31/1/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για τους όρους εντολής της Pimco στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών 31/01/2013

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σήμερα σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, σχετικά με τους όρους εντολής της Pimco και τον ρόλο της Blackrock στις διαπραγματεύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Ρωτούν διάφοροι ποιοι είναι οι όροι εντολής, γι’ αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Με πολλή λεπτομέρεια οι όροι εντολής της Pimco δόθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όταν ζητήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να συζητηθεί το θέμα και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας όχι απλά ενημέρωσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους όρους εντολής, αλλά τους έδωσε κιόλας. Όπως, επίσης, στη συγκεκριμένη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας με λεπτομέρεια εξήγησε και τον ρόλο της Blackrock στις διαπραγματεύσεις. Ένας ρόλος συμβουλευτικός, ένας ρόλος τεχνοκρατικής στήριξης, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Γι’ αυτό κατά την άποψη μας δεν δικαιολογείται να εγείρεται το θέμα ποιοι είναι οι όροι εντολής, γιατί είναι καλά γνωστοί.
Θέλω επίσης να επαναλάβω τη θέση της Κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι στο θέμα αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το βασικό σενάριο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι τα όποια ακραία σενάρια. Αυτή τη θέση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε ευθαρσώς στην επιστολή που ενεχείρισε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον κ. Μπαρόζο. Αυτή η επιστολή έχει δημοσιοποιηθεί και είναι καλά γνωστή η θέση της κυβέρνησης. Όπως, επίσης, η Κυβέρνηση έχει διατυπώσει και τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν από μέρους της Κύπρου τα όποια ακραία σενάρια πιθανόν συζητηθούν. Αφού, λοιπόν, ζητούμε την υιοθέτηση του βασικού σεναρίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ταυτόχρονα τονίζουμε ότι εάν και εφόσον τελικά προκύψει ανάγκη για ακραίο σενάριο αυτό μπορεί να καλυφθεί απευθείας από τον Μηχανισμό Στήριξης των Τραπεζών για τον οποίο η ΕΕ είναι στη διαδικασία σύστασης και υλοποίησης.
Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, να ολοκληρωθεί το θέμα του μνημονίου, και η Κύπρος να μπορέσει να λάβει δάνειο από τον Μηχανισμό Σταθερότητας για να μπορέσει να προχωρήσει η οικονομία μας μπροστά».
Κληθείς να απαντήσει αν έχει ένδειξη η Κυβέρνηση ότι θα ακολουθηθεί το ακραίο σενάριο και όχι το βασικό, ο κ. Στεφάνου είπε: «Εμείς σε σχέση και με την έκθεση της Pimco καλούμε όλους να αναμένουμε με ψυχραιμία την τελική έκθεση. Ήδη έχει γίνει αρκετή συζήτηση αναφορικά με τα θέματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως είπα και προηγουμένως, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές μέχρι τώρα ότι έχουμε την επιχειρηματολογία μας, έχουμε εκείνα τα στοιχεία που μας δίνουν τη δυνατότητα να πείσουμε για το θέμα των σεναρίων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Όπως επίσης έχουμε την επιχειρηματολογία για να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Κύπρος θα πρέπει να τύχει της βοήθειας της Ευρώπης στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης που είναι βασική αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κύπρος ουσιαστικά αποτελεί θύμα ευρωπαϊκής απόφασης, όπως είναι η απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους που έχει κοστίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ τόσο στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση στην κυπριακή οικονομία».