4/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου στην τελετή απονομής Διαμνημόνευσης Υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά, στο ΓΕΕΦ


04/06/2013
 Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου
στην τελετή απονομΔιαμνημόνευσης
                                                             Υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά, στο ΓΕΕΦ



«Ευποιίας ης έτυχες, μνημόνευε», λέει το αρχαίο γνωμικό του Κλεόβουλου του Ρόδιου, ενός εκ των επτά σοφών της αρχαίας Ελλάδας, ο οποίος  στην ουσία εγκωμιάζει την ευγνωμοσύνη και προτρέπει να μνημονεύουμε τις ευεργεσίες που έχουμε λάβει.
Αγαπητά εξ΄ Ελλάδος στελέχη,
Θα ήταν παράλειψή μου, με τον αποχαιρετιστήριο τούτο λόγο, να μην εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και τις θερμότατες ευχαριστίες της για τις υπηρεσίες που έχετε προσφέρει στην ημικατεχόμενή μας πατρίδα.  
Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση, που ως Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας καλούμαι σήμερα, σε αυτήν εδώ τη σεμνή τελετή, να απονείμω σε σας, τους πρόμαχους της κάθε εθνικής προσπάθειας, τις δέουσες ηθικές αμοιβές. Με τον συμβολικό αυτόν τρόπο, η Κυπριακή Πολιτεία θέλει να εκφράσει τη βαθιά της εκτίμηση, τόσο προς το πρόσωπό σας, όσο και προς την Ελληνική Δημοκρατία και τις Ένοπλες της Δυνάμεις, για την αμέριστη και πολύπλευρη στήριξη προς τον Κυπριακό Ελληνισμό.  
Είναι σε όλους σας γνωστό ότι η Κύπρος μας, εδώ και 39 χρόνια, αντιμετωπίζει πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία. Σε αυτόν το πολύχρονο αγώνα για απαλλαγή από τα τετελεσμένα της εισβολής και  διεκδίκηση των βασικών δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού, η Ελλάδα παραμένει πάντοτε σταθερός και ανιδιοτελής σύμμαχος που εγγυάται και εξασφαλίζει την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Η υπηρεσία σας στην Εθνική Φρουρά, αποτελεί αδιάσειστο πειστήριο των αταλάντευτων διαχρονικών σχέσεων που μας συνδέουν. Ακατάλυτων  δεσμών που σφυρηλατήθηκαν μέσα από τους αιώνες, από τον Κίμωνα μέχρι σήμερα με τη δική σας συμβολή, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας. Αθάνατων και ισχυρών δεσμών που δημιουργήθηκαν με την αλληλοπροσφορά αίματος Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων σε κάθε εθνικό κάλεσμα. Αιώνιο σύμβολο αυτής της κοινής προσφοράς, θα αποτελεί πάντοτε ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, θυσιαστήριο ηρώων από κάθε γωνιά του Ελληνισμού που πίστεψαν στη δύναμη της ψυχής και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.    
Αποστολή των Ενόπλων μας Δυνάμεων ήταν, είναι και θα παραμείνει η διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, καθώς και η υποστήριξη, προώθηση και προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Στη διατήρηση και αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, ώστε να είναι ικανή να ανταποκριθεί στο έργο της, συμβάλατε τα μέγιστα, ακριβώς γιατί κατέχετε την απαιτούμενη εμπειρία από την πολύχρονη προϋπηρεσία σας στον Ελληνικό Στρατό.
Η παραμονή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην πατρίδα μας, αποτελεί σταθερή και συνεχή απειλή κατά της ασφάλειας μας. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η συνεχής μέριμνα για αναβάθμιση της αμυντικής μας θωράκισης με βασικό πυλώνα την Εθνική Φρουρά, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Εκτός από δύναμη αποτροπής, πρέπει και μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά, στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας του κυπριακού λαού αλλά και να ενισχύει τις διαπραγματευτικές ικανότητες της πολιτικής ηγεσίας.  

Ως Κυβέρνηση, από αναλήψεως των καθηκόντων μας, δεσμευτήκαμε να προσφέρουμε το άπαν των δυνάμεών μας για επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, θέσαμε τις προϋποθέσεις αλλά και τα όρια της προσπάθειας αυτής, προτείνοντας μέτρα για αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Η σωστή και η κατάλληλη προετοιμασία, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε νέας διαδικασίας, καθώς και η συμφωνία της βάσης των διαπραγματεύσεων, πρέπει να διασφαλίζουν πλήρως τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού. Τονίζουμε ότι η απόσυρση των προτάσεων που κρίνονται από την πλειοψηφία του λαού και της πολιτικής ηγεσίας ως απαράδεκτες παραμένει σταθερή και αμετακίνητη θέση μας.   
Τις τελευταίες μέρες, ακούγονται έντονες συζητήσεις για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να τεθεί το θέμα επιστροφής της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, στο τραπέζι των επικείμενων συνομιλιών. Χαιρετίζουμε μια τέτοια εξέλιξη, επιφυλασσόμενοι για τα ανταλλάγματα που μπορεί να ζητήσει η άλλη πλευρά. Αναφέρομαι σε πιθανές απαιτήσεις της Τουρκίας, γνωρίζοντας ότι οι καλές προθέσεις πρέπει να συνοδεύονται με σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, το οποίο δυστυχώς, καταπατείται παράφορα εδώ και 39 χρόνια. Η προσπάθεια απόδοσης οντότητας, κυριαρχίας και διεθνούς αναγνώρισης στο μόρφωμα του ψευδοκράτους, συνοδεύεται από τις προκλητικές ενέργειες, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, στην ΑΟΖ και το FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παρά τις έντονες προκλήσεις, δηλώνουμε απερίφραστα τη βούληση μας για συνέχιση της προσπάθειας, υποδεικνύοντας σε Διεθνείς Οργανισμούς, διαπραγματευτές και ξένους ισχυρούς παράγοντες, τρόπους επίλυσης οι οποίοι να βασίζονται στο δίκαιο, στο συμφέρον και στις προσδοκίες του λαού μας.             
Είναι γεγονός ότι διερχόμαστε δύσκολες ώρες. Παρόλα αυτά, ο ελληνισμός έχει αποδείξει μέσα από την πορεία και την ιστορία του, ότι μπορεί να μεγαλουργήσει, ακόμα και κάτω από δύσκολες συγκυρίες.    
Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση, η οικονομική κρίση που πλήττει Ελλάδα και Κύπρο, να κάμψει τις αντιστάσεις μας και να οδηγήσει σε εκπτώσεις που άπτονται της αμυντικής μας θωράκισης. Αυτή η παραδοχή  πρέπει να γίνει επιταγή. Η δύσκολη εξίσωση της ανισορροπίας δυνάμεων, μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μέσα από εθνική ενότητα, συνεννόηση και συλλογικότητα. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, το Εθνικό Συμβούλιο αλλά και σύσσωμος ο Κυπριακός Ελληνισμός, μπορεί μέσα από σωστή οργάνωση, εναλλακτικά σχέδια δράσης και σκληρή δουλειά, να δείξει το δρόμο της Εθνικής ομοψυχίας και ευψυχίας. Μόνο έτσι μπορούν να αποκρουσθούν οι παράνομες μεθοδεύσεις και ενέργειες της Τουρκίας αλλά και όσων επιβουλεύονται την κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας μας.
Αγαπητοί Ελλαδίτες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί,
Η απονομή από τη Κυπριακή Δημοκρατίας της διαμνημόνευσης υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά, μαζί με το σχετικό δίπλωμα και την τιμητική πλακέτα, θα σας συνοδεύουν για πάντα, μαζί με την αγάπη, την εκτίμηση και το σεβασμό μας.
Ευχαριστώ τον καθένα από εσάς ξεχωριστά καθώς και τις οικογένειες σας που σας στήριξαν αυτή την περίοδο, ώστε να συνεχίσετε απερίσπαστοι να προσφέρετε τις υπηρεσίας σας, καθημερινά και με αξιοπρέπεια, κάτω από πραγματικά αντίξοες οικονομικά συνθήκες, που ταλανίζουν τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.
Ως Υπουργός Άμυνας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, η προσπάθεια που καταβάλατε για τη διατήρηση και βελτίωση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, μας καθιστά υπόχρεους απέναντι στη συνέπεια της πολύτιμης προσφοράς σας. Μας οπλίζει με δύναμη για συνέχιση της προσπάθειας ώστε οι ένοπλες μας δυνάμεις, να παραμείνουν αξιόπιστη και αποτελεσματική δύναμη που μπορεί να πετύχει στο ακέραιο, τους εθνικούς στρατηγικούς αντικειμενικούς σκοπούς που τους έχουν ανατεθεί.     
Σας εύχομαι υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και κάθε ευόδωση των ευγενών στόχων σας.