12/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση «Η πολιτιστική μας ταυτότητα, ασπίδα στη νέα εποχή», στην Κοινότητα Αρεδιού 12/10/2012

Mε μεγάλη χαρά αποδέχθηκα να θέσω υπό την αιγίδα μου την αποψινή εκδήλωση «Η πολιτιστική μας ταυτότητα, ασπίδα στη νέα εποχή», που διοργανώνει η ΕΚΑ σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Αρεδιού και εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους εσάς που εργαστήκατε για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της. Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να εκφράσω για άλλη μια φορά τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφω για την Ένωση Κυπρίων Αγροτών, μια οργάνωση που για πάνω από εξήντα πέντε χρόνια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και αναζωογόνηση της κυπριακής υπαίθρου.

Η ΕΚΑ, μια καταξιωμένη οργάνωση, με αποκλειστικό μέλημα της τη στήριξη του Κύπριου αγρότη και την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα γνωρίζει τις ελπίδες και τα οράματα του γεωργού και της αγρότισσας και στέκεται στο πλευρό τους κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, τόσο για την επίλυση των προβλημάτων τους όσο και για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Δίκαια λοιπόν κέρδισε την εμπιστοσύνη και την καταξίωση ανάμεσα στον αγροτικό μας κόσμο, για τη διαχρονική ευαισθησία που την χαρακτηρίζει, για την υπεράσπιση των δίκαιων συμφερόντων του αγρότη, αλλά και την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα, γενικότερα, στον τόπο μας.

Σήμερα υπάρχει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη εφαρμογής νέων προσεγγίσεων και αντιλήψεων για τον τομέα της γεωργίας και τον τρόπο άσκησης της, ώστε να ενδυναμωθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστική. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με τις αγροτικές μας οργανώσεις είναι απαραίτητος για την επίτευξη των κοινών στόχων που θέτουμε στον αγροτικό τομέα.

Εκδηλώσεις όπως η αποψινή εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς, γιατί όχι μόνο δίνουν την ευκαιρία στα μέλη του αγροτικού κινήματος και στους κατοίκους της κοινότητας να συναντηθούν και να περάσουν στιγμές ξεγνοιασιάς και διασκέδασης, μακριά από τη ρουτίνα και τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά αποτελούν και τον κινητήριο μοχλό στη διαδικασία διατήρησης και ανάδειξης των πολιτισμικών στοιχείων, συμμετέχοντας ενεργά στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας.

Τέτοιες αξιόλογες εκδηλώσεις αποδεικνύουν το τοπικό ενδιαφέρον των κατοίκων να κρατήσουν ζωντανή τη ζωή στην ύπαιθρο και συμβάλλουν στην κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής τους. Είναι πράγματι αξιέπαινη η σημερινή πρωτοβουλία σας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Η πολιτιστική μας ταυτότητα, ασπίδα στη νέα εποχή», γιατί μας υπενθυμίζει ότι είναι καθήκον όλων μας η διατήρηση και η προβολή της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς και της εθνικής μας ταυτότητας. Αυτών των στοιχείων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που για μας είναι πηγή κοινωνικού πλούτου και πνευματικής δύναμης, μιας κληρονομιάς που μεταδόθηκε από τα βάθη των αιώνων, από γενιά σε γενιά με αδιαμφισβήτητο και διαχρονικό φορέα αυτής της συνέχειας τον κόσμο της υπαίθρου, τον αγρότη και την αγρότισσα. Μιας κληρονομιάς στην οποία έχουν αποκρυσταλλωθεί οι καημοί του λαού μας, η ψυχή του, η καθημερινή του ζωή και τα οράματά του.

Ο πολιτισμός είναι η ψυχή του κάθε λαού και του κάθε έθνους. Είναι οι λαοί οι οποίοι γνωρίζουν, στηρίζουν και σέβονται τον πολιτισμό τους που δημιουργούν τις σωστές προϋποθέσεις για μια καλύτερη κοινωνία και είναι αυτοί που βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία. Διαφυλάσσοντας τις αξίες του πολιτισμού μας χτίζουμε πάνω σε γερά θεμέλια και είναι αυτά που θα μας καταξιώσουν μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα η Κυβέρνηση στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την αναζωογόνηση της κυπριακής υπαίθρου. Είμαστε αρωγοί, δίπλα σας, σε κάθε φιλοπρόοδη προσπάθεια σας και στηρίζουμε κάθε αξιέπαινη πρωτοβουλία σας, όπως η αποψινή. Αυτό επιτάσσει άλλωστε το καλό του αγροτικού μας κόσμου και γενικότερα ολόκληρου του λαού μας.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση και συγχαίρω θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Αρεδιού και την Ένωση Κυπρίων Αγροτών και όλους όσοι εργάστηκαν για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της. Καλή διασκέδαση.

------------------------

Σημ.: Τον χαιρετισμό θα διαβάσει εκ μέρους του κ. Υπουργού η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας κα Ανδρούλα Γεωργίου.