5/7/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση για την ίδρυση του ΔΗΣΥ 05/07/2013

Την πεποίθηση ότι θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση μέσα από μια σειρά μέτρων προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός.
Μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση για την ίδρυση του ΔΗΣΥ στις 4 Ιουλίου 1976, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι με την ίδρυση του ΔΗΣΥ «για πρώτη φορά η πολιτική ζωή του τόπου απέκτησε μια διαφορετική διάσταση με την πολιτικοποίηση, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, την ενίσχυση της κρατικής οντότητας, τη δημιουργία συνθηκών ώστε η διχόνοια που προκάλεσε τις καταστροφές, σταδιακά απαμβλυνόμενη, να βοηθήσει ώστε η πατρίδα μας να προχωρήσει μπροστά. Τόσο μπροστά που όταν ο ιδρυτής της παράταξης Γλαύκος Κληρίδης εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας η πατρίδα μας οδηγήθηκε στις τάξεις της ΕΕ και έτσι ενισχύθηκε μια υπό κατοχήν χώρα και έγινε μια ευρύτερη κοινωνία αρχών και αξιών».
Πρόσθεσε ότι «αυτά που προσβλέπουμε στην Ευρώπη είναι πολύ περισσότερα από αυτά που βιώσαμε πρόσφατα. Δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει ποιοι φέρουν την κύρια ευθύνη ώστε να έχει δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους να επιβάλουν μοντέλα αντιμετώπισης οικονομικών κρίσεων ανάλογων με αυτήν που αντιμετώπισε η Κυπριακή Δημοκρατία».
Αναφερόμενος στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θέλω καν να θυμούμαι εκείνες τις μαύρες μέρες. Δεν μπορείς να κτίσεις το μέλλον βλέποντας το παρελθόν.
Θέλω να παρακαλέσω, ενεργώντας ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, τις πολιτικές δυνάμεις να συνειδητοποιήσουν ότι ο μηδενισμός δεν ωφελεί. Δεν εκφράζω παράπονο και δεν ασκώ κριτική. Είναι δεδομένο ότι ποτέ δεν θέλησα να έρθω σε αντιπαράθεση με οποιονδήποτε για όσα δίκαια ή άδικα σχόλια ακούγονται. Πάντοτε θα ακούω τις παραινέσεις των πολιτικών δυνάμεων, τις παραινέσεις που ζητούν την ανάληψη ευθυνών, την ανάληψη πρωτοβουλιών, την παραγνώριση πολιτικού κόστους, τον εκσυγχρονισμό και το νοικοκύρεμα του κράτους και τη δημιουργία συνθηκών για επανένωση της πατρίδας μας.
Αλλά, πάνω από όλα, πριν να ασχοληθούμε με το πρώτιστο που είναι το εθνικό θέμα, είναι η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του λαού μας και αυτό πράττουμε με μια σειρά από μέτρα. Εντός των ημερών θα τα εξαγγείλω μέσα από συνέντευξη Τύπου για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης– ουσιαστικά οι 45 μέρες αναλώθηκαν για να ασχολούμαστε με την Τρόικα που κάποιοι άλλοι την παραγνώριζαν.
Μέσα από τη συστηματική προσπάθεια, και ιδιαίτερα με τα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κύπρος τίθεται σε μια άλλη βάση ή αντιμετωπίζεται με άλλη σκοπιά. Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όλα τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν αποφάσεις, τις αποφάσεις του Φεβρουαρίου όταν δεν είχαμε ακόμη ολοκληρώσει τη δανειακή σύμβαση, για μεταχείριση ανάλογη με εκείνην που είχε η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.
Επιπλέον, εξίσου σημαντικό είναι η αύξηση της συγχρηματοδότησης από την ΕΕ για όποια έργα θα εκτελούνται με βάση τα προγράμματα της ΕΕ».
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ήταν σημαντική» και κάλεσε όσους «αγωνιούν για να μας μηδενίσουν, να περιμένουν για να δουν αποτέλεσμα».
Πρόσθεσε επίσης: «Αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει είναι η σωτηρία της πατρίδας μας. Επιτέλους πρέπει να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές. Υπάρχει δέσμευσή μου προεκλογική και κάποιοι χλευάζουν τις δεσμεύσεις. Ας ήταν στη θέση μου στα Eurogroups και ας έρχονταν πίσω να πουν στον κυπριακό ελληνισμό γιατί κατέρρευσε το κράτος.
Αυτό που καλούμαστε σήμερα να κάνουμε είναι να αναλάβουμε ευθύνες και πρωτοβουλίες για να ξεπεράσουμε την κρίση. Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε. Θα επιβιώσουμε διότι έχουμε αποφασιστικότητα. Είμαι αποφασισμένος ή να επιτύχω ή να αποσυρθώ. Δεν προτίθεμαι να αποσυρθώ και συνεπώς θα επιμείνω στο να πετύχω».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να είναι ενωμένες για το καλό της πατρίδας και πρόσθεσε: «Όσοι υπηρετούν το κράτος και τον πολίτη έχουν θέση και αξιοκρατικά δεν θα διαφοροποιούνται από οποιονδήποτε άλλο. Όσοι υποσκάπτουν να ξέρουν ότι θα έχουν την αμείλικτη συμπεριφορά της εκτελεστικής εξουσίας».
Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Γλαύκο Κληρίδη σημειώνοντας ότι πρόκειται για ηγέτη προς μίμηση σε ό,τι αφορά τον ρεαλισμό, τη σύνεση, τη νηφαλιότητα σκέψης και την ανοχή στη διαφορετική άποψη, αλλά και ηγέτη χαλκέντερο στο να αντιμετωπίζει περιπέτειες είτε αφορούν τη δράση του εναντίον των φασιστών είτε την πολιτική του πορεία.