11/1/13

Ομιλία της Υπουργού Υγείας κας Ανδρούλας Αγρότου σε συνέντευξη Τύπου για την εφαρμογή ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος στη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου 11/01/2013

Tο Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής του, δημιούργησε από την 1η Ιουνίου 2011 τη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Υπουργείου, μείωσης των δημοσίων δαπανών, καλύτερης οργάνωσης, αύξησης της παραγωγικότητας, ελαχιστοποίησης της γραφειοκρατίας και ενίσχυσης του ελέγχου.

Όραμα του Υπουργείου αλλά και της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών ήταν και είναι η παροχή στον πολίτη υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με την εξασφάλιση άριστης ποιότητας προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών, στις χαμηλότερες τιμές, έγκαιρα και απρόσκοπτα.

Το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου Υγείας ήταν να διαγνώσει τις αδυναμίες που υπήρχαν στις διαδικασίες προμήθειας αναλωσίμων, εξοπλισμού και υπηρεσιών των κρατικών νοσηλευτηρίων και να υλοποιήσει τους στόχους και τις δεσμεύσεις του μέσα σε εύλογο χρονοδιάγραμμα.

Η απουσία μηχανογράφησης, οι καθυστερήσεις στην εξασφάλιση των αναγκαίων προμηθειών, που οδηγούσαν συχνά σε ελλείψεις και η αδυναμία παρακολούθησης των συμβάσεων και των αποθεμάτων, ήταν κάποια από τα προβλήματα που δυσχέραιναν το έργο των λειτουργών του Υπουργείου Υγείας και είχαν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κατά τη λειτουργία της, η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών έχει κάνει διορθωτικές κινήσεις σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η μεγαλύτερη, όμως, πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει το Υπουργείο ήταν η εφαρμογή ενός ενιαίου μηχανογραφημένου συστήματος που να συνδέει όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας και να παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης αποθεμάτων σε όλα τα νοσοκομεία και κλινικά εργαστήρια, έγκαιρου προγραμματισμού, αποτελεσματικότερης διαχείρισης των συμβολαίων και παραγγελιών, ενίσχυσης του ελέγχου αλλά και αποδοτικότερης παρακολούθησης των κονδυλίων, με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον και την καλύτερη εξυπηρέτηση του Κύπριου πολίτη.

Όλες οι ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα για να επιτευχθεί η πλήρης μηχανογράφηση της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών, των κρατικών νοσηλευτηρίων και κλινικών εργαστηριών θα σας αναλυθούν από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης στη συνέχεια. Το σίγουρο όμως είναι ότι ο στόχος επιτεύχθηκε με σωστή οργάνωση, καλό σχεδιασμό, άψογη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Τμήματα εντός και εκτός του Υπουργείου Υγείας, αλλά πρωτίστως με πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013, έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα που περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες:

α) Την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης των αποθηκών αναλωσίμων των κρατικών νοσηλευτηρίων αφού από 1η Ιανουαρίου 2013 μπήκε σε εφαρμογή το μηχανογραφικό σύστημα και στις αποθήκες των νοσοκομείων Κυπερούντας και Πόλης Χρυσοχούς.

β) Την πλήρη μηχανογράφηση όλων των κλινικών εργαστηρίων σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια ανά το παγκύπριο.

γ) Την ενεργοποίηση του λογιστικού μέρους του ενιαίου μηχανογραφικού για τη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών, όπου σε κεντρικό επίπεδο θα δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των εγκεκριμένων πιστώσεων για τα αναλώσιμα.

Τα πλεονεκτήματα ενός ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος είναι αδιαμφισβήτητα και άρχισαν ήδη να διαφαίνονται. Είμαι όμως σίγουρη πως κάθε μέρα που περνά θα είναι όλο και πιο μετρήσιμες οι ευεργετικές επιπτώσεις της μηχανογράφησης όπως ο καλύτερος έλεγχος, η μείωση των λειτουργικών και διοικητικών εξόδων, η εξοικονόμηση πόρων, η βελτιστοποίηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και η επίτευξη οικονομιών κλίμακας και η ανακατανομή των αποθεμάτων ανά κρατικό νοσηλευτήριο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προϊσταμένους των Τμημάτων του Υπουργείου αλλά και όλους τους λειτουργούς που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου και βοήθησαν το Υπουργείο να φανεί συνεπές στις δεσμεύσεις του. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας, στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών, στην Προϊσταμένη της Μονάδας Πληροφορικής και στον Διευθυντή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών για τη σκληρή δουλειά και την επιτυχή κατάληξη υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.

Τελειώνοντας, θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω τους συνεργάτες μας από άλλες Υπηρεσίες και Τμήματα που συνέβαλαν σε αυτή μας την προσπάθεια, οι οποίοι μας τιμούν και σήμερα με την παρουσία τους.