31/1/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου σε εκδήλωση της Θεματικής Πολιτισμού του Κ.Σ. ΕΔΕΚ με την ευκαιρία της Γιορτής των Γραμμάτων, στην αίθουσα «Καστελλιώτισσα» 31/01/2013

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή χαιρετίζω την αποψινή σεμνή εκδήλωση της Θεματικής Πολιτισμού του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, που οργανώνεται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της Γιορτής των Γραμμάτων και στην οποία αποδίδεται η πρέπουσα τιμή σε ανθρώπους που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στα Γράμματα.
Η αποψινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της σταθερής προσήλωσης της ΕΔΕΚ στην ανάγκη ανάδειξης του πολιτισμού μας ως μιας κορυφαίας προτεραιότητας στην πολιτική και κοινωνική μας δράση.
Η ανάπτυξη και η πρόοδος μιας κοινωνίας δεν μπορεί να έχει νόημα και δεν μπορεί να στηρίζεται σε γερά θεμέλια αν δεν επιτελείται μέσα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτιστικής ανάπτυξης. Μια ουσιαστική ανάπτυξη πρέπει να στηρίζεται σε γερά πολιτιστικά θεμέλια.
Σε μια εποχή όπου η άναρχη και απάνθρωπη παγκοσμιοποίηση τείνει να διαβρώσει και να ισοπεδώσει την πολιτιστική ταυτότητα των λαών και να καθυποτάξει τους ανθρώπους σε συμμόρφωση σε πρότυπα και αξίες καθ’ υπόδειξιν και κατ’ επιβολήν, η ανάδειξη, η προαγωγή και η στήριξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της πνευματικής παραγωγής πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Είμαστε στην εποχή που η οικονομική πολιτική των κρατών σε εθνική κλίμακα διαλύεται. Όμως δεν είναι μόνο η οικονομική πολιτική των κρατών που διαλύεται σε εθνική κλίμακα. Κινδυνεύουν οι ίδιοι οι όροι της ζωής του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη. Η υποβάθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών, η επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή, η πολιτιστική ισοπέδωση και η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών είναι το αποτέλεσμα μιας αχαλίνωτης κερδοσκοπίας. Και όλα αυτά με την τραγική μοίρα των αδυνάτων, των κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένων, την καταστροφή του κράτους προνοίας. Με εκατομμύρια παιδιά να ζουν σε συνθήκες εργασιακής δουλείας ή πορνείας.
Απέναντι σε αυτόν τον παραλογισμό, το καθήκον μας είναι να φέρουμε τους πολίτες ξανά στην πολιτική, για να αγωνιστούμε συλλογικά και αποτελεσματικά για τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής και της πολιτιστικής άνοιξης. Να αγωνιστούμε για να σταματήσει η συσσώρευση κεφαλαίων στις μητροπόλεις του διεθνούς κεφαλαίου που στερούν τις υπό ανάπτυξη χώρες από κρίσιμους πόρους. Πόρους που χρειάζονται για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία, πόρους που χρειάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, για την κοινωνική συνοχή, για την αντιμετώπιση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού και για τον πολιτισμό.
Ο πολιτισμός αποτελεί δημόσιο αγαθό και είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ποιότητα ζωής, την εκπαίδευση, την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες αποτελούν πηγή απελευθέρωσης, δημιουργίας, αναζήτησης, πηγή μάθησης και έμπνευσης για το παρόν και το μέλλον. Ο πολιτισμός πρέπει να διαπερνά όλες τις πολιτικές μας, με στόχο τη διευκόλυνση της δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης και την αναδιατύπωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας με όρους του 21ου αιώνα, για να διασφαλίζεται η δυναμική μας παρουσία στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκακιέρα του πολιτισμού. Πρέπει να επαναφέρουμε τον πολιτισμό στο προσκήνιο με την παραγωγική διασύνδεση του πολιτισμού με την παιδεία, τις τεχνολογίες της πληροφορικής και του διαδικτύου, καθώς και με την τουριστική βιομηχανία. Χρειάζεται να συνδέσουμε αποφασιστικά τον πολιτισμό με την κοινωνία της πληροφορίας, για να πετύχουμε την πολιτιστική αποκέντρωση.
Μιλώντας στην εκδήλωση για τη Γιορτή των Γραμμάτων θέλω να τονίσω ότι καθορίζουμε ως μεγάλη μας προτεραιότητα και ως διαρκή πολιτική μας δέσμευση την παιδεία, την έρευνα, την τεχνολογία και τη διά βίου εκπαίδευση. Παιδεία ανοικτή, δημοκρατική στην οποία να υπάρχει για όλους ισότιμη πρόσβαση, χωρίς απαγορευτικό κόστος. Καταπολέμηση της ψηφιακής ανισότητας. Ανάδειξη της Κύπρου ως πανεπιστημιακού εκπαιδευτικού κέντρου υψηλών προδιαγραφών με τη δημιουργία νέων σχολών, την ανάπτυξη συνεργασίας των κυπριακών πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια και την προσέλκυση Ευρωπαίων και άλλων ξένων φοιτητών. Καθολική επέκταση του ολοήμερου σχολείου καθώς και του θεσμού του «ανοικτού» σχολείου με την αξιοποίηση των σχολικών χώρων ως κέντρων πολιτισμού, αθλητισμού και δημιουργίας. Αναβάθμιση και ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης με τη δημιουργία τεχνολογικών λυκείων και μετεξέλιξη των υφιστάμενων τεχνικών σχολών σε επαγγελματικές σχολές.
Τιμώντας την Ημέρα των Γραμμάτων οφείλουμε να καταγγείλουμε το έγκλημα που συντελείται στα κατεχόμενα από τον Τούρκο κατακτητή, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των αρχαίων μνημείων και των θρησκευτικών χώρων λατρείας. Πρόκειται για πράξη βαρβαρότητας που στρέφεται εναντίον του ιδίου του ανθρώπινου πολιτισμού.
Είναι προκλητικό και ανυπόφορα αντιφατικό μια χώρα που διεκδικεί να έχει ευρωπαϊκό μέλλον να επιδεικνύει μια συμπεριφορά που προσβάλλει κάθε έννοια, αρχή και αξία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Καταγγέλλουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας αυτήν την κατ’ εξακολούθησιν και κατά συρροήν βάρβαρη και εγκληματική συμπεριφορά της Τουρκίας και καλούμε τόσο τα αρμόδια ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα όσο και διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν αποφασιστικά για τον τερματισμό της.
Δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία από την αποψινή εκδήλωση για τη Γιορτή των Γραμμάτων για να τιμηθούν καθηκόντως και πρεπόντως τρεις διακεκριμένοι συμπατριώτες μας. Ο αξέχαστος Φοίβος Σταυρίδης, με μια μεγάλη προσφορά στο πεδίο του πολιτισμού και της πνευματικής παραγωγής, και οι Κώστας Βενιζέλος και Μιχάλης Ιγνατίου που διαπρέπουν ως έγκυροι δημοσιογράφοι και καταξιωμένοι συγγραφείς.
Η απονομή των τιμητικών διακρίσεων από τη Θεματική Πολιτισμού του Κ.Σ. ΕΔΕΚ δεν συνιστά απλώς μια έκφραση σεβασμού και εκτίμησης προς τους τρεις διακεκριμένους πνευματικούς δημιουργούς. Είναι ταυτόχρονα και μια ισχυρή διαχρονική δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το έργο και την προσφορά όσων, κάτω από αντίξοες συνθήκες και σε μια εξόχως αντιπνευματική εποχή, παραμένουν αγρυπνούντες και γρηγορούντες για την πολιτιστική, πνευματική και παιδευτική καταξίωση του λαού και της πατρίδας μας.