31/1/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου για τα θέματα υδρογονανθράκων 31/01/2013

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τα θέματα υδρογονανθράκων. Οι δηλώσεις του κ. Συλικιώτη πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Αρχής Ενέργειας του κράτους της Παλαιστίνης δρα Ομάρ Κεττάνα.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για «παράλογα όνειρα» των Ελληνοκυπρίων στη Μεσόγειο, ο Υπουργός Εμπορίου ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως προβλέπονται μέσα από τις διεθνείς συμβάσεις και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ στηρίζουν την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Επισήμανε δε ότι η Κύπρος προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή συμβολαίων με την κοινοπραξία ENI/KOGAS για ερευνητικές γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3 και 9 της ΑΟΖ της Κύπρου και ότι σε λίγες μέρες θα υπογραφούν συμβόλαια και με τη γαλλική TOTAL για τα τεμάχια 10 και 11. Παράλληλα, τόνισε, προχωρούν και οι διεργασίες για τη δημιουργία των υποδομών, και συγκεκριμένα του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.
Ο κ. Υπουργός εξήγησε: «Όλες αυτές οι ενέργειες προωθούνται έχοντας τη στήριξη και της ΕΕ. Μάλιστα για πολλά από αυτά τα έργα έχουμε καταθέσει και προτάσεις στην ΕΕ για συγχρηματοδότηση. Άρα θεωρώ ότι εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να αξιοποιούμε τον πλούτο και τους φυσικούς μας πόρους για την πρόοδο και την ευημερία του κυπριακού λαού, με την Κύπρο, όμως, να διεκδικεί να διαδραματίζει και έναν ευρύτερο περιφερειακό ρόλο ως μια χώρα που μπορεί να προωθήσει τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής στα θέματα ενέργειας».
Κληθείς, επίσης, να αναφέρει τη σημασία για την Κύπρο της υπογραφής των συμβολαίων με τη γαλλική TOTAL, ο κ. Συλικιώτης επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε και κατά τις υπογραφές με την κοινοπραξία ENI/KOGAS. Όπως τόνισε, το γεγονός της υπογραφής συμβολαίων εν μέσω οικονομικής κρίσης με πετρελαϊκούς κολοσσούς οι οποίοι θα προχωρήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα σε σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο, αναμφίβολα θα οδηγήσει σε επιστροφή της οικονομίας μας σε πορεία ανάπτυξης. Παράλληλα, εξήγησε ότι η υπογραφή αυτών των συμβολαίων έχει και μεγάλη πολιτική σημασία αφού θωρακίζει πολιτικά την Κύπρο και την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Σε ερώτηση αναφορικά με το ποσό που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία από την υπογραφή των συμβολαίων με την TOTAL, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι το ποσό καθεαυτό, αλλά το γεγονός ότι με αυτές τις συμφωνίες θα προχωρήσουν σημαντικά έργα δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπρόσθετα, εξήγησε, «η Κύπρος με αυτά τα συμβόλαια θα έχει σημαντικό μερίδιο, με ποσοστά που θα κυμαίνονται σε επίπεδα από τα καλύτερα στον κόσμο, όταν θα έχουμε τα μεγάλα έσοδα».
Κατέληξε δε επισημαίνοντας ότι τα δικαιώματα υπογραφής που θα εισπραχθούν από την TOTAL αναμένεται να είναι κατά πολύ λιγότερα από τα €150 εκατομμύρια που θα εισπραχθούν από τις ENI/KOGAS, δεδομένου ότι γενικά τα δικαιώματα αυτά διαφέρουν από τεμάχιο σε τεμάχιο και εξαρτώνται από τις προτάσεις και το πόσο σημαντικό είναι το κάθε τεμάχιο.
Ερωτηθείς, τέλος, τι σημαίνει για την Κύπρο η πρόθεση της TOTAL να τρυπήσει για πετρέλαιο, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε αρχικά ότι το πετρέλαιο απαιτεί συνήθως γεωτρήσεις σε μεγαλύτερο βάθος και υπενθύμισε τα αποτελέσματα της γνωστής μελέτης του Ινστιτούτου Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ το 2010, σύμφωνα με τα οποία στην περιοχή της Λεβαντίνης υπολογίζεται ότι υπάρχουν πέραν των 122 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου. Η TOTAL «είναι μια εταιρεία με μεγάλη τεχνική εμπειρία, ιδιαίτερα σε βαθιά νερά, και είναι όντως στις προθέσεις της να ερευνήσει για πετρέλαιο σε ένα από τα οικόπεδα. Αυτό θα είναι σημαντικό για την οικονομία της Κύπρου εάν και εφόσον υλοποιηθεί, αφού η μεταφορά του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές δεν χρειάζεται τις πολύπλοκες και δαπανηρές υποδομές που απαιτούνται για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου», κατέληξε ο κ. Υπουργός.