6/2/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στην Πρέσβειρα της Σλοβακίας το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας 06/02/2013

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας απένειμε στην Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο κα Anna Tureničova το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας κατά την τελετή, στην παρουσία Υπουργών, αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών στην Κύπρο, εκπροσώπων του Προέδρου της Βουλής και κοινοβουλευτικών κομμάτων, αρχηγών ή εκπροσώπων τουρκοκυπριακών κομμάτων, αξιωματούχων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και άλλων επισήμων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:
«Με αυτή τη σεμνή τελετή η Πολιτεία και εγώ προσωπικά τιμούμε, με την απονομή του παράσημου του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την δρα Anna Tureničova, Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο.
Αγαπητή Anna,
Το παράσημο που σας απονέμουμε σήμερα αποτελεί μια από τις κορυφαίες τιμητικές διακρίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει απονεμηθεί σε εκλεκτούς φίλους της Κύπρου που διακρίθηκαν διαχρονικά για τη στήριξη και τη φιλία που προσέφεραν στον πολύπαθο τόπο μας και στον λαό μας.
Οι σχέσεις συνεργασίας και φιλίας με τη Σλοβακία και τον λαό της πάνε πολλά χρόνια πίσω. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στις συναντήσεις που είχα ως νέος Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ με τον τότε Πρέσβη της Τσεχοσλοβακίας αείμνηστο Emil Keblúšek, τέλη του 1988 - αρχές του 1989. Είχαμε τότε συναντηθεί για να συζητήσουμε το Κυπριακό. Κατά τις συναντήσεις μας προέκυψε το θέμα των επαφών των πολιτικών ηγετών των δύο κοινοτήτων. Ο Emil Keblúšek προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για να γίνει μια συνάντηση των πολιτικών ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Πράγα. Έτσι μετά από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος και της επίσημης τσεχοσλοβακικής πλευράς, αντιπρόσωποι των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων μετέβησαν στην Πράγα, όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκείνες συναντήσεις από τις 11 ως τις 16 Μαΐου 1989. Πρέπει να πω ότι εκείνες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα. ʽΕσπασε ο πάγοςʼ. Για την ιστορία αναφέρω ότι στις πρώτες αυτές επαφές συμμετείχαν από ελληνοκυπριακής πλευράς ο τότε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Γλαύκος Κληρίδης ο υποφαινόμενος ως Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος από πλευράς του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, ο τότε Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Βάσος Λυσσαρίδης και ο Νίκος Ρολάνδης ως Πρόεδρος των Φιλελευθέρων. Από πλευράς των Τουρκοκυπρίων ο αείμνηστος Οζκέρ Οζκιούρ ως Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο Μουσταφά Ακιντζί ως Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης και ο Ισμέτ Κοσάκ ως Πρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος.
Μετά την πρώτη συνάντηση στην Πράγα πραγματοποιήθηκαν δεκάδες άλλες συναντήσεις στην Κύπρο, στο Λήδρα Πάλας και διοργανώθηκαν αρκετές κοινές εκδηλώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τόσο σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων όσο και σε επίπεδο μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στο μεταξύ έγιναν αλλαγές στον πολιτικό χάρτη. Κάποια κόμματα έφυγαν, κάποια νέα κόμματα εμφανίστηκαν και έχει διευρυνθεί η συμμετοχή πολιτικών κομμάτων και ηγετών και από τις δύο κοινότητες στις πολλές συναντήσεις οι οποίες διοργανώθηκαν στο μεταξύ.
Οι φιλικές σχέσεις και η συνεργασία με τη Σλοβακία έχει από τότε συνεχιστεί και αναβαθμιστεί, έχοντας πάντα ως σύνδεσμο εδώ στην Κύπρο τον εκάστοτε Πρέσβη της Σλοβακίας. Γιατί αναφερόμαστε στη Σλοβακία και τους Πρέσβεις της χώρας; Αυτά συνέβησαν μετά το ʽβελούδινο διαζύγιοʼ μεταξύ Τσεχίας και Σλοβακίας.
Σε αυτό το πλαίσιο η Anna Tureničova έχει εργαστεί αρκετά χρόνια πολύ σκληρά για την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών. Η προσφορά της Anna Tureničova έχει διαφανεί μέσα από τις πολλές εκδηλώσεις οι οποίες έχουν διοργανωθεί με σύνδεσμο την ίδια. Σημειώνω επίσης ότι από το 2001 υπηρετεί στην Κύπρο απόσπασμα της Σλοβακίας στα πλαίσια της UNFICYP για το οποίο είμαστε ευγνώμονες.
Τιμώντας σήμερα τη δρα Anna Tureničova με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αξίας, τιμούμε όλους τους Πρέσβεις και τον λαό της Σλοβακίας περιλαμβανομένων και του Πρέσβη της Τσεχοσλοβακίας στον οποίο ήδη έχω αναφερθεί, τον Emil Keblúšek. Ιδιαίτερη μνεία στους Jaroslav Roman, Milan Tancar, Dusan Rozbara και Jan Varso που υπηρέτησαν από το 1993 μέχρι το 2007 όταν μας ήλθε η Anna. Τους τιμούμε ως φίλους και στενούς συνεργάτες στον αγώνα που διεξάγει ο λαός μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου και του λαού μας. Η Anna είναι μια αφοσιωμένη διπλωμάτης, φίλη της Κύπρου και του λαού μας, που κερδίζει τον συνομιλητή της με την ευγένειά της, με την αγάπη της στον άνθρωπο και την ʽανοικτή καρδιά΄ της. Την ευγνωμονούμε για τον λόγο αυτό. Της ευχόμαστε κάθε καλό στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Μπρατισλάβα». Από της πλευράς της η κα Tureničova είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ίδια τρέφει μεγάλο σεβασμό για τη διαδικασία των συναντήσεων μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων των οποίων προεδρεύει.
Και πρόσθεσε: ότι «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου διοργανώθηκαν 56 δικοινοτικές συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας, 49 συναντήσεις της Υποεπιτροπής στην Πρεσβεία ης Σλοβακίας και 32 δικοινοτικές εκδηλώσεις. Το Μάιο του 2009, η Κυβέρνηση της Σλοβακίας προσκάλεσε στην Μπρατισλάβα 42 πολιτικούς ηγέτες από τις δύο κοινότητες με την ευκαιρία της 20ης επετείου του δικοινοτικού διαλόγου.
Με τα πολιτικά κόμματα διοργανώσαμε δικοινοτικές συναυλίες, εκθέσεις, δημόσιες διαλέξεις, επισκεφθήκαμε εκκλησίες, τεμένη, νοσοκομεία, και σχολεία, υποστηρίξαμε πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και πολλά άλλα.
Είμαι πολύ περήφανη για όσα έχουμε καταφέρει και ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες σε όλα αυτά».
Αναφερόμενη στον Πρόεδρο Χριστόφια, η κα Πρέσβειρα είπε ότι ανέκαθεν υποστήριζε αυτές τις πρωτοβουλίες και συμμετείχε προσωπικά σε πολλές δικοινοτικές συναντήσεις και εκδηλώσεις. Τέλος, η κα Tureničova αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας.