12/4/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου στο 10 Παγκύπριο Συνέδριο Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφάλειας, στη Λευκωσία 12/04/2013


Είναι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ και που μου δίνεται η ευκαιρία να αφουγκραστώ τους προβληματισμούς σας και να συζητήσω μαζί σας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας ιδιωτικών υπηρεσιών ασφάλειας. Το θέμα του σημερινού συνεδρίου με απασχόλησε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και θα συνεχίσει να με απασχολεί, υπό τη νέα μου ιδιότητα, ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Με την ευκαιρία επιτρέψετε μου να συγχαρώ το Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφάλειας της Αστυνομίας, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ασφάλειας και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν το συνέδριο αυτό, που αναμφίβολα θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών ασφάλειας.

Πριν προχωρήσω να καταθέσω τις απόψεις μου, θέλω να σας συγχαρώ για την υπευθυνότητα, σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό που έχετε επιδείξει τόσο κατά την ημέρα επαναλειτουργίας των τραπεζών όσο και κατά τις επόμενες μέρες, αφού η συμβολή σας παγκύπρια ήταν καθοριστική στην ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στον τόπο μας. Αυτή είναι η αρχή μιας νέας εποχής, η οποία αποτελεί προτεραιότητα στο πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Η συμφιλίωση του πολίτη με την Αστυνομία, αλλά και κάθε φορέα παροχής υπηρεσιών ασφάλειας στον τόπο μας, όπως είναι τα ιδιωτικά γραφεία ασφάλειας, αποτελεί τον βασικό πυλώνα της επιδιωκόμενης ασφάλειας του πολίτη και γι’ αυτό σας καλώ να εργαστούμε όλοι μαζί για την εδραίωση της ασφάλειας του πολίτη ως βίωμα ζωής.

Ο ρόλος των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφάλειας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης, η οποία τροφοδοτείται από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα ο κυπριακός λαός, είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Γι’ αυτό προσδοκώ στην επέκταση της συνεργασίας των ιδιωτικών γραφείων παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και των φυλάκων με την Αστυνομία, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το πολύπλευρο έργο της, ως θεματοφύλακα της ασφάλειας των πολιτών. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με ιδιαίτερη έμφαση και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ενεργώντας πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας.

Η παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών ασφάλειας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια του τόπου. Για τον λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας που να κατοχυρώνει το επάγγελμα. Ο περί Ιδιωτικών Γραφείων Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας Νόμος, που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων και την άσκηση του επαγγέλματος του φύλακα, τροποποιήθηκε πρόσφατα, ώστε να καταστεί αυστηρότερος ο έλεγχος της αδειοδότησης των εν λόγω γραφείων και των φυλάκων.

Ο Νόμος, ως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα, παρέχει τα νομικά εφόδια στις διωκτικές αρχές να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά κρούσματα που δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο το σύστημα και τη δημόσια τάξη και τα προβλήματα που προκύπτουν από τυχόν παράνομες δραστηριότητες.

Οι αυστηρές προϋποθέσεις που τέθηκαν τόσο για τη χορήγηση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος του φύλακα ή ιδιώτη φύλακα, όσο και για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γραφείων παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται και την καταλληλότητα των προσώπων που ασκούν το επάγγελμα.

Ο Νόμος παρέχει την εξουσία στις διωκτικές αρχές να αναστέλλουν άμεσα τις εργασίες ιδιωτικού γραφείου παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, όταν αυτό λειτουργεί παράνομα, με την έκδοση διατάγματος δικαστηρίου, όπως επίσης να επιβάλλουν αποτρεπτικές ποινές στα άτομα που παραβιάζουν τις διατάξεις του Νόμου.

Ο Νόμος παρέχει, επίσης, το σημαντικό δικαίωμα στους αιτητές να υποβάλουν ιεραρχική προσφυγή στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε περίπτωση που ο Αρχηγός Αστυνομίας απορρίπτει εν όλω ή εν μέρει αίτηση τους για χορήγηση άδειας ή σε περίπτωση ανάκλησης ή μη ανανέωσης της άδειας τους. Με την πρόνοια αυτή παρέχεται η δυνατότητα διόρθωσης τυχόν λανθασμένων αποφάσεων από πλευράς της διοίκησης.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, θέλω να επισημάνω ότι η προστασία του επαγγέλματος παροχής υπηρεσιών ασφάλειας δεν είναι υπόθεση μόνο των διωκτικών αρχών του τόπου, αλλά και όλων εσάς. Γι’ αυτό σας καλώ να διασφαλίσετε το επάγγελμα σας από όλους αυτούς οι οποίοι επιδιώκουν την αξιοποίηση των γραφείων ασφάλειας ως μέσο επιβολής της ανομίας και εξωθούν τους φύλακες στην εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών, ξένων προς αυτούς του νόμου και της ασφάλειας του πολίτη.

Σας καλώ να διαφυλάξετε την τήρηση του νόμου, να αναβαθμίζετε συνεχώς την εκπαίδευση των συνεργατών σας, να συνεργαστείτε με τις διωκτικές αρχές, παρέχοντας κάθε αναγκαία πληροφορία που σχετίζεται με τη διερεύνηση οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος, και στην προσπάθεια σας αυτή σας διαβεβαιώνω ότι θα με βρείτε συνεργάτη και συμπαραστάτη σας.

Μόνο έτσι θα μπορέσετε να αναβαθμίσετε πραγματικά το επάγγελμα σας, θα το καταστήσετε συνώνυμο με την ασφάλεια του πολίτη και ενεργό μέρος της ασφάλειας του τόπου. Και τότε είμαι βέβαιος ότι δεν θα αργήσετε να απολαύσετε τους καρπούς της υπευθυνότητας και της αξιοπιστίας σας. Θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά και την συνεργασία της Πολιτείας, διευρύνοντας τον κύκλο των εργασιών σας, σε νέες μορφές εργασίας, όπως αυτές που παρέχονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κλείνοντας, θέλω να υπογραμμίσω ότι θα εργαστώ για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας και την προστασία του από τις όποιες παραβατικές συμπεριφορές. Σας διαβεβαιώνω ότι τα αποτελέσματα του σημερινού συνεδρίου, θα αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής μελέτης και διαβούλευσης, ώστε τα προβλήματα που θα αναδειχθούν να επιλυθούν άμεσα και οριστικά. Προσβλέπω στη συνέχιση της καλής συνεργασίας μας.