1/8/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Ο Υπουργός Άμυνας προήδρευσε σύσκεψης με αντιπροσωπεία των Αγροτικών Οργανώσεων


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου προήδρευσε σήμερα το πρωί σύσκεψης με αντιπροσωπεία των Αγροτικών Οργανώσεων (ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΗ). Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Χρίστος Μαληκκίδης, υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της Εθνικής Φρουράς.



Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός είπε:

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τις Αγροτικές οργανώσεις ζητήματα που άπτονται της προώθησης των κυπριακών προϊόντων στην Εθνική Φρουρά, όσον αφορά τη διατροφή των εθνοφρουρών μας.

Είναι γνωστό ότι οι δύσκολες που διανύει ο τόπος μας συνθήκες της οικονομικής κρίσης, η δραματική αύξηση της ανεργίας και η συρρίκνωση πολλών τομέων της οικονομίας, επιβάλλει τη στήριξη και την αλληλεγγύη προς τον Κύπριο παραγωγό, τη στήριξη του Κύπριου κτηνοτρόφου και αγρότη, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή είναι η ώρα που πρέπει να στηρίξουμε τα κυπριακά προϊόντα.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό έχει αρχίσει μια συγκροτημένη και μεθοδική δουλειά από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας σε συντονισμό ασφαλώς με άλλες κρατικές υπηρεσίες, για τη δημιουργία μιας Συμφωνίας Πλαίσιο, μέσα από την οποία θα επιτυγχάνεται η καλύτερη προώθηση των κυπριακών προϊόντων. Σε αύτη την προσπάθεια ως Υπουργείο Άμυνας συμμετείχαμε ενεργά και από την πρώτη στιγμή συμβάλαμε τα μέγιστα.

Γνωρίζετε ότι η Εθνική Φρουρά είναι ένας μεγάλος- θα έλεγα ο μεγαλύτερος - καταναλωτής τόσο των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, και γενικότερα των κυπριακών προϊόντων. Και γι αυτό στοχεύουμε, μέσα και από τη δική μας προσπάθεια που γίνεται τώρα, να προωθήσουμε και να ενθαρρύνουμε περαιτέρω την ένταξη των κυπριακών προϊόντων για κάλυψη των αναγκών της ΕΦ. 

Πρέπει να δώσουμε ένα σαφέστατο μήνυμα: πρέπει να στηριχθεί η ντόπια παραγωγή. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να εργαστούμε συλλογικά για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα κυπριακά προϊόντα και να βοηθήσουμε με έμπρακτο πλέον τρόπο τους παραγωγούς μας, για την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά ο λαός μας».  
Σε δηλώσεις του ο κ. Νεκτάριος Κάρυος, εκπρόσωπος του ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΥ, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Άμυνας και των συναρμόδιων Υπουργείων για την πρωτοβουλία τους για προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην ΕΦ και τις άλλες κρατικές υπηρεσίες. Ανέφερε ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για το οποίο πρώτη φορά η συγκροτημένη πολιτεία προσπαθεί, με στόχο τα κυπριακά προϊόντα να διοχετεύονται προς κατανάλωση προς τις κρατικές υπηρεσίες και την ΕΦ. Κατηγόρησε δε ότι χρησιμοποιούνται οι εισαγωγές προϊόντων με στόχο να κτυπούν τις τιμές κυπριακών προϊόντων και να τα εκτοπίζουν από την κατανάλωση. Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι μέσα από τον συνεχιζόμενο διάλογο και με πρακτικές λύσεις, θα επιτευχθεί το εγχείρημα.
Ακολούθως ο εκπρόσωπος της ΕΚΑ, κ. Πανίκος Χάμπας, είπε ότι ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος οδεύει προς τη λύση του. Ανέφερε ότι «όλοι μαζί ενωμένοι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο που είναι να θρέψουμε τον κυπριακό λαό με κυπριακά προϊόντα».  
Ο Μιχάλης Λύτρας, εκπρόσωπος της ΠΕΚ, εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι υπό τις συνθήκες της κρίσης που αντιμετωπίσουμε σήμερα, το Υπουργείο Άμυνας και τα άλλα αρμόδια Υπουργεία έχουν αποφασίσει να υλοποιήσουν ένα αίτημα του αγροτικού κινήματος: η ΕΦ και τα νοσοκομεία να τρέφονται μόνο με προϊόντα που παράγονται στην κυπριακή γη, από τους Κύπριους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Εξέφρασε δε την ετοιμότητα των παραγωγών και των αγροτικών οργανώσεων να συμβάλουν στην αντιμετώπιση οποιουσδήποτε πρακτικού προβλήματος παρουσιαστεί ούτως ώστε οι στρατιώτες να τρέφονται μόνο με κυπριακά προϊόντα.
«Ένα διαχρονικό αίτημα, όχι μόνο για την ΕΦ αλλά και για τον Κύπριο καταναλωτή φαίνεται ότι πάει καλά» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τάκης Χριστοδούλου της Νέας Αγροτικής Κίνησης. Χαιρέτισε και ευχαρίστησε τον Υπουργό Άμυνας για την πρωτοβουλία του να καλέσει σήμερα αυτή τη σύσκεψη.  Στη συνέχεια έκανε έκκληση προς όλους τους καταναλωτές να αγοράζουν κυπριακά προϊόντα. «Θέλουμε τη στήριξη της κοινωνίας και με τη στήριξη των παραγωγών δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε.
Ο κ. Λάμπρος Αχιλλέως, εκπρόσωπος του Ευρωαγροτικού, είπε ότι επιτέλους ένα διαχρονικό πρόβλημα της σίτισης του στρατού της Κύπρου φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στο Υπουργείο Άμυνας. Εξέφρασε τέλος την ευαρέσκεια του για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο κ. Φωτίου και είπε ότι θα είναι συμπαραστάτες σε αυτή του την προσπάθεια.
1/8/13