19/5/13

Δελτίο ειδήσεων ΔΕΚΑ

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 19/05/2013 10:00

1. Θέμα για τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έθεσε ο Τούρκος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Χακάν Καρατσιάι, στην 5η Επιτροπή (ασχολείται με θέματα προϋπολογισμού του ΟΗΕ) για τη χρηματοδότηση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Ζήτησε να αλλάξουν οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ώστε να προσαρμοστεί – όπως είπε - στις πραγματικότητες.

2. Το έγγραφο συγκλίσεων ή αποκλίσεων δόθηκε μετά από δική του παράκληση, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι αυτό δεν έγινε για να αποτελέσει το έγγραφο τη βάση επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν. Το έγγραφο, προσθέτει, δεν κατατέθηκε από Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, «αλλά μου εδόθη κατόπιν δικού μου αιτήματος».
3. Η Κύπρος θα συνεχίσει να προσφέρει διευκολύνσεις σε πολεμικά πλοία άλλων χωρών, στο πλαίσιο του σημαντικού ρόλου που έχει να διαδραματίσει στην περιοχή και η Ρωσία παραμένει ένας αξιόπιστος και σταθερός μας σύμμαχος, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, μετά από επίσκεψη του στο ρωσικό αντιτορπιλικό "Ναύαρχος Παντελέγιεφ" το απόγευμα του Σαββάτου, στο λιμάνι Λεμεσού. 4. Τη μελέτη που ετοιμάζει το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα εξετάσουν τα μέλη του Συμβουλίου στις 31 Μαΐου, και όταν ολοκληρωθεί θα την αποστείλουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Οικονομικών. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Χριστόφορος Πισσαρίδης, ανακοίνωσε επίσης πως το Συμβούλιο θα ετοιμάσει μια σειρά από έρευνες και μελέτες σε διάφορους τομείς της οικονομίας, με σκοπό τον ανασχεδιασμό της.
5. Η Ευρωζώνη είτε θα ξηλωθεί εκ των έσω, είτε όλοι μαζί θα πρέπει να ενδυναμώσουν τα θεμέλια της και το κοινό νόμισμα, ήταν το μήνυμα του Νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη, ο οποίος σημείωσε πως δεν είναι λύση για την Ευρωζώνη η έξοδος της Κύπρου ή οποιασδήποτε άλλης χώρας-μέλος που αντιμετωπίζει πρόβλημα. 6. Από τα 3,057 δις ευρώ το 2008, ο κατασκευαστικός τομέας στην Κύπρο συρρικνώθηκε στα 1,9 δις το 2012, μείωση 38% δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδόμων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) Κώστας Ρουσιάς, στην 18η ετήσια Γενική Συνέλευση. Με αποτέλεσμα, όπως πρόσθεσε, ο μέσος μηνιαίος όρος των ανέργων στον τομέα, να αυξηθεί από τα 902 άτομα το 2008, σε 6177 το 2012, δηλαδή αύξηση κατά 585%.
7. Την επαναλειτουργία του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ) για τις ακάλυπτες επιταγές, ζήτησε με υπόμνημά του προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας το ΚΕΒΕ. Όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσακκής, ήδη κυκλοφορούν πολλές ακάλυπτες επιταγές στην αγορά και αν το θέμα των ακάλυπτων αφεθεί, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. 8. Η Εμελι ντε Φόρεστ από τη Δανία, ξυπόλητη και με τη συνοδεία ντράμερ και ενός φλαουτίστα, κέρδισε το διαγωνισμό της Eurovision στο Μάλμε, της Σουηδίας ερμηνεύοντας την μπαλάντα "Only Teardrops". Η Ελλάδα κατέκτησε την 6η θέση, με τους Koza Mostra και τον Αγάθωνα Ιακωβίδη και το τραγούδι “Alcohol is free”. Τη δεύτερη θέση πήρε το Αζερμπαϊτζάν με 234 βαθμούς και την τρίτη η Ουκρανία με 214 βαθμούς, έναντι 281 της 20χρονης Δανέζας.
9. Η Ομόνοια νίκησε χθες την ΑΕΚ και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Europa League, τερματίζοντας στην 3η θέση της βαθμολογίας. Η ομάδα των πρασίνων επικράτησε με 3-1 της ομάδας της Λάρνακας, αφήνοντας την στην τέταρτη θέση και εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Εξάλλου, η Ανόρθωση νίκησε χθες με 2-1 το ΑΠΟΕΛ στο ‘Αντώνης Παπαδόπουλος’ και τερμάτισε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, πίσω από τον πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ. ομάδα του στο 76ο. 10. Επεισόδια σημειώθηκαν μετά τους χθεσινούς ποδοσφαιρικούς αγώνες στη Λευκωσία, κοντά στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου στεγάζεται το οίκημα του ΑΠΟΕΛ. Αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν η ολοσχερής καταστροφή αυτοκινήτου της Αστυνομίας και ζημιές σε λεωφορείο και παρακείμενα καταστήματα.
(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)