26/3/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη 26/03/2013


Η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας και θα εντοπίσει τους υπαίτιους αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής τραγωδίας, υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η επόμενη μέρα μετά τις σκληρές αποφάσεις που υποχρεωθήκαμε να πάρουμε είναι όπως αναμέναμε: πολύ δύσκολη. Έχουμε να διαχειριστούμε τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Ομάδες τεχνοκρατών στην Κεντρική Τράπεζα και στο Υπουργείο Οικονομικών εργάζονται εντατικά για να δώσουν τις καλύτερες των λύσεων με στόχο την ταχεία εξομάλυνση της κατάστασης. Και ελπίζουμε αυτό να συμβεί, και πρέπει να συμβεί, μέχρι το πρωί της Πέμπτης που θα λειτουργήσουν ξανά οι τράπεζες.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα διαβουλεύθηκε με συνεργάτες του και άλλους συμβούλους με στόχο να ορίσει μια ομάδα διαχείρισης της κρίσης. Αυτή η ομάδα-ομπρέλα διαχείρισης της κρίσης θα αποτελείται από Υπουργούς και εμπειρογνώμονες και θα έχει ακόμη τη βοήθεια της Βουλής των Αντιπροσώπων είτε σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών είτε σε επίπεδο Προεδρείου της Βουλής. Σε αυτή την ομάδα διαχείρισης της κρίσης θα πρέπει να αξιοποιηθούν όσοι μπορούν να προσφέρουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, αλλά θα πρέπει να τη διαχειριστούμε και να φέρουμε σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Θα εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους καλύτερους για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Αντίστοιχες ομάδες διαχείρισης της κρίσης θα δημιουργηθούν και σε κάθε Υπουργείο με την αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών με στόχο και το κάθε Υπουργείο ξεχωριστά να αντιμετωπίσει αυτό το δύσκολο έργο που έχει, ιδιαίτερα αυτές τις πρώτες μέρες.

Σε συνέχεια της χθεσινής εξαγγελίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε από το πρωί διερευνητικές επαφές με στόχο τον σχηματισμό ερευνητικής επιτροπής και διαμόρφωση των όρων εντολής της, η οποία θα αναζητήσει τυχόν ποινικές, αστικές ή πολιτικές ευθύνες για τη μεγάλη οικονομική τραγωδία που έπληξε τον τόπο.

Η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας και δεν θα αφήσει πέτρα που δεν θα σηκώσει για να εντοπίσει τους υπαίτιους αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής τραγωδίας.

Επίσης, ομάδα ειδικών από διάφορα Υπουργεία, ακόμη και με εμπειρογνώμονες που προσφέρουν τη βοήθεια τους αφιλοκερδώς από τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, επεξεργάζεται σενάρια για το πώς θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Προνοίας με βάση την εξαγγελία του Προέδρου χθες.

Υπάρχουν διάφορα σενάρια τα οποία προς το παρόν δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν διότι βρισκόμαστε σε μια λεπτή και ευαίσθητη στιγμή, αλλά μόλις έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα θα τα ανακοινώσουμε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει από αύριο συσκέψεις που αφορούν θέματα επενδύσεων και υλοποίηση των καθυστερημένων αναπτυξιακών έργων. Στις συσκέψεις θα λάβουν μέρος οι αρμόδιοι με το αντικείμενο αυτό Υπουργοί και θα συζητηθεί το θέμα των γραφειοκρατικών διαδικασιών που δυστυχώς δημιούργησαν πολλές από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε σχέση με αναπτυξιακά έργα.

Επίσης, αύριο θα γίνει σύσκεψη για το θέμα της ενέργειας και της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Θεωρούμε ότι ειδικά το θέμα της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι θα απελευθερώσει δυνατότητες στην οικονομία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κόσμος ζητά την καταδίκη των υπαίτιων για την οικονομική κρίση, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συστήνει ερευνητική επιτροπή, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει από την αρχή ο δικαστής. Αυτή η επιτροπή θα συστηθεί με στόχο ακριβώς να διερευνήσει όλα αυτά τα φαινόμενα που μας οδήγησαν εδώ. Θα πρέπει, βέβαια, να έχει και χρονοδιάγραμμα αυτή η επιτροπή για να μας δώσει τα πορίσματα και αποτελέσματά της».

Σε ερώτηση αν είναι αποφασισμένη η Κυβέρνηση να βάλει βαθιά «το μαχαίρι στο κόκκαλο» ακόμη και σε ό,τι αφορά μεγάλους παράγοντες των τραπεζών, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η πολιτική βούληση του Προέδρου είναι σαφής και η χθεσινή του δήλωση τα λέει όλα. Πρέπει όχι μόνο απλώς να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού, αλλά την ίδια στιγμή να γίνει και μια νέα αρχή έτσι ώστε ο τόπος από δω και πέρα να περάσει οριστικά και αμετάκλητα στη διαφάνεια και στην τιμωρία ενόχων που οδηγούν τον τόπο σε τραγωδίες».

Ερωτηθείς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήδη μίλησε με την Επιτροπή (των κατόχων αξιογράφων) και θα ορίσει συνάντηση με τον κ. Μαυροβουνιώτη και θα εξεταστεί η παράγραφος εκείνη της απόφασης του Γιούρογκρουπ η οποία αναφέρεται σε αυτό το θέμα. Αναφέρεται σε διαδικασίες γρήγορης απονομής δικαιοσύνης για όσους έχουν εξαπατηθεί. Αυτή ακριβώς είναι η διατύπωση. Ήταν επιμονή του Προέδρου να περάσει στην απόφαση του Γιούρογκρουπ αυτή η συγκεκριμένη διατύπωση ακριβώς για να καλύπτεται το θέμα και πολιτικά και νομικά και να αρχίσει αυτή η διαδικασία».

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον θα οριστεί ποινικός ανακριτής ή διερευνητική επιτροπή για να βρεθούν οι υπαίτιοι της οικονομικής κρίσης, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Ο Πρόεδρος έκανε το πρωί διερευνητικές επαφές με τον Γενικό Εισαγγελέα και με ειδικούς για να καταλήξει στη συγκεκριμένη θέση. Θα υπάρξει Υπουργικό Συμβούλιο αύριο για να ορίσει τους όρους εντολής και τον σκοπό αυτής της επιτροπής. Η θέση είναι, όμως, ότι θα ερευνήσει ποινικά, αστικά και πολιτικά αδικήματα».

Αναφορικά με το προσωρινό διάταγμα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα και αφορά την Τράπεζα Κύπρου ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Με βάση την απόφαση του Γιούρογκρουπ η διαδικασία που αφορά την Τράπεζα Κύπρου είναι εντελώς διαφορετική από τη διαδικασία που αφορά τη Λαϊκή Τράπεζα.

Για τη Λαϊκή η απόφαση αναφέρεται σε καλή και κακή τράπεζα, ενώ για την Τράπεζα Κύπρου αναφέρεται σε εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση εκ των έσω με μετατροπή των αποκοπών των καταθετών σε μετοχές. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά και αυτή είναι η πολιτική απόφαση με βάση τα συμπεράσματα του Γιούρογκρουπ. Ίσως, και είναι πεποίθηση μου αυτό, όταν εκδίδετο το προσωρινό διάταγμα θα έπρεπε ταυτόχρονα να είχαμε και διευκρινιστική δήλωση από την Κεντρική Τράπεζα. Δυστυχώς, η μη ύπαρξη της διευκρινιστικής δήλωσης δημιούργησε όλο αυτό τον θόρυβο, και αυτό ήταν μεγάλο λάθος».

Πρόσθεσε επίσης: «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα ο Υπουργός Οικονομικών, και θα εκδοθεί διευκρινιστική ανακοίνωση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενώ θα άνοιγαν οι τράπεζες σήμερα τελικά αποφασίστηκε να μην ανοίξουν και ερωτηθείς αν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η Κυβέρνηση πολύ σωστά παρενέβη προς την ανεξάρτητη Αρχή, την Κεντρική Τράπεζα, για να γίνει αυτό που έγινε και η Κυβέρνηση στα πλαίσια των δικών της πολιτικών αρμοδιοτήτων χειρίζεται θέματα που αφορούν την ίδια. Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Τράπεζα, η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο οι αποφάσεις της να μην βρίσκονται σε αναντιστοιχία με ανάλογες πολιτικές αποφάσεις».

Σε ερώτηση γιατί δεν ήταν παρών ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρία του Γιούρογκρουπ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δεν προβλέπεται. Στο Γιούρογκρουπ υπάρχει αποκλειστική συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών».

Τέλος, ερωτηθείς αν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τυγχάνει της εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «οι θεσμοί, ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες ώρες, πρέπει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που να έχουν σχέση με το κοινό καλό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σαφής και συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τις ξεχωριστές αρμοδιότητες».