10/7/13

Εγκαίνια του Μουσείου Ζιβανίας και των νέων Γραφείων του Κοινοτικού Συμβουλίου Βάσας Κοιλανίου 10/07/2013

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που εγκαινιάζω ένα έργο μεγάλης τοπικής σημασίας. Ένα έργο που, οφείλω να πω, ξεκίνησε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, στην προσπάθεια για ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής Κυβέρνησης. Ένα έργο που καταδεικνύει την αξία της συνέχειας στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως το ενδιαφέρον που έδειξαν οι δύο προκάτοχες Κυβερνήσεις, του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Δημήτρη Χριστόφια, θα το συνεχίσει και η παρούσα Κυβέρνηση, σε ακόμη εντονότερο βαθμό και ρυθμό, έτσι ώστε να δούμε τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να επιτελούν τον ρόλο στον οποίον ετάχθησαν και για τον οποίο σχετική νομοθεσία εκσυγχρονισμού βρίσκεται ήδη στη Βουλή.

Μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση της σχέσης κεντρικής και τοπικής διοίκησης διαδραματίζει η αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και η αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά και τις τελευταίες μας προσπάθειες και παρεμβάσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αύξηση της συνεισφοράς της Ευρώπης στα εκτελούμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα, και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή και τις προσπάθειές μας κατά τρόπον που να είμαστε αποτελεσματικότεροι στην απορρόφηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων που προσφέρονται για αξιοποίηση.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση επισημαίνω ότι ήδη έχουμε κατορθώσει να αυξήσουμε το ποσοστό της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από 50% σε 85% για το 2013, για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο. Αυτό θα έχει συνέχεια και για τα έτη 2014 και 2015, αφού η χρηματοδότηση από 50% θα ανέλθει σε 73%.
Θέλω θερμότατα να συγχαρώ την Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου και διά της Προέδρου τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και τους προκατόχους τους οι οποίοι, μέσα από την προσπάθεια, τη σύλληψη του οράματος και με τη βοήθεια της Πολιτείας, έκαναν σήμερα κατορθωτό η κοινότητα της Βάσας Κοιλανίου να χαίρεται ένα έργο το οποίο πραγματικά κοσμεί όχι μόνο τη Βάσα αλλά ολόκληρη την περιοχή και αναδεικνύει τη δράση και τον ρόλο που μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει.

Αυτό τον ρόλο, ακριβώς, θα ενισχύσουμε με συγκεκριμένες πολιτικές όπως:

• Ουσιαστική ενίσχυση των κοινοτικών Αρχών με πρόσθετες εξουσίες και πόρους ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο μέσω της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών.

• Ενημέρωση και επιμόρφωση των κοινοταρχών και των κοινοτικών συμβουλίων και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των υπαλλήλων των κοινοτήτων.

Η Βάσα είναι ένα από τα σημαντικότερα αμπελοχώρια της περιοχής και φημιζόταν από παλιά για τα αμπέλια της. Είναι φημισμένη για τους αμπελώνες, το γνήσιο κρασί, τη ζιβανία, τη σταφίδα και τη φιλοξενία της.

Η Κυβέρνησή μας στηρίζει με συγκεκριμένα μέτρα την ύπαιθρο και τα παραδοσιακά προϊόντα και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση του πληθυσμού, κυρίως των νέων, της υπαίθρου. Μεταξύ των μέτρων είναι:

• Αξιοποίηση των φυσικών ομορφιών των ορεινών θερέτρων της Επαρχίας Λεμεσού.
• Στήριξη των τοπικών Αρχών για ανάπτυξη πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους.
• Νομοθετική ρύθμιση που αφορά την Εθνική Πιστοποίηση για «Εγγυημένα Παραδοσιακά Προϊόντα» τα οποία θα φέρουν και σχετικό λογότυπο.
• Αξιοποίηση των αυξημένων κονδυλίων που αφορούν την επιχορήγηση μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων από τα Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020.
• Προβολή των οινοποιείων της περιοχής Τροόδους, σε συνδυασμό με τους Δρόμους του Κρασιού. Προβολή των κρασιών του Τροόδους και παραδοσιακών προϊόντων όπως η κουμανταρία.
• Παροχή βοήθειας σε νέους που ζουν στην ύπαιθρο ή επιθυμούν να επαναδραστηριοποιηθούν στην ύπαιθρο και στα χωριά τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει, τόσο το σχέδιο για τη νεανική επιχειρηματικότητα όσο και το σχέδιο για τον αγροτουρισμό, να αξιολογηθούν και ως προς αυτή τη διάσταση ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά και πιο προσιτά για απορρόφηση κονδυλίων.
• Αναδιανομή κονδυλίων, μέχρι και το 1%, από τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για πολιτικές που αφορούν τους νέους. Αυτό προορίζεται κυρίως για τους τομείς της απασχόλησης, της κατάρτισης και της νεανικής επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράμματος «Εγγύησης για τη Νεολαία», με βάση και τις πρόσφατες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βάσα Κοιλανίου είναι η πατρίδα πέντε σημαντικών δασκάλων που με το έργο και τη δράση τους σημάδεψαν την πορεία της δημοτικής εκπαίδευσης, του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου, του Στυλιανού Χουρμούζιου, του Δημήτρη Λιπέρτη, της Ελένης Ζαχαριάδη και του Ανδρέα Νικολαΐδη. Γι’ αυτό και η ιδέα της ΠΟΕΔ, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο, έγινε πραγματικότητα και δημιουργήθηκε ένα πρότυπο και διαδραστικό Μουσείο Ιστορίας της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Σε μια εποχή που θεσμοί και αξίες απαξιώνονται επικίνδυνα, η υπενθύμιση της ιστορίας και της παράδοσης αποτελεί φάρο και οδηγό πολύτιμο.

Το Μουσείο δίνει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί και να γνωρίσει ο επισκέπτης πώς ήταν η παιδεία μας στα χρόνια της τουρκοκρατίας και της αγγλοκρατίας, πώς κατάφερε να κρατηθεί ελληνική και πώς μπόρεσαν οι δάσκαλοι να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά μας την ελληνική παιδεία.

Ταυτόχρονα, το Μουσείο Ζιβανίας, που είναι συγχρηματοδοτούμενο έργο από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, αναδεικνύει μια άλλη σοβαρή πτυχή της πολιτιστικής μας παράδοσης. Είναι το μοναδικό της περιοχής των Κρασοχωριών και παρουσιάζει τον παλιό παραδοσιακό τρόπο παρασκευής και απόσταξης. Το πλούσιο υλικό του Μουσείου, με εκθέματα γενεών κατοίκων της Βάσας, το φωτογραφικό υλικό και η καφετέρια για δοκιμή της ζιβανίας, ακόμη και το κατάστημα στο οποίο θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα, παρέχουν στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ταυτότητα του παραδοσιακού μας προϊόντος. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέλαβαν την ιδέα και συνέβαλαν στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση του ξεχωριστού αυτού έργου.

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζετε καλά ότι η Πολιτεία αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει κρισιμότατα προβλήματα. Πρώτιστο όλων αυτή την ώρα είναι η οικονομία. Εξίσου, όμως, σημαντική είναι και η αντιμετώπιση του εθνικού μας προβλήματος. Η επικέντρωση της προσοχής μας αυτή την ώρα είναι στο πώς αντιμετωπίζουμε τα πολλαπλά προβλήματα που η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει.

Εν συνεχεία, παράλληλα και ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε για το εθνικό θέμα διότι είναι αδιανόητο την ώρα που θα μελετούμε τρόπους για να επανέλθει η υπερηφάνεια, η αξιοπρέπεια και η ευημερία μας, να επικεντρώνουμε την προσοχή στην ευημερία και όχι στην απελευθέρωση της πατρίδας μας. Το διάστημα που ακολουθεί καλή και συστηματική θα είναι η προετοιμασία μας, έτσι ώστε με την έναρξη ενός νέου διαλόγου να υπάρχουν τα εχέγγυα, τόσο όσον αφορά τους συμμετέχοντες αλλά και όσον αφορά την όλη διαδικασία, έτσι ώστε με ελπίδα και προοπτική να ξεκινήσει μια νέα περίοδος για την πατρίδα μας.

Αυτό στο οποίο στοχεύουμε είναι να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από τον κατοχικό στρατό, να την επανενώσουμε και να την μετατρέψουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Ένα κράτος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προστασία τους θα προέχουν παντός άλλου. Ένα κράτος το οποίο θα είναι εκείνο που θα προσφέρει σε όλους ανεξαίρετα τους πολίτες του την προοπτική για πρόοδο, για ευημερία, για προκοπή.

Εγκαινιάζοντας το έργο, εύχομαι σε όλους να το χαίρεστε και είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν μέρες που θα υπάρξουν πολλά ανάλογα εγκαίνια σε πολλές κοινότητες.