19/6/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου 19/06/2013


Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επαγγελματικούς φορείς, με μεγάλη προσφορά στην οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου.
Η άνευ προηγουμένου απόφαση για άμεση συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ίδια μέσα, μέσω των ανασφάλιστων καταθετών, βραχυκύκλωσε την πραγματική οικονομία, ενώ έπληξε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της Κύπρου στο εξωτερικό. Αναμένεται ότι η Κύπρος θα είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα υψηλά ποσοστά ύφεσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας και συρρίκνωσης της κατανάλωσης.
Η Κύπρος τους τελευταίες μήνες αποτέλεσε θύμα συκοφαντικών κατηγοριών για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Οι εκθέσεις της Moneyval και της Deloitte Ιταλίας καταρρίπτουν τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς της Τρόικα η οποία επέλεξε να παρουσιάσει μόνο συγκεκριμένα στοιχεία από τις εκθέσεις, αποκρύπτοντας την ουσία. Οι εκθέσεις αυτές διαψεύδουν κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατηγορίες ότι η Κύπρος είναι δήθεν φορολογικός παράδεισος και χώρα ξεπλύματος χρήματος. Η προσπάθεια, όμως, για βελτίωση, όπου εντοπίζονται αδυναμίες, θα είναι συνεχής και βασισμένη σε υψηλού επαγγελματικού επιπέδου πρότυπα.
Άμεσες προτεραιότητες για τη χώρα μας είναι η διαχείριση των αρνητικών συνεπειών της απόφασης του Eurogroup και των όρων του μνημονίου, η ομαλοποίηση του τραπεζικού τομέα σε θέματα κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και ρευστότητας, η όσο το δυνατό γρηγορότερη άρση των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα, μέσα από την αναδιάρθρωση της οικονομίας. Απώτερος σκοπός πρέπει να είναι η επάνοδος της χώρας στις αγορές και η δημιουργία των προϋποθέσεων για επάνοδο στην ομαλότητα και την ευημερία.
Χρειάζεται ολοκληρωμένο πλάνο για να επιτραπεί στην οικονομία να αντιμετωπίσει τις ανισότητες και να προσαρμοστεί στις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στον τραπεζικό της τομέα, καθώς και να προσαρμόσει το επιχειρηματικό της μοντέλο, κάτι που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες επανεκκίνησης της οικονομίας, διαδραματίζει και ο ΣΕΛΚ από το 1961. Ο Σύνδεσμος, ο οποίος απαριθμεί πέραν των 3.000 εξειδικευμένων μελών, αποτελεί το αναγνωρισμένο αρμόδιο σώμα για ρύθμιση και εποπτεία του λογιστικού επαγγέλματος στην Κύπρο. Τα μέλη του αποτελούν τους αντιπροσώπους της χώρας μας στους ξένους επιχειρηματικούς κύκλους και στηρίζουμε τις προσπάθειές τους για τη διατήρηση και την ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών.
Η Κύπρος διατηρεί τα σημαντικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, παρ' όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την απόφαση του Eurogroup, παρέχοντας το επενδυτικό όχημα για επενδύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός, ιδίως στις ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως Ρωσία, Ινδία και Κίνα.
Η αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5% είναι διαχειρίσιμη. Τα πλεονεκτήματα της κυπριακής ιθύνουσας εταιρείας παραμένουν, εφόσον το κέρδος από την πώληση μετοχών συνεχίζει να μη φορολογείται, δεν υπάρχει οποιαδήποτε παρακράτηση φόρου για πληρωμές μερισμάτων και τόκου προς το εξωτερικό και κανένας φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Επιπλέον, η Κύπρος διαθέτει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, με φορολογική αφαίρεση 80% του καθαρού κέρδους, και για οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων. Για να γίνει δυνατή η προσέλκυση των ξένων επενδύσεων θα πρέπει να αρθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να δημιουργηθεί ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Απαιτείται η διευκόλυνση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών που αφορούν επενδυτές οι οποίοι χρησιμοποιούν την Κύπρο ως επενδυτικό κέντρο, μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντική η πλήρης μηχανογράφηση των διαδικασιών που αφορούν τον Έφορο Εταιρειών και Επίσημο Παραλήπτη, το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, την υπηρεσία ΦΠΑ και την υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Επιπλέον, πρέπει να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας της Κύπρου με την παροχή κινήτρων, την ενίσχυση του δικτύου αποφυγής διπλής φορολογίας και τον εμπλουτισμό των χρηματοοικονομικών προϊόντων που παρέχονται στην Κύπρο. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται η δημιουργία Ειδικής Φορολογικής Συμβουλευτικής Ομάδας, στην οποία να συμμετέχουν τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών και από τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικών τεχνοκρατικών υπηρεσιών για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα. Η Ειδική Φορολογική Συμβουλευτική Ομάδα θα αναλύει τα μέτρα και τις νομοθεσίες που εφαρμόζουν οι άλλες ανταγωνιστικές χώρες, ώστε η Κύπρος να παραμείνει ένα ελκυστικό επιχειρηματικό κέντρο. Η Ομάδα αυτή θα έχει, επίσης, κάτω από την ευθύνη της, τις διαπραγματεύσεις για συνομολόγηση και επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας.
Είναι, επιπλέον, απαραίτητη η ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στον εποπτικό της ρόλο και στη σύντομη εξέταση αιτήσεων για εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, και η προώθηση των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.
Το κυπριακό Κοινοβούλιο στηρίζει έμπρακτα τον τομέα των υπηρεσιών και βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους επαγγελματικούς οργανισμούς, όπως ο ΣΕΛΚ. Η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί μονόδρομο για έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο τομέας των υπηρεσιών έχει μεγάλες δυνατότητες. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και μεταρρυθμιστικές τομές.
Αναμφισβήτητα η προοπτική του φυσικού αερίου αποτελεί την ελπίδα του κυπριακού λαού και προσδίδει μεγάλες προοπτικές στη χώρα. Απαιτείται ένας ολοκληρωμένος εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός και σοβαρότητα, ώστε να υπάρξουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο τόσο για τις υπάρχουσες αλλά και τις μελλοντικές γενιές.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για την πρόσκλησή σας και να σας συγχαρώ για το σημαντικό έργο που επιτελείτε. Η κατάσταση είναι δύσκολη και απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεργασία όλων των θεσμών, ώστε να ενεργήσουμε αποφασιστικά για έξοδο από την κρίση και επαναφορά της σταθερότητας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχθούμε παθητικά την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. Πρέπει να κινούμαστε μπροστά από τα γεγονότα και όχι απλώς να ακολουθούμε. Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα είναι πολλές και συνεχείς, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, τεχνοκρατικά τεκμηριωμένοι, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο και να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος. Μέσα από σκληρή δουλειά η Κύπρος θα καταφέρει να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.