12/4/13

Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Γ. Προκοπίου στις εργασίες της 9ης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στις Βρυξέλλες 12/04/2013


Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της 9ης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο (Κ.Σ.ΕγΜ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπεί στη Συνέλευση ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Προκοπίου.

Κύριο θέμα συζήτησης στη Σύνοδο ήταν η ουσιαστική εφαρμογή των προγραμμάτων της Ένωσης για τη Μεσόγειο, με στόχο την ενίσχυση της κινητικότητας και τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι δημοκρατικοί θεσμοί και διαδικασίες στα κράτη των νοτίων ακτών της Μεσογείου.

Σε παρέμβαση του ο κ. Προκοπίου τόνισε ότι πρέπει το 2013 να είναι η χρονιά που θα μετουσιωθούν σε πράξεις και έργα οι διακηρύξεις των προηγούμενων ετών. Υπογράμμισε δε ότι η Κύπρος στηρίζει την ανάληψη δράσεων με άμεσα απτά αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική πρόοδο. Πρέπει, ανέφερε ο κ. Προκοπίου, να δοθεί έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ειδικότερα στην ανάπτυξη τομέων, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για τόνωση της αγοράς εργασίας και της οικονομίας, ευρύτερα, σε συνάρτηση πάντοτε με τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και δεδομένα της Μεσογείου, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και η περιοχή της Μεσογείου, ο κ. Προκοπίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι με συντονισμένη εργασία μπορούν να εφαρμοστούν δημιουργικές και καινοτόμες λύσεις που δεν θα συνδέονται απαραίτητα με αύξηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά με τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και κυρίως την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και την προώθηση των ανταλλαγών και της κινητικότητας των νέων. Σημειώνοντας ότι ένα Ευρωμεσογειακό πρόγραμμα Erasmus μπορεί να συμβάλει ποικιλοτρόπως στο στόχο αυτό, επισήμανε την ανάγκη προσεκτικού σχεδιασμού τέτοιου προγράμματος, ώστε να αποφευχθεί η μαζική εκροή των νέων προς τον Βορρά, που θα οδηγήσει σε διαρροή «εγκεφάλων» (“brain-drain”) και σε πιθανή εκμετάλλευση της νεολαίας του Νότου, ως φτηνό ανθρώπινο δυναμικό.

Ο κ. Προκοπίου επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων στην υιοθετηθείσα Κοινή Διακήρυξη των Προέδρων των Κοινοβουλίων, κατά τη Σύνοδο της Κ.Σ.ΕγΜ στη Μασσαλία, στις 7 Απριλίου 2013. Η Διακήρυξη της Μασσαλίας, ανέφερε ο κ. Προκοπίου, αναγνωρίζει ως κυριότερο άξονα προτεραιότητας την ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες, θέτοντας έτσι γερά τη βάση και το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούν τα Κοινοβούλια της περιοχής, ώστε οι πρωτοβουλίες να αντανακλώνται πλέον σε απτά έργα.