9/4/13

υμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην 9η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Συνάντηση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας 09/04/2013

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει με τριμερή αντιπροσωπεία (Κυβέρνηση, εργοδότες και συνδικαλιστικές Οργανώσεις) στην 9η Περιφερειακή Ευρωπαϊκή Συνάντηση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας η οποία πραγματοποιείται στο Όσλο. Στη φετινή συνάντηση, η οποία συγκαλείται κάθε τέσσερα χρόνια, συμμετέχουν Αρχηγοί Κρατών, 38 Υπουργοί της Περιφέρειας, καθώς και κοινωνικοί εταίροι από 50 χώρες της Ευρώπης. Η Συνάντηση επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση της ανάπτυξης που δημιουργεί θέσεις εργασίας, την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου ως μέσου εξεύρεσης αποδεκτών πολιτικών και στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης.

Την πρώτη μέρα της Συνάντησης, συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών τόνισαν ότι τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση από μόνα τους, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα για στήριξη της ανάπτυξης και αναζωπύρωση της οικονομίας.

Στις παρεμβάσεις της, η Πρόεδρος της Λιθουανιας κα Dalia Grybauskaite ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους η χώρα της κατάφερε να επαναφέρει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας συνδυασμό μέτρων λιτότητας, διαρθρωτικών αλλαγών και μέτρων τόνωσης της οικονομίας, ενώ ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας κ. Jens Stoltenberg σημείωσε πως η χώρα του κατάφερε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην κρίση χρησιμοποιώντας ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας, στοχεύοντας στα άτομα που δεν έχουν εργασία καθώς και στη συμμετοχή του γυναικείου πληθυσμού στην απασχόληση.

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας σημείωσε ότι δεν τίθεται πλέον θέμα επιλογής μεταξύ μέτρων λιτότητας και μέτρων στήριξης της αγοράς εργασίας και της ανάπτυξης. Οι καλές αποφάσεις λαμβάνουν υπόψη μια ευρεία γκάμα δεδομένων και λαμβάνονται μετά από κοινωνικό διάλογο, είπε.

Αριθμός ομιλητών τόνισαν την ανάγκη επιβολής μορατόριουμ στις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες δεν αποτελούν μαγική συνταγή, και την ανάγκη ανάληψης διαρθρωτικών αλλαγών οι οποίες πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης ως προς την κοινωνική και οικονομική τους αποδοτικότητα. Όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές υπογράμμισαν τη μέγιστη σημασία του κοινωνικού διαλόγου πριν τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης αφού, όπως υποστήριξαν, εξασφαλίζει δημοκρατικές διαδικασίες, ενισχύει το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής.

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε χθες Υπουργική Συνάντηση με θέμα «Youth Employment in the Crisis». Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε στη συνάντηση ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, ο οποίος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στην Κύπρο όσον αφορά τη στήριξη της εργασίας των νέων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για βελτίωση της νεανικής απασχολησιμότητας είναι πολύ σημαντικές. Σημειώνοντας τις δυσχερείς συνθήκες που έχουν ανεβάσει την ανεργία των νέων στην Κύπρο σε υψηλά επίπεδα, τόνισε ότι οι πολιτικές που εξασφαλίζουν την απασχόληση ανάμεσα στους νέους πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα αφού, όπως είπε, υπάρχει ορατός κίνδυνος δημιουργίας μιας χαμένης γενιάς νέων οι οποίοι στερούνται ευκαιριών και πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Παπαγεωργίου κατέληξε καλώντας τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάλυση των διασυνδέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις οικονομικές πολιτικές και τις πολιτικές εργασίας και τονίζοντας ότι ο ρόλος του Οργανισμού στις παρούσες δύσκολες συνθήκες πρέπει να είναι πιο ορατός, καθοριστικός και περισσότερο πρακτικός παρά θεωρητικός.