17/11/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Μορφωτικού Συλλόγου Έγκωμης Λευκωσίας - 16.11.2012 17/11/2012

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,


Τιμούμε σήμερα την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του Μορφωτικού Συλλόγου Έγκωμης Λευκωσίας. Εβδομήντα χρόνια προσφοράς στους αγώνες του λαού μας για διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών ζωής.



Με την ίδρυση του ο Μορφωτικός Σύλλογος Έγκωμης Λευκωσίας στεγάζεται για πρώτη φορά στην καρδιά της παλιάς Έγκωμης, στην περιοχή «Μετζίτης» και τώρα πλατεία «Πλάκα». Το στεγαστικό ζήτημα για το Σωματείο πέρασε μέσα από διάφορα στάδια μέχρι που μετά από πολλές θυσίες και εθελοντική εργασία των μελών πραγματώθηκε η ανέγερση του σημερινού κτηρίου. Σε όλα αυτά τα χρόνια το Σωματείο ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δράση βοηθώντας τις ευάλωτες ομάδες των κατοίκων της Έγκωμης. Συνέβαλε ενεργά με ποικίλες δραστηριότητες στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και ανέπτυξε πλούσια πολιτιστική και αθλητική δράση. Παρά τις δυσκολίες μετά τα τραγικά γεγονότα του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Μορφωτικός Σύλλογος συνέχισε και συνεχίζει την προσφορά του.


Τα οικήματα των Λαϊκών Οργανώσεων αποτελούν φάρους μόρφωσης, πολιτισμού και αθλητισμού σε όλη την Κύπρο. Το κάθε οίκημα κουβαλά τη δική του πολυσήμαντη ιστορία. Μέσα από αυτή την ιστορία δημιουργήθηκε το πλατύ Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου σε καιρούς πολύ δύσκολους για τον τόπο μας.


Αγαπητοί φίλοι και φίλες,


Ο Μορφωτικός Σύλλογος της Έγκωμης Λευκωσίας είναι ένα παράδειγμα μορφωτικού, πολιτιστικού και αθλητικού συλλόγου ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 70 χρόνια με πρωτοβουλία των νέων της περιοχής που επιζητούσαν ιδεολογικά ερεθίσματα και καλύτερες συνθήκες ζωής. Σε εποχές όπου η ανεργία, η φτώχια και η εξαθλίωση δεν επέτρεπαν να υλοποιηθεί το όραμα για μια καλύτερη ζωή. Οι μορφωτικοί σύλλογοι του Κινήματος έγιναν το καταφύγιο των προοδευτικών εργαζομένων στα χρόνια των διώξεων, της αποικιοκρατίας, στα χρόνια του σκοταδισμού και του κατατρεγμού.


Οι συνθήκες που επικρατούσαν στην Κύπρο κατά τη δεκαετία 1940-1950 ήταν αυτές που γέννησαν την ανάγκη για τη δημιουργία των οικημάτων των Λαϊκών Οργανώσεων. Στην πορεία, μέσα από το έργο τους, μόρφωσαν και έπλασαν τη συνείδηση και τις καρδιές χιλιάδων νέων της εποχής τους. Μέσα από την πολιτική, μορφωτική, πολιτιστική και οργανωτική δουλειά στις κατά τόπους Λαϊκές Οργανώσεις αναπτύχθηκε σιγά-σιγά η πάλη ενάντια στην κοινωνική και ταξική καταπίεση. Πάντα, βέβαια, με μπροστάρη το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο από το '40 μέχρι το '50 ήταν ο πρωτοπόρος που διεξήγαγε τους αγώνες για να κερδίσουμε πλείστα τόσα δικαιώματα και κατακτήσεις που χαίρονται μέχρι σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι της Κύπρου και που έχουν βάλει στο στόχο τους οι διάφοροι, οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό, αξιοποιώντας, για να μην πω εκμεταλλευόμενοι, την παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού. Εύχομαι και ελπίζω - και σας υπόσχομαι ότι θα το παλέψουμε μέχρι τέλους - να υπερασπιστούμε επιτυχώς αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων γιατί σίγουρα δεν πρέπει ο τόπος μας και οι συνθήκες ζωής του λαού μας, που έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και υπέστη θυσίες και διωγμούς και κατατρεγμούς να επιστρέψει πίσω στις δεκαετίες του '40 και του '30.


Η ανέγερση των οικημάτων των Λαϊκών Οργανώσεων στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και στη δεκαετία του 1950 δημιούργησε χώρους - αφετηρίες προώθησης πολλών από τις διεκδικήσεις της κυπριακής κοινωνίας.


Σήμερα οι μορφωτικοί και πολιτιστικοί Σύλλογοι έχουν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και προκλήσεις διαφορετικές από αυτές που αντιπάλεψαν με τη δημιουργία τους. Θα διαψευσθούν όμως αυτοί που θεωρούν ξεπερασμένη και αχρείαστη την ύπαρξη των μορφωτικών Συλλόγων γιατί κατά τη δική μας εκτίμηση είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ που υπάρχει η ανάγκη για κοινωνική προσφορά μέσα από αυτούς. Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης όπου οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα τα προβλήματα των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων του λαού μας οι σύλλογοι μας μπορούν να συνδράμουν στην ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς. Σύλλογοι όπως ο Μορφωτικός της Έγκωμης μπορούν να γίνουν χώροι πολιτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, αντικειμενικής ενημέρωσης και συζήτησης ως απάντηση στον αποκλεισμό των προοδευτικών απόψεων που επιχειρείται σήμερα.


Το ζητούμενο είναι οι μορφωτικοί και αθλητικοί σύλλογοι του Λαϊκού Κινήματος να βρουν τους τρόπους εκείνους για να δουλέψουν σε συνεργασία με την ΕΔΟΝ μαζί με τους νέους και να δημιουργήσουν τα κατάλληλα κανάλια επικοινωνίας μαζί τους.


Σήμερα η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος αλώνει στο πέρασμα της κοινωνίες και ρίχνει εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία, τη φτώχια, την περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση. Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής αυτής κρίσης με αποτέλεσμα άλλοτε δυνατές οικονομίες να έχουν σήμερα μεγάλα προβλήματα.


Ο λαός μας έχει περάσει πολύ δύσκολες στιγμές στην πρόσφατη ιστορία του. Έχει ξανακτίσει τις δομές και την οικονομία του κράτους μετά την τουρκική εισβολή. Έχει περάσει μέσα από συμπληγάδες. Σε αυτή τη δύσκολη πορεία προστίθεται ακόμη ένα σημαντικό σταυροδρόμι το οποίο πρέπει να διαβούμε. Και θα το διαβούμε. Με αποφασιστικότητα, διεκδικητικότητα και ρεαλισμό προσμετρώντας σωστά τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας.


Ο προοδευτικός κόσμος της Αριστεράς νιώθει καθημερινά στο πετσί του τη μηδενιστική και παντελή απαξίωση που επιχειρείται ενάντια στο Λαϊκό Κίνημα και τα επιτεύγματα του. Το εγχείρημα αυτό έχει κορυφωθεί από τη στιγμή που η Αριστερά για πρώτη φορά τόλμησε να διεκδικήσει με τον δικό της ηγέτη τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου. Πολλοί είναι αυτοί τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, που ενώνουν δυνάμεις για να πλήξουν την Αριστερά, το Λαϊκό Κίνημα για τα όσα πρεσβεύουν και διεκδικούν. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.


Η Αριστερά και το Λαϊκό Κίνημα ήταν και θα παραμείνουν πρωτοπόροι, νηφάλιοι αγωνιστές και προασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Παρά την πολεμική που δέχεται σήμερα σε όλα τα επίπεδα το Λαϊκό Κίνημα, σας διαβεβαιώνω ότι θα παραμείνει το πιο υγιές κομμάτι της κοινωνίας μας. Γιατί σήμερα το χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ.