14/9/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους κατά τη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της φάσης της τελικής επιλογής για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού 14/09/2012



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της τελικής φάσης της επιλογής αναφορικά με τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο το 2017.


Αναμφίβολα, η αξιοποίηση του θεσμού αυτού από τα κράτη μέλη και ιδιαίτερα από τις πόλεις που λαμβάνουν μέρος στη διεργασία του διαγωνισμού, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για μεγιστοποίηση της συμβολής των τοπικών αρχών στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι ο Πολιτισμός δεν είναι κάτι απόμακρο από αυτό που ζούμε καθημερινά. Αντίθετα, ταυτίζεται και κινείται παράλληλα με την ίδια την καθημερινότητά μας.

Σε λίγο θα γνωρίζουμε την πόλη που έχει επιλεγεί για να φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017. Όποιο όμως και να είναι το αποτέλεσμα, θεωρώ ότι και οι δύο πόλεις που έχουν συμμετάσχει σε αυτή την τελική φάση έχουν επωφεληθεί από τη διεργασία του διαγωνισμού. Ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης, όπως αυτά έχουν τεθεί από τη σχετική κοινοτική Απόφαση, είναι και η δυνατότητα του υποβληθέντος από τις πόλεις προγράμματος να είναι βιώσιμο και να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μακροπρόθεσμης πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης της πόλης. Αυτή η παράμετρος είναι μια πολύ σημαντική πτυχή και θεωρούμε ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να έχουν ενεργό ανάμειξη στην πολιτιστική διαδικασία με την ενίσχυση των ευκαιριών πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά και την εμπλοκή της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών στο πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στην προσπάθειά του να στηρίξει τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα ενισχύσει οικονομικά την πόλη που θα λάβει το χρίσμα με το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες του προγράμματος. Μάλιστα, η χρηματοδότηση θα αρχίσει από το 2013. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα, η πόλη να λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, κυρίως σε ό,τι αφορά δράσεις που εμπίπτουν στα πλαίσια της αστικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Καταλήγοντας, θέλω να ευχαριστήσω και τις δύο πόλεις καθώς επίσης και τους εμπειρογνώμονες, όπως επίσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άψογη συνεργασία που είχαμε καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα το σημαντικό είναι να αισθανθούμε όλοι μέρος της προσπάθειας και να είμαστε περήφανοι γιατί δύο πόλεις της Κύπρου έχουν εργαστεί με απαράμιλλο ζήλο για την ανάληψη του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.