12/10/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στεφάνου Στεφάνου 11/10/2012

Οι ηγεσίες του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ επικρίνουν και στην ουσία απορρίπτουν μέτρα πριν καν τα δουν και αυτό δείχνει ανευθυνότητα, κακοπιστία και απροθυμία συζήτησης και διαλόγου, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε: «Η Κυβέρνηση, όπως είχε υποσχεθεί, απέστειλε τρία έγγραφα στα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. Απέστειλε τις θέσεις πολιτικής της Κυβέρνησης σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, τις θέσεις της επί των τομεακών και διαρθρωτικών προτάσεων και το πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Αυτά τα έγγραφα η Κυβέρνηση τα απέστειλε στις 1.15 μ.μ. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ κ. Φωτίου, 45 λεπτά πριν φύγουν τα έγγραφα από το Προεδρικό σε δηλώσεις του, χαρακτήριζε το πακέτο μέτρων ‘αόριστη πρόταση που μοιάζει περισσότερο με ευχολόγιο’. Βουλευτές και στελέχη δε του ΔΗΣΥ σε σημερινά μεσημβρινά πάνελ συζητήσεων σε κανάλια έκαναν αρνητική κριτική στο πακέτο ανάπτυξης πριν ακόμα το παραλάβει το κόμμα τους. Μάλιστα ένας από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ σε συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, μιλώντας για το πακέτο ανάπτυξης, που δεν μπορούσε να το είχε δει διότι η συζήτηση είχε προηγηθεί της παράδοσης των εγγράφων, είπε ότι αυτό είναι ‘πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα’.

ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ είναι τόσο συνεπείς στις οδηγίες των επικοινωνιολόγων τους να ακυρώνουν και να μηδενίζουν τα πάντα που έχουν σχέση με την Κυβέρνηση, που ξεπερνούν ακόμα και τα ίδια τα γεγονότα. Μιλούν και σχολιάζουν τα γεγονότα πριν αυτά γίνουν.

Όταν επικρίνουν και στην ουσία απορρίπτουν μέτρα πριν καν τα δουν αυτό δείχνει ανευθυνότητα, κακοπιστία και απροθυμία συζήτησης και διαλόγου, έστω και αν καθημερινά πασχίζουν οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ να πείσουν περί του αντιθέτου. Αυτό έκαναν και σήμερα. Έκαναν κριτική σε έγγραφα που δεν τα είχαν δει, τα απέρριπταν και ταυτόχρονα έλεγαν πως έχουν διάθεση για διάλογο. Αυτό που κάνουν κάθε μέρα είναι να επικρίνουν και να απορρίπτουν τα πάντα, αλλά ποτέ δεν καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουν αντιθέσεις, αλλά όχι θέσεις.

Είπαν ότι τα 200 εκατομμύρια ευρώ από τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης δεν υπάρχουν. Τα 200 εκ. ευρώ από τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης δεν είναι αυθαίρετο ποσό. Ήδη, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας του δεύτερου γύρου αδειοδότησης και με αρκετή ασφάλεια μπορεί να γίνουν υπολογισμοί για το τι μπορούμε να αναμένουμε από αυτόν. Και τα 200 εκ. ευρώ είναι πολύ μετριοπαθής αριθμός. Σε ό,τι αφορά στο κονδύλι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και εδώ είμαστε στο τέλος μιας πολύμηνης διαδικασίας για την εξασφάλιση του κονδυλίου.

Το πακέτο για την ανάπτυξη και την απασχόληση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, άμεσης εφαρμογής, προστιθέμενης αξίας για την οικονομία και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Περιλαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα από αυτά που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2013 και από αυτά που αποφάσισε η Κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2012. Η Κυβέρνηση είναι ανοικτή σε προτάσεις για όλα τα έγγραφα που έχει αποστείλει.

Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα μιας χώρας, σύμφωνα με τους Κανονισμούς λειτουργίας της ΕΕ, είναι υπεύθυνη η Κεντρική Τράπεζα. Αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και στο ΔΗΚΟ και στον ΔΗΣΥ που σήμερα βγήκαν να μας επικρίνουν ότι, όπως είπαν, για τα θέματα των τραπεζών θα διαπραγματευτεί η Κεντρική Τράπεζα. Και το γνωρίζουν αυτό το πράγμα διότι όταν η Κυβέρνηση προσπαθούσε να πει κάτι για την Κεντρική Τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα όταν Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ήταν ο κ. Ορφανίδης, μας καλούσαν να μην μπαίνουμε στα ταράφια της Κεντρικής Τράπεζας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Τρόικα στις θέσεις της, πολλές εκ των οποίων ασχολούνται με τεχνικά θέματα των τραπεζών, αναφέρεται πάρα πολλές φορές στον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΕ, όπως και η Τρόικα, γι’ αυτά τα ζητήματα απευθύνονται στην Κεντρική Τράπεζα η οποία, ναι, έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης ως η αρμόδια, κατά τον Νόμο, Αρχή. Αυτό ανακοίνωσε δημόσια προχθές η Κεντρική Τράπεζα, αλλά ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ δεν αντέδρασαν.

Η Κυβέρνηση έχει θέσεις σε ζητήματα πολιτικής που αφορούν στο τραπεζικό σύστημα. Γι’ αυτά τα ζητήματα έχει θέσεις, τις οποίες συζητά με την Κεντρική Τράπεζα και τις έχει αποστείλει και στα κόμματα. Για αυτές τις θέσεις, η Κυβέρνηση ενημέρωσε προφορικά τους αρχηγούς των κομμάτων στην πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα κόμματα. Και αυτά που είχαν λεχθεί τότε εκεί μπήκαν και στο έγγραφο που αποστείλαμε στα κόμματα.

Ο Επικεφαλής της Τρόικας για την Κύπρο και Αναπληρωτής Διευθυντής του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο Συνέδριο του ECONOMIST, που έγινε πρόσφατα στη Λευκωσία, ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο, όπως στην Ισπανία και την Ιρλανδία, έχει ως αίτιο την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα. Αυτό το είπε δημόσια και ο κ. Αναστασιάδης ότι η κατάσταση στην Κύπρο προσομοιάζει με την κατάσταση στην Ιρλανδία. Τώρα, βέβαια, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ελέω εκλογών το ξεχνούν.

Οι Moody’s στην πρόσφατη αξιολόγησή τους για την Κύπρο, για πολλοστή φορά αναφέρονται, καθορίζουν ότι τα βασικά αίτια των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου είναι το τραπεζικό σύστημα και μάλιστα αναφέρονται στον μεγάλο κίνδυνο το δημόσιο χρέος της χώρας μας να μην είναι βιώσιμο, λόγω των μεγάλων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Όσοι συζητούν για την Κύπρο μιλούν για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα. Μόνο οι ηγεσίες του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ, αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγορούν την Κυβέρνηση και θέλουν να φορτώσουν στην Κυβέρνηση τις ευθύνες των τραπεζών για την οικονομική κρίση. Προσπαθούν να μετακυλίσουν τις ευθύνες στην Κυβέρνηση αποκρύβοντας τις τεράστιες ευθύνες των τραπεζών, αλλά και της εποπτικής Αρχής υπό τον προηγούμενο Διοικητή. Γιατί άραγε; Να θυμίσουμε απλά ότι το ΔΗΚΟ και ο ΔΗΣΥ κινδυνολογούσαν για τον μη επαναδιορισμό του κ. Ορφανίδη».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Χάρη Γεωργιάδη σε σχέση με την απουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας από την Κύπρο αυτές τις μέρες, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε «να αντιληφθώ ότι ο ΔΗΣΥ δεν θέλει τις επαφές, τις συζητήσεις και τις ζυμώσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Διότι πήγαν σε φόρουμ του ΔΝΤ. Θα έχουν επαφές για ζητήματα που αφορούν την Κύπρο.

Θα ήθελα να ψέξω μια ασυνέπεια που είναι καθημερινό φαινόμενο σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις που κάνει ο ΔΗΣΥ, αλλά και άλλοι της αντιπολίτευσης. Μιλάμε με το ΔΝΤ και μας ρωτάνε γιατί μιλάτε με το ΔΝΤ. Δεν μιλάμε με το ΔΝΤ μας λένε γιατί δεν μιλάτε με αυτό.

Επιχειρούσαμε να αποσοβήσουμε τα πράγματα, τις εξελίξεις και να μην ενταχθούμε στον Μηχανισμό Στήριξης και μας έλεγαν ‘γιατί δεν θέλετε να μπούμε στον Μηχανισμό; Να μπούμε διότι είναι ευρωπαϊκός θεσμός’. Όταν μπήκαμε στον Μηχανισμό ελέω τραπεζών μας έλεγαν ‘εσείς ευθύνεστε διότι μπήκαμε στο Μηχανισμό’. Επιτέλους, πού είναι η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ και η αντιπολίτευση γενικότερα, το μόνο που κάνουν είναι να επικρίνουν είτε από αριστερά είτε από δεξιά. Το ζητούμενο είναι απλώς να επικρίνουν, να ισοπεδώνουν τα πάντα, να κάνουν κριτική και πίσω από την κριτική να περιχαρακώνονται. Να μην έχουν θέσεις, να μην καταθέτουν προτάσεις. Εμείς τους ζητούμε τη Δευτέρα που θα έρθουν στη συνάντηση να φέρουν και τις προτάσεις τους να τις συζητήσουμε.

Τα πράγματα, βέβαια, δεν είναι εύκολα. Έχουμε την πρόταση της Κυβέρνησης που την έχει διαμορφώσει σε αντιδιαστολή με την πρόταση της Τρόικας. Έχοντας υπόψη και τις απαιτήσεις της Τρόικας, η συζήτηση θα πρέπει να γίνει πολύ συγκεκριμένα. Δεν φτάνει απλώς να λέμε τι δεν μας αρέσει – υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν αρέσουν και σε εμάς – ταυτόχρονα θα πρέπει να πούμε και τι προτείνουμε τι θα αποδώσουν αυτά που προτείνουμε και πώς μπορούμε να τα διαπραγματευτούμε με την Τρόικα με στόχο να πείσουμε. Αυτό σημαίνει υπευθυνότητα. Αυτό σημαίνει ευθύνη έναντι της Κύπρου και του λαού μας. Και αυτήν την ευθύνη η Κυβέρνηση την αναλαμβάνει πλήρως».

Ερωτηθείς είπε ότι «αν δείτε δηλώσεις που γίνονται από κόμματα, μιλούν για την ανάγκη στήριξης του θεσμού της ΑΤΑ, ότι δεν πρέπει να καταργηθεί. Και εμείς έχουμε την ίδια θέση. Να αναδιαρθρώσουμε και όχι να καταργήσουμε την ΑΤΑ. Μιλούμε για τον 13ο μισθό ότι πρέπει να το διαφυλάξουμε ως θεσμό, το ίδιο ακούμε και από στελέχη της αντιπολίτευσης. Μιλάμε για την ανάγκη να στηρίξουμε και να προστατεύουμε τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς. Το ίδιο ακούμε και από την αντιπολίτευση. Άρα, λοιπόν, αν μιλήσουμε σοβαρά, βλέπουμε ότι υπάρχουν θέσεις που μπορούν και πρέπει να είναι κοινές. Να αναδείξουμε πρώτα από όλα εκείνες τις κοινές θέσεις που έχουμε για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με την Τρόικα με αξιώσεις για να προστατεύσουμε τα κεκτημένα των εργαζομένων και πολύ βασικούς θεσμούς που κατακτήθηκαν μέσα από τα χρόνια και ας μην αναδεικνύουμε συνεχώς τις διαφωνίες.

Δεν αναμένουμε ότι θα συμφωνήσουμε σε όλα. Δεν τρέφουμε τέτοια ψευδαίσθηση, αλλά τουλάχιστον ας ανατρέχουμε και ας φέρνουμε στην επιφάνεια και αυτά τα οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις που κάνουν, αποτελούν κοινές θέσεις».

Σε ερώτηση αν θα γίνει η συνάντηση του Υπουργείου Οικονομικών με τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι αυτή η συνάντηση θα γίνει αύριο για τεχνικά ζητήματα, «δηλαδή για ζητήματα στα οποία χρειάζονται διευκρινίσεις. Δεν θα γίνει διαπραγμάτευση μεταξύ των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων και του Υπουργείου Οικονομικών», είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι θα γίνει συζήτηση επί τεχνικών θεμάτων, θα δοθούν διευκρινίσεις αν τυχόν ζητηθούν «έτσι ώστε τη Δευτέρα στη συνάντηση του Προέδρου με τους αρχηγούς να είναι τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο καθαρά, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στη συζήτηση, στη διαπραγμάτευση και αν είναι δυνατόν να καταλήξουμε κάπου».

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση με τα επιτελεία θα γίνει υπό την καθοδήγηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρίστου Πατσαλίδη και είναι κάτι το οποίο είχε αναφερθεί κατά την πρόσφατη σύσκεψη που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων.