12/10/12

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας 12/10/2012

Τίθεται σε εφαρμογή εντός του Ιανουαρίου ο νέος τιμοκατάλογος για τα φάρμακα

Στις 14 Ιανουαρίου 2013 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τιμοκατάλογος για τα φάρμακα
, ο οποίος θα περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις στις τιμές φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης, που σε κάποιες περιπτώσεις θα αγγίζουν το 50%, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας δρ. Σταύρος Μαλάς στο πλαίσιο επίσκεψης του στα νέα γραφεία των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών

Πρόκειται, όπως τόνισε, για την υλοποίηση μιας υπόσχεσης που δόθηκε προς τον Κύπριο πολίτη, ο οποίος θα είναι σε θέση να αγοράζει πιο φθηνά φάρμακα από τον ιδιωτικό τομέα
. Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε, ωστόσο, ότι σε περιορισμένο αριθμό σκευασμάτων θα υπάρξει αύξηση τιμής, κυρίως αυτών που αφορούν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Σημείωσε, παράλληλα, πως η επικαιροποίηση της τιμής των φαρμάκων θα γίνεται κάθε δύο χρόνια, σύμφωνα με τις διεθνείς αγορές και τις διεθνείς τιμές.

Κληθείς να αναφέρει σε ποιά σκευάσματα θα υπάρξουν μειώσεις, επισήμανε ότι σε γνωστά αντιβιοτικά θα σημειωθούν μειώσεις μέχρι και 50%. Σημαντικές μειώσεις θα υπάρξουν επίσης σε φάρμακα κατά της υπέρτασης, οι τιμές των οποίων θα μειωθούν περίπου 30%, όπως και σε φάρμακα που ρυθμίζουν τη χοληστερόλη.
Τόνισε δε, πως ένα μήνα μετά την επισημοποίηση του τιμοκαταλόγου για τα φάρμακα, αυτός θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν ποια είναι η χονδρική τιμή πώλησης ενός φαρμακευτικού σκευάσματος.
Ο Υπουργός Υγείας επισήμανε επίσης ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση και σε ό
,τι αφορά το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

«Για σκευάσματα που η χονδρική τιμή τους υπερβαίνει τα 50 ευρώ, το ποσοστό κέρδους θα μειωθεί κατά 10% επί του υφισταμένου, δηλαδή από 37% στο 33,5% και για σκευάσματα που η χονδρική τιμή είναι πέραν των 250 ευρώ, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα μειωθεί από το 37% στο 25%»
, τόνισε δρ. Μαλάς.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε
, τέλος, στην εφαρμογή μιας καινοτόμου ρύθμισης όσον αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα, είπε, θα διατίθενται πλέον ελεύθερα στην αγορά, κάτι που θα οδηγήσει σε διάθεση περισσότερων φαρμακευτικών σκευασμάτων και σε περισσότερο ανταγωνισμό. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι αυτό θα βοηθήσει την κυπριακή φαρμακοβιομηχανία έτσι ώστε να εξάγει σε περισσότερες χώρες και σε μεγαλύτερους όγκους, κάτι που θα συμβάλει, όπως ανέφερε, στη δημιουργία θέσεων εργασίας.