9/4/13

Η κυπριακή παροικία Αυστραλίας τίμησε την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου

Μέσα σε ατμόσφαιρα δέους και συγκίνησης, η κυπριακή παροικία Αυστραλίας τίμησε με αριθμό εκδηλώσεων την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου ΄55, ημέρας έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν η ηγεσία και μέλη των κυπριακών κοινοτήτων και οργανώσεων, η Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου, εκπρόσωποι ελλαδικών φορέων και πλήθος ομογενών.

Στο Σύδνεϋ, η κυπριακή κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν της εποποιίας της 1ης Απριλίου 1955 και των αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα. Επίσης, η Κυπριακή Λέσχη Σύδνεϋ τίμησε την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου με μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και με κατάθεση στεφάνων. Στις εκδηλώσεις παρίστατο ο Ύπατος Αρμοστής κ. Γιάννης Ιακώβου, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο.

Κατά την ομιλία του στην κυπριακή κοινότητα Σύδνεϋ, ο κ. Ιακώβου προέβη σε σύντομη ιστορική αναδρομή των γεγονότων που οδήγησαν τον κυπριακό Ελληνισμό να ξεσηκωθεί ενάντια στον αποικιοκρατικό ζυγό μέσω του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59. Απέτισε φόρο τιμής στους αγωνιστές και τα παλικάρια που περιφρόνησαν τον θάνατο και που θυσίασαν τα νιάτα και τα όνειρα τους για τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας, δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας. Υπογράμμισε ότι 58 χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, όχι μόνο τιμούμε όλους τους ήρωες μας και μνημονεύουμε τη θυσία τους, αλλά ταυτόχρονα αναλογιζόμαστε το δικό μας χρέος απέναντι στην πατρίδα και αντλούμε τα κατάλληλα διδάγματα για να συνεχίσουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι στον αγώνα για ανατροπή των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής του 1974. Επί τούτου, διαβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, σταθερά προσηλωμένος στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, θα επιδιώξει με όλες του τις δυνάμεις την ανατροπή της κατοχής και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας και των οδυνηρών διλημμάτων που τέθηκαν ενώπιον μας, ο κ. Ιακώβου ανέλυσε τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος για υπέρβαση των δυσκολιών και επανεκκίνηση της οικονομίας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη σκληρή δουλειά και με τη δημιουργικότητα που εκφράζει τον λαό μας, η Κύπρος θα καταστεί δυνατό να επιστρέψει σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης.

Στη Μελβούρνη, η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα τίμησε την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου με μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα Sunshine. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο που βρίσκεται στον περίβολο του ναού, ομιλίες και σύντομη γιορτή από τους μαθητές του Ελληνικού Σχολείου και του Καλλιτεχνικού Ομίλου της κοινότητας Απόστολος Ανδρέας, Sunshine. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επίσημες ομιλίες και πολιτιστική εκδήλωση στο οίκημα της κυπριακής κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας. Επίσης, η κυπριακή κοινότητα Ανατολικών Προαστίων τέλεσε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Την Υπάτη Αρμοστεία εκπροσώπησε ο Πρόξενος κ. Ανδρέας Χατζηθεμιστός ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο.

Η κυπριακή κοινότητα Νοτίου Αυστραλίας τίμησε επίσης την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου με μνημόσυνο στον Ιερό Ναό της Γέννησης του Χριστού και με πολιτιστική εκδήλωση στο οίκημα της κοινότητας.