικονομίας, του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Για τον Συνεργατισμό, αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία και τη συμβολή του στην κυπριακή οικονομία, διασφαλίστηκε με κρατική ενίσχυση η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση του, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο επιβάρυνσης των καταθετών.

Αυτά όλα δεν τα λέμε για να εφησυχάσουμε. Δεν τίθεται θέμα εφησυχασμού. Υπάρχει ακόμη δύσκολος δρόμος μπροστά. Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις και κίνδυνοι. Ωστόσο, αυτό το εξαιρετικά δύσκολο τετράμηνο απέδειξε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι η Κύπρος έχει τις προδιαγραφές, και στο ανθρώπινο δυναμικό και στο επίπεδο της εθνικής συνεννόησης – κάτι που είναι πολύ σημαντικό – για να πετύχει και να προχωρήσει μπροστά. Απεδείχθη, κυρίως, ότι όταν υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι και επιδιώξεις, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, το αποτέλεσμα είναι πάντοτε θετικό».

Ερωτηθείς για τον Συνεργατισμό, είπε: «Όσα λέχθηκαν ή ακούστηκαν περί επιτοκίου ήταν ανακριβή. Την ίδια στιγμή μιλάμε για κρατική ενίσχυση που οδηγεί σε κρατικό έλεγχο του Συνεργατισμού κατά 99%. Αυτό οδηγεί σαφέστατα σε πλήρη ανακεφαλαιοποίηση και σιγουριά για τον Συνεργατισμό. Το τι θα γίνει σε πέντε χρόνια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, όμως για εμάς είναι σαφές. Τουλάχιστον ως φιλοσοφία, ως αντίληψη, ως Κυβέρνηση δεν θα θέλαμε ποτέ να κρατούνται τραπεζικά ιδρύματα υπό κρατικό έλεγχο. Σιγά-σιγά θα πρέπει να αποδεσμεύονται αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένες συγκυρίες, από συγκεκριμένα κριτήρια και παραμέτρους τη στιγμή που θα γίνει αυτή η αξιολόγηση».

Πρόσθεσε ότι αύριο «θα έχουμε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού ολοκληρώνεται η όλη αξιολόγηση των τριών μερών της Τρόικα και γι’ αυτό θα έχουμε την τελική αποτίμηση από την Κυβέρνηση που θα γίνει από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε άλλη ερώτηση είπε: «Οι ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί και από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το σύνολο των απόψεων που καταγράφονται στην ανακοίνωση της Τρόικα και αφορούν ευρύτερα το χρηματο-οικονομικό τομέα και την Τράπεζα Κύπρου, αποδεικνύουν ότι το σημαντικό βήμα έγινε: Πλήρης ανακεφαλαιοποίηση και έξοδος από το καθεστώς εξυγίανσης. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο αποφασιστικό βήμα. Έπονται και άλλα βήματα, τα οποία συν τω χρόνω θα τα παρακολουθούμε και ελπίζουμε ότι με την επαναφορά της όλης διαδικασίας διοίκησης της Τράπεζας στο πλαίσιο των νέων καταθετών θα δρομολογηθούν ακόμη καλύτερες μέρες. Όμως, δεν πρέπει να καμιά περίπτωση να υποτιμηθεί το γεγονός της εξόδου από το καθεστώς εξυγίανσης. Πρόκειται για μεγάλο αποφασιστικό βήμα και ήδη φαίνεται αυτό παντοιοτρόπως, και στην αίσθηση που ο απλός πολίτης συλλαμβάνει μέσα από την ίδια την καθημερνή τραπεζική εργασία στην Τράπεζα Κύπρου».

Ερωτηθείς για τον οδικό χάρτη για τους περιορισμούς, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «μέρος του οδικού χάρτη έχει ήδη δημοσιοποιηθεί με την κοινή ανακοίνωση Κεντρικής Τράπεζας και Υπουργείου Οικονομικών».

Πρόσθεσε επίσης: «Παρακολουθούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο θέμα της ολοκλήρωσης της εξόδου της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, παρακολουθούμε την πρώτη αξιολόγηση, που καταγράφει θετικό αποτέλεσμα, αλλά και την ανακοίνωση που θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το απόγευμα σήμερα και αυτά είναι σημαντικά γεγονότα που θα καθορίσουν περαιτέρω τις εξελίξεις. Όμως, είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να προκαταλάβουμε αυτό που λέγεται οδικός χάρτης. Εξάλλου, σε μια περίοδο, όπως τώρα, έκτακτης ανάγκης, διότι έχουμε περιοριστικά μέτρα, οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση κυρίως το ότι πρέπει να αξιολογούνται μέρα με τη μέρα, βδομάδα με βδομάδα, μήνα με μήνα, οι όλες διεργασίες που γίνονται και τα αποτελέσματα συγκεκριμένων αποφάσεων και ενεργειών».

Ερωτηθείς είπε ότι μετά την αξιολόγηση της σημερινής απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Υπουργείο Οικονομικών με την Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι σε περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «για την Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι μετά την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, η Τράπεζα έχει τη δυνατότητα να θεωρηθεί ως αντισυμβαλλόμενο μέρος. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα άντλησης περαιτέρω ρευστότητας έχοντας τα κρατικά ομόλογα ως αντιστάθμισμα». Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε ότι από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου θα τεθεί άμεσα και έντονα αυτό το γεγονός και αναμένουμε ότι θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Κληθείς να πει αν μπορεί να διαμορφωθεί άλλη άποψη σε σχέση με την προοπτική να υπάρξει διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και αναπτυξιακή τράπεζα, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Παραμένουμε συνεπείς στην ανακοίνωση μας ότι αυτό το θέμα θα αξιολογηθεί από τους νέους μετόχους της Τράπεζας και τα νέα δεδομένα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου σε συνεργασία με τη διοίκηση και τις Εποπτικές Αρχές».