11/4/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου 11/04/2013

Θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν, αν είναι δυνατόν και σήμερα, να απλουστευτούν και να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, είπε το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η Κυβέρνηση, παρόλο που δεν θα ήθελε να βρίσκεται σε αυτή την αντιπαράθεση, εντούτοις είναι αναγκασμένη να απαντήσει ξανά σε αυτούς που φέρουν την κύρια ευθύνη για την πρωτόγνωρη οικονομική τραγωδία που βιώνει ο τόπος ότι, το ολιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι να απευθύνονται στον λαό με μεγαλύτερη σεμνότητα. Ο λαός και μνήμη έχει και κρίση και ξέρει πολύ καλά ποιοι τον έφεραν μέχρι εδώ.
Η Κυβέρνηση ενστερνίζεται πλήρως τις ανησυχίες των παραγόντων της αγοράς ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν, αν είναι δυνατόν και σήμερα, να απλουστευτούν και να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές. Πρέπει να απελευθερωθούν κεφάλαια και να επανέλθει η ομαλότητα και η εύρυθμη λειτουργία στην αγορά. Η Κυβέρνηση εργάζεται έτσι ώστε ακόμη και σήμερα να έχουμε ένα νέο διάταγμα πιο απλό και πιο σαφές που θα βοηθήσει αυτή την εύρυθμη λειτουργία.
Επίσης, είναι πεποίθηση μας ότι η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να αποκτήσει ηγεσία αν είναι δυνατόν και σήμερα. Πρέπει, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, η Τράπεζα Κύπρου να έχει ηγεσία για να μπορέσει να διεκπεραιώσει το μεγάλο έργο για αυτή τη συστημική μας τράπεζα. Αναμένουμε και από την Κεντρική Τράπεζα, σε συνεννόηση, να έχουμε το συντομότερο Πρόεδρο και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου».
Ερωτηθείς για το θέμα που αφορά την πώληση χρυσού αν χρειαστεί, με βάση σχετικά έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Το θέμα πώλησης χρυσού είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας. Είναι γνωστό μέσα από τη θεσμική αυτονομία των θεσμών της κυπριακής πολιτείας. Για να γίνει πώληση χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα είναι γνωστό ότι πρέπει να γίνει και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ότι προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε εκτίμησή της για τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη διατηρησιμότητα της κυπριακής οικονομίας, είναι επίσης γνωστό και διαφαίνεται μέσα από έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας.
Η κυπριακή Κυβέρνηση, οπωσδήποτε, σε όλες τις διαβουλεύσεις που έκανε με στόχο τη διαμόρφωση του Μνημονίου έθεσε διάφορα τέτοια εργαλεία έτσι ώστε να έχουμε αυτή τη δυνατότητα εκπλήρωσης των χρηματοδοτικών αναγκών. Είναι ένα από τα πολλά, αλλά η ευθύνη ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα».
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη - ανεξαρτήτως του ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα που της κληρονόμησαν κάποιοι και είναι γνωστοί ποιοι είναι αυτοί – ότι θα λύσει αυτό το πρόβλημα έτσι ώστε το τέλος Απριλίου να έχουμε εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων του κράτους».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παλαιότερα μιλούσαμε για 17,5 δις σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες, ενώ τώρα για 23 δις, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι γεγονός ότι με το Μνημόνιο του Νοεμβρίου μιλούσαμε για 17,5 δις χρηματοδοτικές ανάγκες. Και έχουν προκύψει και έχουν γίνει 23 δις. Ποιος ευθύνεται για αυτό; Πώς φτάσαμε εδώ; Από το γεγονός ότι υπήρξε ευθυνοφοβία και πλήρης αναποφασιστικότητα της προηγούμενης Κυβέρνησης».
Σε ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι τα επιπρόσθετα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν προκύψει «έχουν σαφέστατα σχέση με τον τραπεζικό τομέα. Όταν έχεις τόσες εκροές εντολών από τις κυπριακές τράπεζες, δυστυχώς, φτάνεις σε αυτό το ποσό, αλλά έχει ληφθεί υπόψη αυτός ο αριθμός και είναι για αυτό που μπήκαμε στα επόμενα στάδια αποφάσεων στο Eurogroup της 24ης Μαρτίου». Πρόσθεσε ότι αυτό που βγαίνει και από την Έκθεση είναι ότι «η Κυβέρνηση, εξαιτίας του ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, δυστυχώς, λειτούργησε με αυτό τον ανεύθυνο τρόπο, οδηγήθηκε η χώρα σε αυτή την οικονομική τραγωδία ανεβάζοντας το ποσό στα 23 δις. Διότι ήταν 17,5 δις το ποσό στη συνομολόγηση του πρώτου Μνημονίου, το Νοέμβριο. Ας ανατρέξει ο οποιοσδήποτε και ας αντιληφθεί ο λαός το ποιος ευθύνεται για το ότι φτάσαμε ως εδώ».
Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «προβλέπεται ανακεφαλαιοποίηση των Συνεργατικών Ιδρυμάτων μέσα στο Μνημόνιο, ύψους 1, 2 δις και εμπεριέχονται στα 10 δις της δανειακής σύμβασης».
Κληθείς να πει τι αναμένουμε από το επικείμενο Eurogroup, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αναμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης και την τελική συμφωνία της δανειακής σύμβασης, στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του Eurogroup».
Σε ερώτηση, γιατί η Φινλανδία αναφέρθηκε σε αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτό απαντήθηκε από τη γερμανική αντιπροσωπεία, ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών».
Κληθείς να αναφερθεί στη χθεσινή σύσκεψη των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «έγινε μια συζήτηση για το πού βρίσκεται η οικονομία και κυρίως κατατέθηκαν προτάσεις με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας οι οποίες θα πάνε στα Υπουργεία, με στόχο κατά τις ολοήμερες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου στις 15 και 16 Απριλίου να κωδικοποιηθούν σε νομοσχέδια για να τεθούν στη Βουλή».
Κληθείς να πει κατά πόσο στις 25 Απριλίου έχει συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί δείπνο μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Ερογλου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «υπάρχει πρόταση από πλευράς τουρκοκυπριακής ηγεσίας για το δείπνο, όμως, η δική μας πλευρά ακόμη δεν έχει απάντηση».
Σε ό,τι αφορά την επιστολή Ντράγκι προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «επιβεβαιώνεται η παραλαβή της επιστολής του κ. Ντράγκι. Για την Κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα διότι ήταν και είναι πάγια η θέση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αυτονομία των θεσμών. Εν πάση περιπτώσει, άλλο η πολιτική διαχείριση των πραγμάτων και εντελώς διαφορετική η τεχνοκρατική».