6/8/12

Δηλώσεις της Υπουργού Εσωτερικών όσο αφορά το θέμα της διέλευσης υπηκόων τρίτων χωρών από τα οδοφράγματα 06/08/2012


Καμία διαφοροποίηση δεν υπήρξε στην πολιτική που αφορά τη διέλευση υπηκόων τρίτων χωρών από τα οδοφράγματα, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο τα οποία φέρουν την πολιτική που αφορά τη διέλευση υπηκόων τρίτων χωρών από τα οδοφράγματα να έχει διαφοροποιηθεί θα ήθελα να τονίσω ότι δεν έχει εκδοθεί καμία εγκύκλιος περί του θέματος και ως εκ τούτου καμιά διαφοροποίηση δεν προκύπτει στις ισχύουσες πρακτικές» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Υπουργός.
Η κα Μαύρου ξεκαθάρισε ότι οι υφιστάμενες οδηγίες παραμένουν αναλλοίωτες από τον Μάιο του 2004 και πηγάζουν από τον Κώδικα του Κανονισμού 866/2004/ΕΚ για την Πράσινη γραμμή ενώ έχουν επαναβεβαιωθεί και από σχετικές δικαστικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες, επισήμανε η Υπουργός Εσωτερικών, προβλέπεται ότι για υπηκόους κρατών μελών της ΕΕ καθώς και για υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι κατέχουν νόμιμη θεώρηση επιτρέπεται η διέλευση από τα οδοφράγματα ανεξαρτήτως του σημείου εισόδου στη Δημοκρατία. Διαβεβαίωσε επίσης ότι στα οδοφράγματα διενεργείται ο νενομισμένος έλεγχος από Λειτουργούς της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι είναι και οι υπεύθυνοι για την ορθή τήρηση της νομοθεσίας.