19/5/13

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρέστη στο Εθνικό Μνημόσυνο των Ηρωομαρτύρων του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59



19/5/2013 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου παρέστη σήμερα στο Εθνικό Μνημόσυνο των Ηρωομαρτύρων του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 που τελέσθηκε στο Ηρώον Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 στην περιοχή Κάτω Αμιάντου – Πελενδρίου, όπου εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο.
«Είναι με τη δέουσα συγκίνηση» ανέφερε στην ομιλία του,«που στεκόμαστε σήμερα μπροστά στο Ηρώον του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους ήρωες της Κυπριακής ελευθερίας».
«Ένα πολυσύνθετο μνημειακό έργο», συνέχισε,«που είναι αφιερωμένο σε όλους τους συντελεστές του Αγώνα της ΕΟΚΑ: στους πρωταγωνιστές, στους ηρωομάρτυρες, στους αγωνιστές, στα θύματα και σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, που με την ενεργητική συμπαράστασή του, συνέβαλε στην επιτυχία του Αγώνα. Κτίστηκε ως παρακαταθήκη του Αρχηγού Διγενή για τον οφειλόμενο σεβασμό προς τους νεκρούς μας, αλλά και για να διδάσκονται οι επερχόμενες γενεές, κάπου ψηλά, πολύ ψηλά, ώστε με το βλέμμα τους να αγκαλιάζουν όλη την Κύπρο, στα αιματοβαμμένα χώματα της Πιτσιλιάς, όπως ήταν τα λόγια του λίγο πριν αναχωρήσει από την Κύπρο μετά την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου».
Αναφερόμενος στα ελληνόψυχα νιάτα που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού, ο κ. Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων: «Οδηγός και καθοδηγητής εκείνης της λεβεντογενιάς, ήταν o μυστικός χείμαρρος της ψυχής του έθνους μας και η εσωτερική δύναμη της φυλής μας.  Αυτή η δύναμη δημιουργεί το γαλαξία των Ελληνικών θαυμάτων μέσα στο στερέωμα της Ιστορίας.  Αυτή η δύναμη οδήγησε τα άλκιμα νιάτα της Κύπρου να γράψουν νέες σελίδες ένδοξης Ιστορίας».
Ο κ. Νικολάου στην ομιλία του αναφέρθηκε, επίσης, και στις εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας. Τα Εθνικά μας ζητήματα, σημείωσε, απαιτούν συλλογική διαχείριση:«Πανεθνική κινητοποίηση και εθνική συνεννόηση. Απαιτούν να αντιληφθούμε ότι τόσο το Κυπριακό όσο και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, είναι ζητήματα φυσικής και εθνικής επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού, και δεν μπορεί παρά να αποτελούν υπόθεση όλων. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι τα εθνικά μας θέματα, δεν προσφέρονται ούτε για ακρότητες, ούτε για δημαγωγίες ή άγονες αντιπαραθέσεις ή ανώφελες υποσχέσεις, όπως αποδείχτηκε η έξοδος από το Ευρώ».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, τόνισε, δηλώνουμε εμφαντικά έτοιμοι να αγωνιστούμε και να εργαστούμε συστηματικά, για να εξέλθουμε από την κρίση το συντομότερο δυνατό. «Την ίδια ώρα όμως, παραμένουμε πιστοί στην επίτευξη του υπέρτατου μας στόχου για επανένωση της πατρίδας μας. Γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να συμβιβαζόμαστε με την στασιμότητα και την κατοχή. Απαλλαγμένοι από τα δεσμά της οικονομικής κρίσης, θα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση στο Κυπριακό, στη βάση μιας ολοκληρωμένης και διεκδικητικής στρατηγικής, αξιώνοντας αυτό που δικαιούμαστε, αυτό που μας αξίζει. Γι’ αυτό, με σοβαρότητα και τεκμηρίωση προετοιμάζεται η απόσυρση των προτάσεων, που κρίνονται από την πλειοψηφία του λαού και της πολιτικής ηγεσίας ως απαράδεκτες».
Κλείνοντας, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι, παρά την επιθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών, αυτό είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί στο παρόν στάδιο, αφού η προσοχή μας είναι επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει επισωρεύσει η οικονομική κρίση.
Διεμήνυσε, καταλήγοντας, ότι δεν υπάρχει χώρος αλλά ούτε και διάθεση από πλευράς της Κυβέρνησης «να ανεχτεί συμπεριφορές, οι οποίες δεν αρμόζουν σε μια έντιμη διαπραγματευτική διαδικασία, που θα έχει προηγουμένως συμφωνηθεί στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου.  Ως κυβέρνηση, θα σταθούμε αυστηρά ενάντια σε όσους επιχειρήσουν να  επιστρατεύσουν αθέμιτα μέσα για να πλήξουν τις θέσεις και την αξιοπιστία της πλευράς μας».