31/1/13

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου αναφορικά με την υπογραφή της συμφωνίας για αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα 31/01/2013

Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της και χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και της Εκκλησίας της Κύπρου για την αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ μεγάλης σημασίας αφού μετά από προσπάθειες πολλών ετών έχουμε πλέον ένα κατοχυρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση του έργου βάσει των προβλεπομένων διαδικασιών και τεχνικών προδιαγραφών, κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό το πλαίσιο αποτελεί τη δεσμευτική, για όλους, βάση υλοποίησης του έργου και θέτει τα πράγματα σε μια πορεία χωρίς επιστροφή.
Ο Απόστολος Ανδρέας αποτελεί ένα από τα πιο συμβολικά θρησκευτικά μνημεία της Κύπρου και σημείο αναφοράς της πολιτιστικής κληρονομιάς του συνόλου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Γι’ αυτό η προσπάθεια αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια για οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα την ανάγκη και την υποχρέωση όλων μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για λύση που θα προβλέπει τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας.
Η συμβολή της κυβέρνησης στην όλη προσπάθεια ήταν καθοριστικής σημασίας. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά για την αφοσίωση με την οποία εργάστηκαν μέχρι την επιτυχή ευόδωση των προσπαθειών. Το έργο της αναστήλωσης θα λάβει σάρκα και οστά στο επόμενο διάστημα. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό κληροδότημα της σημερινής Κυβέρνησης προς τις επόμενες Κυβερνήσεις και πρωτίστως, προς τις επόμενες γενεές.