11/1/13

Ο Υπουργός Εμπορίου προήδρευσε σύσκεψης της Υπουργικής Επιτροπής για τις Επενδύσεις 11/01/2013

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης προήδρευσε σήμερα, στο Υπουργείο, σύσκεψης της Υπουργικής Επιτροπής για τις Επενδύσεις, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) κ.κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης και Χάρης Παπαχαραλάμπους και υπηρεσιακοί λειτουργοί.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με τη σύσκεψη, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι η σημερινή συνάντηση του Μηχανισμού Ταχείας Αδειοδότησης και Υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων αφορούσε κυρίως στη συζήτηση για τη μαρίνα της Αγίας Νάπας. Όπως εξήγησε, για το έργο των €300 εκ. πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο σχετική συνάντηση με τη Διαχειριστική Επιτροπή για τις μαρίνες και αναμένεται τους επόμενους μήνες η κατάθεση των σχεδίων από τον ανάδοχό του που, βάσει και των δεσμεύσεών του στα συμβόλαια, θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 27 Απριλίου. «Αυτό που συζητήσαμε σήμερα είναι πώς επισπεύδουμε τις διαδικασίες για να εξασφαλιστούν γρήγορα όλες οι άδειες, αφού υπάρχει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τον Απρίλιο του 2014 να ξεκινήσει το έργο», τόνισε.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, η πρόοδος και για τις υπόλοιπες μαρίνες, σημειώνοντας ότι η πρώτη φάση του έργου της μαρίνας Λεμεσού θα παραδοθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ γίνεται σήμερα και προσπάθεια από τους ανάδοχους της μαρίνας Λάρνακας για εξασφάλιση χρηματοδότησης. Χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα έργα πάρα πολύ σημαντικά αφού, όπως εξήγησε, «πέραν του γεγονότος ότι δίνουν ώθηση με επενδύσεις στην οικονομία, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, είναι έργα που θα συμβάλουν ουσιαστικά και αποφασιστικά για να βελτιωθεί και να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, ειδικότερα όταν αναφερόμαστε σε ποιοτικό τουρισμό, υψηλού επιπέδου».
Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι ανατέθηκε επίσης σήμερα στον CIPA η εξέταση και άλλων ζητημάτων που αφορούν μεγάλες επενδύσεις, ενώ και ο Οργανισμός ενημέρωσε με τη σειρά του την Επιτροπή για τη νέα προοπτική που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την αγορά εξοχικής κατοικίας, ιδιαίτερα από την κινεζική αγορά. «Τους τελευταίους μήνες έγιναν αρκετές πωλήσεις, οι οποίες συνεχίζονται και πιστεύω ότι ανοίγουν ένα σημαντικό παράθυρο για τον κατασκευαστικό τομέα που τα τελευταία χρόνια, λόγω και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες», πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας την αρχική του δήλωση, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι η προσπάθεια που γίνεται μέσα από τον συντονισμό των αρμόδιων Υπουργείων και σε συνεργασία με τον CIPA είναι να δοθεί ώθηση σε ξένες επενδύσεις και σε επενδύσεις Κυπρίων, με σκοπό την επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε ανάπτυξη και την έξοδό της από την ύφεση.

Ερωτηθείς κατά πόσον επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για ενδιαφέρον νέου Κινέζου επενδυτή για το παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι το θέμα αφορά τις διαδικασίες που χειρίζονται το Υπουργείο Συγκοινωνιών και η εταιρεία Hermes Airports και παρέπεμψε στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του κ. Φλουρέντζου.

Κληθείς να αναφέρει αν θα υπογραφούν τα συμβόλαια για τις νέες αδειοδοτήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ πριν από τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης σε 40 μέρες, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι οι συζητήσεις προχωρούν πάρα πολύ καλά και βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Τόνισε, μάλιστα, ότι η υπογραφή συμβολαίων το συντομότερο θα είναι σημαντική από πολλές απόψεις και διευκρίνισε: «Πρώτιστα, θα υπάρξει μια πολιτική που θωρακίζει την Κύπρο και την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Δεύτερον, είναι σημαντικό για την οικονομία, αφού με το να υπογραφούν συμβόλαια με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στέλνεται ένα ισχυρό μήνυμα για την οικονομία της Κύπρου. Και τρίτον, θα βοηθήσει να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες που ξεκίνησαν τώρα, κυρίως από την Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, για να γίνουν όλες οι προετοιμασίες και διεργασίες που χρειάζονται για την ανέγερση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Αυτές οι επενδύσεις, και για τις υποδομές για εξόρυξη του φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 και οι επενδύσεις που θα ξεκινήσουν από τις νέες εταιρείες εάν και εφόσον υπογραφούν τα συμβόλαια, μαζί με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου σε δύο με τρία χρόνια θα δώσουν νέα σημαντική ώθηση στην κυπριακή οικονομία για να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης».

Ο Υπουργός Εμπορίου ξεκαθάρισε επίσης ότι εφόσον οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν από δύο περίπου μήνες βρίσκονται σε τροχιά ολοκλήρωσης, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με τις υπογραφές συμβολαίων πριν από τη λήξη της θητείας της. Τόνισε ότι μια Κυβέρνηση λειτουργεί μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας της, επισημαίνοντας πως δεν θα ήταν πολιτικά και οικονομικά ορθό να μην προχωρούσαμε με τις διεργασίες που απαιτούνται για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων το συντομότερο ή να λέγαμε στις εταιρείες να περιμένουν μερικούς μήνες προκειμένου να διαπραγματευθούν με τη νέα Κυβέρνηση.

Τέλος, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι και κατά την πέμπτη κατά σειρά παρουσία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου την περασμένη Τρίτη ενημέρωσε πλήρως τα μέλη της και για τον 2ο Γύρο Αδειοδότησης και για όλες τις διεργασίες που αφορούν το φυσικό αέριο. «Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε υπογραφή συμβολαίων και με την κοινοπραξία ENI/ΚOGAS, αλλά και με την TOTAL, με την οποία επίσης βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων», κατέληξε.