23/11/12

Ομιλία της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου κας Έλσης Χριστόφια στη συνέντευξη Τύπου για τα 14 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου 23/11/2012

Στα 14 χρόνια παρουσίας του το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου στην Κύπρο. Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, η ισότιμη παροχή των ποιοτικών του υπηρεσιών σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς και η συνεχής αναβάθμισή τους καθώς και η ανάπτυξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ασθένειας είναι μερικά από τα όσα έχει προσφέρει στην κοινωνία μας.

Μέσα από την πολύχρονη και συνεπή του παρουσία έχει επιτύχει να καταστεί το αναγνωρισμένο κέντρο αναφοράς για εξυπηρέτηση ασθενών με καρκίνο και, παράλληλα, να δημιουργήσει επιστημονικούς δεσμούς με αναγνωρισμένα ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού.

Μέχρι σήμερα έχει περιθάλψει περίπου 24 χιλιάδες συνανθρώπους μας και αναμένεται πως ο αριθμός των νέων ασθενών που θα προσφύγουν φέτος στο Κέντρο θα ξεπεράσει τις 2.000, αριθμός που αναλογεί σε 170 νέα περιστατικά τον μήνα. Συνολικά προσέρχονται για τις διάφορες υπηρεσίες του Κέντρου περισσότερα από 450 άτομα καθημερινά.

Στα πλαίσια της προσπάθειας συνεχούς αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών, το Κέντρο μας έχει συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό ειδικών ιατρών και άλλων επιστημόνων που ασχολούνται αποκλειστικά με τη θεραπεία του καρκίνου και έχει εδραιώσει την υλικοτεχνική υποδομή και όλα τα απαραίτητα συστήματα ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν σύγχρονη ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία στον τόπο τους.

Λειτουργεί πάντοτε συλλογικά μέσω των ογκολογικών συμβουλίων όπου συνεργαζόμενοι ιατροί από το Κέντρο και από δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια συζητούν και αποφασίζουν την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση για κάθε περιστατικό ξεχωριστά. Το Κέντρο μας λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για πολλά περιστατικά και υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων έχει αναπτυχθεί και ως εκπαιδευτικό κέντρο για την ιατρική ειδικότητα της παθολογικής ογκολογίας και για την κλινική άσκηση φοιτητών της ιατρικής. Ενδεικτικά αναφέρω πως έχει εξασφαλίσει διαπίστευση ποιότητας από αγγλικό οργανισμό και πιστοποίηση της ακτινοθεραπείας από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Το Κέντρο εργάζεται με τρόπο που να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση και συνεχιζόμενη βελτίωση των ογκολογικών υπηρεσιών. Για την επίτευξη του στόχου αυτού συνεργάζεται διαχρονικά με τα κρατικά νοσηλευτήρια, τις ιδιωτικές κλινικές και τους Συνδέσμους που στηρίζουν τους ασθενείς. Σε όλες του τις επιδιώξεις διατηρεί αναλλοίωτο τον κοινωφελή του χαρακτήρα. Πρώτιστο του μέλημα είναι και παραμένει πάντοτε η εξυπηρέτηση των ασθενών, οι οποίοι είναι άλλωστε και ο πρωταρχικός σκοπός ύπαρξής του, όπως και κάθε νοσηλευτηρίου.

Τα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου χρηματοδοτούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το κράτος. Έχουμε, συνεπώς, αναπτύξει καλή συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών και οι οικονομικές καταστάσεις μας ελέγχονται από το Γραφείο της Γενικής Ελέγκτριας, διασφαλίζοντας ενδελεχή και συστηματικό έλεγχο.

Όπως γνωρίζετε, τον Νοέμβριο του 2009 λήφθηκε η απόφαση από το Υπουργείο Υγείας για δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου. Η λήψη της απόφασης αυτής ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης συντονισμού των δράσεων για την εφαρμογή μιας μακρόχρονης, στοχευμένης και σταθερής στρατηγικής. Χαιρετίσαμε το γεγονός αυτό γιατί θέτει το όλο θέμα σε ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο δίνοντας ώθηση για ανάληψη νέων σχεδίων δράσης. Είναι η πεποίθησή μας ότι συνεργώντας μέσα σε συνθήκες ευγενούς άμιλλας το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι η διασφάλιση της καλής ποιότητας ζωής του συνόλου των πολιτών. Η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι άλλωστε κοινός στόχος. Ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών πρόληψης και διαχείρισης της ασθένειας, την αξιοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και το σωστό συντονισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στο σημείο αυτό επιθυμώ, εκ μέρους του Συμβουλίου αλλά και προσωπικά, να εκθειάσω την επιστημονικότητα, την εργατικότητα και την απαράμιλλη αφοσίωση του προσωπικού του Κέντρου. Το προσωπικό του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου αποτελεί το πιο δυνατό πλεονέκτημά του. Θέλω και δημόσια να τους ευχαριστήσω, να τους συγχαρώ και να τους παροτρύνω να συνεχίσουν απερίσπαστοι το εξαίρετο έργο που επιτελούν.