31/1/13

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αρχής Ενέργειας του κράτους της Παλαιστίνης 31/01/2013

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο της Αρχής Ενέργειας του κράτους της Παλαιστίνης δρα Ομάρ Κεττάνα. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) κ. Ντίνος Ηλιόπουλος και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου κ. Σόλωνας Κασίνης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αναφορικά με τη συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι κατά την ιδιαίτερα εγκάρδια και φιλική συνάντηση συζητήθηκαν οι τρόποι ενίσχυσης των σχέσεων Κύπρου και Παλαιστίνης στον ενεργειακό τομέα. Όπως εξήγησε, ενημέρωσε τον δρα Κεττάνα τόσο για τις προσπάθειες της Κύπρου για αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) όσο και για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για ενίσχυση των σχέσεων της Ένωσης με τις χώρες της περιοχής. «Η Κύπρος, λόγω των στενών δεσμών που έχει με τις χώρες της περιοχής, μπορεί ακριβώς να λειτουργήσει ως ένας σημαντικός παράγοντας για να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία στα θέματα ενέργειας στην περιοχή και, μέσω αυτού του πλούτου που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, να συμβάλουμε για να υπάρξει ειρήνη, πρόοδος και ευημερία για τους λαούς μας», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε, επίσης, ότι στη συνάντηση αναφέρθηκε και στην ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την Παλαιστίνη σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που βρίσκεται στη δική τους ΑΟΖ. Παράλληλα, είπε, συζητήθηκαν τα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπου η Κύπρος τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα στα φωτοβολταϊκά συστήματα, έχει κάνει σημαντικά βήματα και έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία. Αυτές τις γνώσεις και εμπειρία στον τομέα των ΑΠΕ, τόνισε, είμαστε έτοιμοι να τις μοιραστούμε με την Παλαιστίνη, φιλοξενώντας μάλιστα στη χώρα μας και ομάδα τεχνοκρατών από την Παλαιστίνη.
Κλείνοντας την αρχική του δήλωση, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι στη συνάντηση ανταλλάγηκαν, επίσης, απόψεις για τη συνεργασία Κύπρου και Παλαιστίνης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τον δρα Κεττάνα να θέτει και τα θέματα της συνεργασίας στο επίπεδο των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας. Για το τελευταίο, είπε, η ΡΑΕΚ είναι έτοιμη να παράσχει όλη την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για να βοηθήσει την Παλαιστίνη στις προσπάθειές της για δημιουργία ρυθμιστικών αρχών ενέργειας.
Από της πλευράς του, ο Πρόεδρος της Αρχής Ενέργειας του κράτους της Παλαιστίνης σημείωσε τις παραδοσιακές σχέσεις Κύπρου και Παλαιστίνης και εξέφρασε την εκτίμηση του λαού του για τη σταθερή στήριξη της Κύπρου στον αγώνα τους, όπως και για την πρόσφατη υποστήριξη του αιτήματός τους από την Κύπρο για αναβάθμιση του στάτους του Κράτους της Παλαιστίνης σε Κράτος – παρατηρητή από τα Ηνωμένα Έθνη. Τόνισε ότι αυτό που αποκόμισε από τη συζήτηση του με τον κ. Συλικιώτη είναι την επιθυμία του Υπουργού να βοηθήσει την Παλαιστίνη σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα με την εμπειρία που έχει αποκτήσει η Κύπρος στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Καταλήγοντας, ο δρ Κεττάνα σημείωσε, επίσης, τη θετική ανταπόκριση του Υπουργού στο αίτημα του για δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για Παλαιστίνιους μηχανικούς και τεχνικούς και εξέφρασε την ελπίδα ότι τη σημερινή του επίσκεψη θα ακολουθήσουν και άλλες εξειδικευμένες και σε τεχνικό επίπεδο συναντήσεις. Τόνισε, τέλος, ότι τα θέματα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο βρίσκονται σήμερα στα ικανά χέρια των εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών του Υπουργείου Εμπορίου και ευχήθηκε όπως η αξιοποίηση τους συμβάλει στην ειρήνη και ευημερία στη Μέση Ανατολή, με την Κύπρο, ως ουδέτερος εταίρος, να μπορεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στην περιοχή.