14/9/12

Ο Υπουργός Γεωργίας προήδρευσε σύσκεψης για τα μέτρα στήριξης του κλάδου αιγοπροβατοτροφίας 14/09/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης προήδρευσε σήμερα ευρείας σύσκεψης με εκπροσώπους του κλάδου των αιγοπροβατοτρόφων, στην παρουσία εκπροσώπων των Αγροτικών Οργανώσεων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ως ακολούθως:

«Θα ήθελα να σημειώσω ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες αποχώρησαν από τη σημερινή σύσκεψη, χωρίς να αναμένουν να ακούσουν τι είχαμε να τους πούμε. Είχαν μάλιστα έτοιμες τις ανακοινώσεις στις οποίες θα προέβαιναν που σημαίνει ότι μπορεί να θεωρούσαν ότι ερχόμενοι στο Υπουργείο Γεωργίας, θα έχαναν τον χρόνο τους. Η προσπάθεια του Υπουργείου όμως συνεχίζεται και δεν θα τα βάλουμε κάτω επειδή μια Οργάνωση επέλεξε να μην συνεργαστεί, όπως θα έπρεπε, με το Υπουργείο.

Θεωρούμε ότι σήμερα είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση μαζί με τις ομάδες των παραγωγών και τις Αγροτικές Οργανώσεις, στην παρουσία όλων των σχετικών κυβερνητικών Τμημάτων και Υπηρεσιών. Τους αναφέραμε το σχέδιο μας για τα μέτρα στήριξης του κλάδου, τους εξηγήσαμε σχετικά με τις κεφαλικές επιδοτήσεις και ξανατονίσαμε ότι αυτές οι επιδοτήσεις δίδονται για τελευταία χρονιά και ότι δεν πρέπει να ακούνε ψεύτικες υποσχέσεις για το θέμα αυτό.

Επίσης, τους μιλήσαμε για μέτρα αύξησης της παραγωγής και μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως προτείνει το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και το Τμήμα Γεωργίας, τα οποία θα δημιουργήσουν ομάδα που θα επισκέπτεται τα κτηνοτροφικά υποστατικά.

Αναφερθήκαμε, επίσης, στους ελέγχους που θα αρχίσουν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου σε σχέση με την παραγωγή του χαλλουμιού σύμφωνα με το διάταγμα που εκδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Στη συνέχεια τους αναφέραμε τα πρότυπα συμβόλαια που έχουμε ετοιμάσει γι’ αυτούς, για να υπογράψουν με τα τυροκομεία οι ομάδες των παραγωγών αναφορικά με τη διάθεση του γάλακτός τους.

Τονίσαμε δε ξανά το γεγονός ότι θα θέσουμε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, το θέμα των ζωοτροφών. Κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία τη Δευτέρα και την Τρίτη, συζητήθηκε με κάποιους Υπουργούς το θέμα και φαίνεται ότι και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την υπέρμετρη αύξηση της τιμής των σιτηρών και των ζωοτροφών.

Επιπρόσθετα, κατά τη συνάντηση, ενημερώσαμε τους αιγοπροβατοτρόφους αναφορικά με το πού βρίσκεται ο Φάκελος για το Χαλλούμι, για τον οποίο ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει σχετική δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα του κράτους.

Επίσης, αναφερθήκαμε στη συνάντηση που θα έχει το Υπουργείο Γεωργίας με το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά για το θέμα της διάθεσης του αρνίσιου κρέατος, τη Δευτέρα, και στο γεγονός ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση λειτουργών του Υπουργείου Γεωργίας με στελέχη της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) σε σχέση με το ρεύμα για κτηνοτροφική χρήση, κατά την οποία η ΑΗΚ φαίνεται πρόθυμη να τους βοηθήσει.

Σημειώσαμε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων για να μελετηθεί το θέμα της τιμολόγησης του νερού για κτηνοτροφική χρήση. Στη συνέχεια, τους δώσαμε σχετικές πληροφορίες αναφορικά με το άτομο επαφής από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για να τους βοηθά στις εξαγωγές αρνίσιου κρέατος ή/και ζωντανών αιγοπροβάτων σε άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή να αναφέρουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη Λιβύη για να εισάγει το κρέας.

Αναφερθήκαμε στην ερευνητική εργασία του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών όσον αφορά τη γενετική βελτίωση των ζώων και ξανατονίσαμε ότι χρειάζεται να γίνει ένα συντονιστικό όργανο των Ομάδων Παραγωγών για να αποκτήσουν περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία απολύτως διαπραγματευτική δύναμη και για κάποιο λόγο δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την άποψη μας αυτή.

Τέλος, αποφασίσαμε, σε συνεργασία με τις ομάδες παραγωγών και τις Αγροτικές Οργανώσεις, να δημιουργήσουμε μια μόνιμη τεχνική επιτροπή που να παρακολουθεί τα μέτρα και το κατά πόσον υλοποιούνται. Κύριος στόχος είναι να στηριχθεί η αιγοπροβατοτροφία στην Κύπρο, με το δεδομένο ότι από τη νέα χρονιά δεν υπάρχουν πλέον κεφαλικές επιδοτήσεις».

Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση των αιγοπροβατοτρόφων της Πάφου από τη σύσκεψη και πώς αντιδρά το Υπουργείο σε αυτό το γεγονός, ο κ. Υπουργός είπε: «Όλοι οι αιγοπροβατοτρόφοι θέλουν στήριξη και δεν είμαι σε αντιδικία με κανέναν. Ο αγώνας μας και η προσπάθεια μας συνεχίζεται. Ακόμη και εάν δεν θέλουν να συνεργαστούν με εμάς, εμείς θέλουμε να τους βοηθήσουμε».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση όσων αποχώρησαν από τη σύσκεψη ότι δεν θέλουν να έχουν καμία επαφή με το Υπουργείο Γεωργίας, επί της παρούσας Κυβέρνησης, ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι είναι κρίμα να παραπλανώνται οι αιγοπροβατοτρόφοι από κάποιους οι οποίοι τους υπόσχονται πράγματα που δεν είναι εφικτά. Δεν τίθεται θέμα η παρούσα Κυβέρνηση να μην τους βλέπει με κατανόηση ενώ η μελλοντική θα τους βλέπει και είναι κρίμα να τους κοροϊδεύουν, συμπλήρωσε. Κάποιοι τους υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να τα εφαρμόσουν διότι η Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ δεν το επιτρέπει, υπογράμμισε, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να στηρίξουμε τον κλάδο και να μην του δίνουμε αόριστες ελπίδες που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Η Κυβέρνηση τους μιλά με ειλικρίνεια για το τί μπορεί και για το τί δεν μπορεί να γίνει, ενώ κάποιοι άλλοι τους δίνουν άλλες υποσχέσεις, είπε, και επισήμανε ότι ο ίδιος τους λέει την αλήθεια χωρίς να έχει πίσω του κάποιο κόμμα ή πολιτικό υπόβαθρο.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ειδικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να πραγματοποιείται ο έλεγχος για την εφαρμογή του Διατάγματος για το χαλλούμι, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Το Γενικό Κρατικό Χημείο έχει εξασφαλίσει τον εξοπλισμό που απαιτείται για να γίνονται αυτοί οι έλεγχοι. Έχουν γίνει οι εκπαιδεύσεις και η Διευθύντρια του Χημείου με διαβεβαίωσε ότι θα μπορούν να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τα τυροκομεία και τις υπεραγορές στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το Διάταγμα καθορίζει ότι αυτή την περίοδο το αιγοπρόβειο γάλα θα πρέπει να είναι της τάξεως του 23% στο χαλλούμι. Θα πραγματοποιείται ο έλεγχος και στις περιπτώσεις που δεν τηρείται η ποσόστωση τότε υπάρχει πρόνοια για επιβολή προστίμου που φθάνει μέχρι τις €150,000».