17/9/12

Ενημέρωση του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη προς τους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ για την επικείμενη Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας 17/09/2012


Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κορυφαίο γεγονός και μέγιστη πρόκληση. Είμαστε μικρή χώρα, ένα νέο κράτος μέλος. Δεν διαθέτουμε στρατιές ειδικών, τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων· ούτε και έχουμε προηγούμενη πείρα. Τίποτα, όμως, δεν μας εμποδίζει να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και εργατικοί· να έχουμε ιδέες, εισηγήσεις, προτάσεις· να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες· να είμαστε δημιουργικοί.

Το γεγονός ότι η Προεδρία έχει αναληφθεί σε μια στιγμή που υπάρχουν απρόβλεπτες και ασύμμετρες προκλήσεις, ενώ η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ευρύτερη οικονομική κρίση, καθιστά αναγκαίο να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω επαγρύπνηση και ετοιμότητα και για μια συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξελίξεων.
Λειτουργούμε σε πλήρη συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Βαρώνη Catherine Ashton, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), με όλους τους εταίρους μας, με όλα τα υπό ένταξη κράτη και τους οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται η ΕΕ. Θα εργαστούμε με αντικειμενικότητα, μετριοπάθεια και με πνεύμα συναίνεσης προκειμένου να υπηρετήσουμε την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), για την ειρήνη της Ευρώπης και των λαών της.
Το Υπουργείο της Άμυνας έχει ήδη οργανώσει στην Κύπρο ένα σεμινάριο υψηλού επιπέδου για τη Μέση Ανατολή και την Ασφάλεια καθώς και την Άτυπη Συνάντηση των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής. Έχουμε, επίσης, διοργανώσει με επιτυχία στο Παρίσι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, σεμινάριο υψηλού επιπέδου για τη Θαλάσσια Ασφάλεια στην Μεσόγειο.
Η επόμενη διοργάνωση είναι ένα σεμινάριο που αφορά τη Καινοτόμο Ευρωπαϊκή Συνεργασία στον τομέα της άμυνας, το οποίο συνδιοργανώνεται από την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA) και το Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Egmond του Βελγίου στις 19 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Θεωρούμε το σεμινάριο σημαντικό καθώς στην εποχή της μείωσης των προϋπολογισμών, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα κράτη μέλη μέσω της συνεργασίας χρησιμοποιούν τους περιορισμένους πόρους τους με έναν πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό τρόπο. Η επόμενη πρόκληση για εμάς είναι η Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας, η οποία θα λάβει χώρα στη Λευκωσία στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου.
Η συνάντηση θα ξεκινήσει το απόγευμα στις 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη με το πρώτο μέρος να επικεντρώνεται σε ζητήματα ασφάλειας στη Νότια Γειτονία της ΕΕ.
Βιώνουμε όλοι τις δραματικές αλλαγές στην περιοχή με μεγάλη ανησυχία και αγωνία. Τα αυταρχικά καθεστώτα ανατρέπονται και νέες δυνάμεις αναδύονται στο προσκήνιο των εσωτερικών εξελίξεων, των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και περιφερειακών ισορροπιών.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει τις αναταράξεις και τις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη; Διότι εάν την ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων διαδεχθούν άλλα αυταρχικά καθεστώτα, τότε για ποιά Αραβική Άνοιξη μιλάμε; Θα οδηγηθούμε από τον έναν αραβικό χειμώνα σε έναν άλλο.
Οι εξελίξεις στην περιοχή ενδιαφέρουν και αφορούν την ΕΕ για πολλούς και προφανείς λόγους, η δε αλληλεπίδραση και το ενδιαφέρον μας πηγάζει από τη γειτνίασή μας με τις χώρες της περιοχής.
Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύξει πολυδιάστατες σχέσεις με τους λαούς της περιοχής· σχέσεις συνεργασίας στην πολιτική, την οικονομία, τον τουρισμό, την ενέργεια, την ανάπτυξη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, το περιβάλλον κ.λ.π. Ο διάλογος, ο αμοιβαίος σεβασμός και η κατανόηση είναι χρήσιμα εργαλεία σε αυτήν την προσπάθεια.
H ΕΕ μπορεί και πρέπει να στηρίξει τους λαούς της περιοχής στην προσπάθειά τους να εγκαθιδρύσουν τους δικούς τους δημοκρατικούς θεσμούς, δημοκρατικές κοινωνίες και δημοκρατικά κράτη με σεβασμό στα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, με προοπτικές βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή είναι η πιο στερεή βάση για την ειρήνη την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Στη Σύνοδο θα έχουμε μαζί μας τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για την περιοχή της Νότιας Μεσογείου κ. Bernardino León ο οποίος θα εισαγάγει το θέμα. Θα συζητήσουμε τις διάφορες εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Γειτονίας και του Σάχελ ειδικότερα. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθούν με επίσημο δείπνο.
Η συνάντηση θα συνεχιστεί το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, με το επόμενο μέρος της Συνόδου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί μας θα είναι οι Διοικητές των Επιχειρήσεων EU ALTHEA, ATALANTA και EUTM Somalia, οι οποίοι θα μας ενημερώσουν για την παρούσα κατάσταση σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και αποστολές ΚΠΑΑ.
Ο στρατηγικός έλεγχος των ωκεανών και της θαλάσσιας ασφάλειας είναι ένα ακόμη παγκόσμιο πρόβλημα της εποχής μας. Η οικονομία της ΕΕ συνδέεται άμεσα και έμμεσα με την ύπαρξη ασφαλών θαλάσσιων οδών οι οποίες επηρεάζονται από την πειρατεία στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής και αλλού. Έχουμε ξεκινήσει τη επιχείρηση ATALANTA για την καταπολέμηση της πειρατείας στην περιοχή και έχουμε επιπλέον αναγνωρίσει την αναγκαιότητα να έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του προβλήματος, υποβοηθώντας την αποστολή EUTM Somalia που έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια βάση για ένα μακροπρόθεσμα ασφαλές περιβάλλον μέσω της εκπαίδευσης των σομαλικών δυνάμεων ασφαλείας. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η απάντηση στην πειρατεία είναι η ενίσχυση των περιφερειακών θαλάσσιων δυνατοτήτων, που θα επιτρέψει στα κράτη της περιοχής να ασκούν επαρκή έλεγχο στα χωρικά τους ύδατα.
Όσον αφορά το Κέρας της Αφρικής, θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις των συνεχιζόμενων πολιτικών εξελίξεων και των εξελίξεων στον τομέα της ασφάλειας σε σχέση με την επιχειρησιακή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το θέμα της πειρατείας στα ύδατα της Σομαλίας και οι δράσεις που πρόσφατα αποφασίστηκαν αναφορικά με την περιφερειακή θαλάσσια δυνατότητα στο Κέρας της Αφρικής, θα εξεταστούν λεπτομερώς κατά τη διάρκεια άλλου σεμιναρίου, που θα διοργανωθεί από την Κυπριακή Προεδρία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) στην Κύπρο στις 8 και 9 Νοεμβρίου. Είναι σημαντικό ότι το σεμινάριο θα παρακολουθήσει αριθμός αξιωματούχων από την περιοχή του Κέρατος της Αφρικής.
Τα προβλήματα στον τομέα της άμυνας με την οικονομική κρίση αντιμετωπίζονται με σοφές και ευέλικτες πρωτοβουλίες όπως αυτές της Γάνδης και της Συγκέντρωσης και Διάθεσης Πόρων.
Η συλλογική εργασία και επαγγελματική υποστήριξη της ΕΥΕΔ και του ΕΟΑ, από κάθε άποψη, θα δημιουργήσει αδιαμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα και θα εξισορροπήσει τους οικονομικούς παράγοντες και τους παράγοντες ασφάλειας με στόχο την αποτελεσματική και παραγωγική διαχείριση των περιορισμένων πόρων μας.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μέρους της συνάντησης, που αφορά τις επιχειρησιακές δυνατότητες, θα κληθούμε να προβούμε σε απολογισμό των αποτελεσμάτων της διάσκεψης συντονισμού των συγκροτημάτων μάχης και να δώσουμε κατευθύνσεις για την ανάπτυξη μιας πιο συστηματικής προσέγγισης για την ολοκληρωμένη διάθεση των συγκροτημάτων μάχης.
Πληροφόρηση για διοικητικά και άλλα πρακτικά θέματα σχετικά με τη συνάντηση έχουν ήδη σταλεί στις πρωτεύουσες των κρατών μελών της ΕΕ και όλων των υπό ένταξη χωρών, ενώ η εγγραφή των συμμετεχόντων ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Εμείς, και ειδικά το Τμήμα Αμυντικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, παραμένουμε στη διάθεσή σας για να σας παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια ή πληροφορία χρειαστείτε και να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις προκύψουν.
Η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας οικοδομείται με κοινές προσπάθειες που στοχεύουν στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη και έναν καλ