23/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε γεύμα εργασίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο με θέμα την ενεργειακή συνεργασία 23/11/2012

Κατ΄ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρέσβη της Ελλάδας για την πρόσκληση που μου απηύθυνε, αλλά και να τον συγχαρώ για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτού του γεύματος εργασίας το οποίο αποσκοπεί στην ανάδειξη του ιδιαίτερα σημαντικού τομέα της ενεργειακής συνεργασίας. Ενός τομέα που υπό τα σημερινά δεδομένα έχει τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ειδικότερα την περίοδο αυτήν που διανύουμε, των ραγδαίων και μεγάλων εξελίξεων στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, χρειάζεται, και πιστεύω ότι ήδη γίνονται σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, να θέσουμε γερά θεμέλια στη διασφάλιση των στρατηγικών στόχων των χωρών μας και, κατ’ επέκταση, της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είναι γνωστό, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, σύμφωνα και με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, μαζί με την ανταγωνιστικότητα και την αειφορία, αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους και προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ικανότητα για εξασφάλιση της απαιτούμενης ενέργειας είναι βασική προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, καθώς και για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω συντονισμένων μέτρων και πολιτικών, επιδιώκει να διασφαλίσει τόσο τον βραχυπρόθεσμο όσο και τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό εφοδιασμό της, υιοθετώντας, ταυτόχρονα, φιλόδοξους στόχους στους τομείς της ενέργειας και των κλιματικών αλλαγών.

Για να αντιμετωπιστούν όμως, όσο καλύτερα γίνεται, οι ενεργειακές προκλήσεις που τίθενται ενώπιόν μας, θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να εργαστούν με συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Πρωτεύοντα ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχει η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ενέργειας μέχρι το 2014 και η άρση της απομόνωσης όλων των κρατών μελών από τα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας μέχρι το 2015.

Στο πλαίσιο της Πρότασης Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου έχει υποβάλει, ως φορέας υλοποίησης, τρεις προτάσεις οι οποίες είναι υπό αξιολόγηση και αφορούν έργα κοινού ενδιαφέροντος και ζητήματα διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ:

• Το πρώτο έργο είναι γνωστό ως «Trans-Mediterranean Gas Pipeline» και αφορά την εγκατάσταση αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και της Λεκάνης της Λεβαντίνης.
• Το δεύτερο έργο ονομάζεται «EuroAsia Interconnector» και αφορά την εγκατάσταση ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.
• Και, τέλος, το τρίτο έργο προτείνει τη δημιουργία ενός εναλλακτικού διαδρόμου για την προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, τον Νοτιο-ανατολικό μεσογειακό διάδρομο. Το έργο αυτό συμπεριλαμβάνει τη συγκέντρωση στην Κύπρο φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της περιοχής μας, την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε σχετικές εγκαταστάσεις που θα βρίσκονται στο Βασιλικό και από εκεί την εξαγωγή του σε χώρες της Μεσογείου - και αναφέρομαι κυρίως στην Ελλάδα - που διαθέτουν τερματικούς σταθμούς παραλαβής και αποϋγροποίησης υγρού φυσικού αερίου, για τη διοχέτευση του στο ευρωπαϊκό δίκτυο.

Όπως είναι γνωστό, πριν λίγες ημέρες, στις 8 Νοεμβρίου, και μετά από σχετική δική μου πρόσκληση, φιλοξενήσαμε στη Λευκωσία τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας και τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ και συζητήσαμε τις προοπτικές της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την προώθηση αυτών των έργων. Σε αυτή τη συνάντηση, που είμαι βέβαιος ότι θα έχει και συνέχεια, έγινε αποδεκτή η εισήγησή μου για τη σύσταση Ομάδων Εργασίας οι οποίες θα επεξεργαστούν με λεπτομέρεια αυτά τα έργα. Ήδη, όπως αντιλαμβάνομαι, στις 12 Δεκεμβρίου η Ομάδα Εργασίας που θα ασχοληθεί με την εγκατάσταση του ηλεκτρικού καλωδίου θα έχει την πρώτη συνάντηση της στο Ισραήλ.

Η ενεργειακή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας δεν ξεκίνησε τώρα. Τον Οκτώβρη του 2003 το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Υπηρεσία Ενέργειας συνεργάζεται με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ελλάδας και Ανώτατα Ιδρύματα, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την από κοινού υποβολή προτάσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα για προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Επίσης, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ελλάδας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ελληνικές εταιρείες ανέλαβαν, κατόπιν σχετικών διαγωνισμών, την εκπόνηση διάφορων μελετών για την εκτίμηση του δυναμικού της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας και της ενέργειας από βιομάζα στην Κύπρο, της μελέτης εκτίμησης του δυναμικού συμπαραγωγής ηλεκτρισμού/θερμότητας στην Κύπρο και, τέλος, του σχεδιασμού του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης εγγυήσεων προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Παράλληλα, για την εκπλήρωση της υποχρέωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για διατήρηση εθνικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών για 90 ημέρες εσωτερικής κατανάλωσης, ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών διατηρεί στην επικράτεια της Ελληνικής Δημοκρατίας αποθέματα πετρελαιοειδών, στο πλαίσιο σχετικής διακρατικής συμφωνίας.

Τα αποθέματα διατηρούνται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. στην Ελευσίνα και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Motor Oil στην Κόρινθο και ανέρχονταν σε 139.000 μετρικούς τόνους στις αρχές του 2012. Πρόσθετα, η Κυπριακή Δημοκρατία κατά το 2011 εισήγαγε περίπου 450.000 τόνους πετρελαιοειδών από την Ελλάδα.

Επιπλέον, η κινητή εργαστηριακή μονάδα για έλεγχο της ποιότητας των πετρελαιοειδών και καυσίμων του Υπουργείου αγοράστηκε, μετά από διαγωνισμό, από ελληνική εταιρεία στην οποία και ανατέθηκε, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, η παροχή συμβουλευτικών και τεχνικών υπηρεσιών για τη διαπίστευση της μονάδας.

Θεωρώ ότι θα ήταν παράλειψή μου κλείνοντας να μην αναφερθώ και στη σημασία που αποδίδουμε στην προώθηση της πράσινης οικονομίας, ιδιαίτερα στις μέρες αυτές της οικονομικής περισυλλογής που διανύουμε. Να επισημάνω, λοιπόν, ότι με στόχο τον καταρτισμό κοινής πρότασης για στρατηγικά έργα σε θέματα ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας, συμμετέχουμε ενεργά στο πρόγραμμα Ελλάδα – Κύπρος.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και συγχαρητήρια και πάλι στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο γι’ αυτήν την πρωτοβουλία της.