20/3/13

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 20/03/2013

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 20/03/2013

1. Ραγδαίες αναμένεται να είναι σήμερα οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το μέλλον της κυπριακής οικονομίας μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για απόρριψη της πρότασης του Eurogroup. Από τις 9 το πρωί πραγματοποιείται στο Προεδρικό σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που είχε συγκαλέσει από χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για εκτίμηση της κατάστασης στην οικονομία. Νωρίτερα ο Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος είπε πως προτίθεται να θέσει ολόκληρη την περιουσία της Εκκλησίας, για διάσωση του τόπου και επανέλαβε την εισήγηση του για έκδοση εθνικού ομολόγου. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχτηκε το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, ο οποίος συμμετέχει μαζί με τον Υποδιοικητή της ΚΤ Σπύρο Σταυρινάκη στη σύσκεψη των αρχηγών.

2. Στις προσπάθειες διαχείρισης της κατάστασης μετά τη χθεσινή απόρριψη του κουρέματος των καταθέσεων, δηλώνει ότι προσανατολίζεται ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος συναντάται σήμερα στις 11:00 (ώρα Ρωσίας) με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ από τη Μόσχα, ο κ. Σαρρής είπε ότι θα συζητήσει με τον κ. Σιλουάνοφ όλους τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση.
3. Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισε την Τρίτη το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Κατά τάχθηκαν οι 36 βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ ψήφισαν αποχή. Από νωρίς το απόγευμα συγκεντρώθηκε πλήθος διαδηλωτών έξω από το κτίριο της Βουλής, ζητώντας την καταψήφιση του νομοσχεδίου.
4. Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε το κόμμα του δεν υψώνει λευκή σημαία και θα βρίσκεται δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στις προσπάθειες που καταβάλλει. Να αποσύρουμε την αίτηση μας για βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης και να επιδιώξουμε άλλες λύσεις, ζήτησε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. «Ωμό εκβιασμό» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν την απόφαση του Eurogroup, λέγοντας ότι «παίρνει χαρακτήρα βαρβαρότητας. Κάποιοι εκτός Κύπρου θέλουν να μας γυρίσουν σε καθεστώς αποικίας δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης την απόφαση του Eurogroup. Η αλλαγή δεν γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο, ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος  Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ενώ «άκρως απαράδεκτο» και «επαίσχυντο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.
5. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει τον απόλυτο σεβασμό του στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και έχει συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, το πρωί της Τετάρτης, στο Προεδρικό, για την από κοινού συζήτηση και μελέτη της κατάστασης, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.
6. Η ΕΚΤ εξέφρασε σε ανακοίνωσή της, μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου από την κυπριακή Βουλή, τη δέσμευσή της για παροχή ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες «στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων». Ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ολλανδός Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι το "πακέτο διάσωσης" για την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι και εναπόκειται στην Κύπρο να καθορίσει πώς θα χρηματοδοτήσεις τις ανάγκες της. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε "κατέγραψε μετά λύπης του" την αρνητική έκβαση της ψηφοφορίας στο κυπριακό Κοινοβούλιο για το σχέδιο δανεισμού με προϋπόθεση τη δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, σύμφωνα με αποψινές δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο.
7. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο Γραμματέας Τύπου της ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως οι Πρόεδρο της Ρωσίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συζήτησαν σειρά θεμάτων, που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, καθώς επίσης και την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εξάλλου τηλεφωνική συνομιλία και με την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, τη Δευτέρα, την οποίαν ενημέρωσε για την επικρατούσα κατάσταση στην Κύπρο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής Κυβέρνησης, η κ. Μέρκελ επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο με την Τρόικα.
8. Η απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο καθώς και οι εξελίξεις στο νησί, από εδώ και πέρα, μονοπώλησε χθες το βράδυ τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, που συνήλθε με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις».
9 .Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν θα έχει σήμερα πριν το μεσημέρι συνάντηση στην έδρα του διεθνούς οργανισμού συνάντηση με τον ειδικό του σύμβουλο για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
10. Πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι η κλήρωση της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου. Στην ημιτελική φάση έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση τους η Ομόνοια, ο Απόλλωνας, η ΑΕΚ Λάρνακας και η ΑΕΛ.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΚ/ΓΧΡ)