6/8/12

Ομιλία της Υπουργού Εσωτερικών στα εγκαίνια του πάρκου Παναγίας Αγγελόκτιστης στο Κίτι 06/08/2012

Είναι με χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κιτίου για να τελέσω τα εγκαίνια του πάρκου της Παναγίας Αγγελόκτιστης, ενός έργου εξαιρετικά σημαντικού, τόσο για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή όσο και για όσους την επισκέπτονται.
Σήμερα εκπληρώνεται το όραμα του Κοινοτικού Συμβουλίου Κιτίου, ένα όραμα το οποίο ξεκίνησε από το Συμβούλιο Βελτιώσεως Κιτίου το 1980 και προωθήθηκε από τα επόμενα Κοινοτικά Συμβούλια Κιτίου μέχρι το 2011 που ολοκληρώθηκε το έργο.
Ο χώρος στον οποίο δημιουργήθηκε το πάρκο παραχωρήθηκε από την εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Παναγίας Αγγελόκτιστης το 1985.Το 1987 ο φοιτητής αρχιτεκτονικής, Γιώργος Μουζουρίδης, επέλεξε ως θέμα της διατριβής του τον ναό της Παναγίας Αγγελόκτιστης. Η έρευνα αυτή αποτέλεσε τον σπινθήρα για τη μελέτη που ακολούθησε και ολοκληρώθηκε το 1990 και βάσει της οποίας ξεκίνησε η κατά φάσεις υλοποίηση του έργου.
Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων αναβαθμίστηκε το οδικό δίκτυο και οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, διαμορφώθηκε ο χώρος στην πρόσοψη του ναού και δημιουργήθηκαν χώροι στάθμευσης ενώ το έργο ολοκληρώθηκε με τη διαμόρφωση του πλατειακού χώρου, τους παιδότοπους, τους χώρους πρασίνου και τις πλακοστρώσεις, έκτασης 9000 τμ που παραδίνονται σήμερα. Η συνολική δαπάνη για το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα ανήλθε στα €1.650.000 περίπου και καλύφθηκε κατά 70% από κυβερνητική συνεισφορά.
Στόχος του Κοινοτικού Συμβουλίου ήταν μέσα από το έργο να αναδείξει τον Ιερό Ναό της Παναγιάς Αγγελόκτιστης ο οποίος είναι κτίσμα του 11ου με 12ου μ.Χ. αιώνα. Το ψηφιδωτό του ναού είναι ένα από τα πιο γνωστά και τα πιο ωραία εντοίχια έργα του χριστιανικού κόσμου. Το έργο έχει επιτύχει την αρμονική συνύπαρξη παλιού και νέου, την ανάδειξη του σημαντικού μνημείου της εκκλησίας και ταυτόχρονα την ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών τόσο των κατοίκων της κοινότητας όσο και των επισκεπτών.
Με τη δημιουργία του πάρκου οι επισκέπτες της κοινότητας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν την εκκλησία. Ταυτόχρονα οι επισκέπτες καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής θα βρίσκουν ένα χώρο ξεκούρασης, γαλήνης αλλά και παιγνιδιού για τα παιδιά τους. Στον χώρο προβλέπεται η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και η φιλοξενία εκδηλώσεων κοινωνικού χαρακτήρα που θα στηρίζουν και οικονομικά τη λειτουργία και συντήρηση του πάρκου.
Σε μια χώρα, που λάμπει κάτω από τον μεσογειακό ήλιο και που το ίδιο της το κλίμα προωθεί τόσο πολύ το πρότυπο του «ελληνικού αίθριου βίου», οι πολίτες της θέλουν και πρέπει να μπορούν να περνούν μέρος του καθημερινού τους χρόνου υπαίθρια.
Τα πάρκα, οι πλατείες και το πράσινο, συνιστούν πλέον αναπόσπαστα τμήματα των πόλεων και των κοινοτήτων μας αφού εξασφαλίζουν την ισορροπία ανάμεσα σε δομημένες και μη επιφάνειες, συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση του μικροκλίματος. Αποκτούν στις μέρες μας τον χαρακτήρα μικρών οάσεων, αποτελούν τους περιβαλλοντικούς πνεύμονες της γειτονιάς μας, συμβάλλοντας σημαντικά στην αισθητική και ποιοτική αναβάθμισή τους.
Αξιολογώντας την κυπριακή πραγματικότητα των περασμένων δεκαετιών και καταγράφοντας την ανάγκη για περισσότερους, ασφαλέστερους και φιλικότερους υπαίθριους χώρους, η Κυβέρνηση αφιερώνει ετησίως μεγάλα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για έργα που αφορούν διαμορφώσεις και αναπλάσεις δημόσιων υπαίθριων χώρων.
Το έργο, για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ, είναι ένα αξιόλογο παράδειγμα διαμόρφωσης υπαίθριου δημόσιου χώρου. Τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα αποτελούν πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης. Με την υλοποίηση δημόσιων αναπτυξιακών υποδομών η Κυβέρνηση δημιουργεί ένα μοχλό οικονομικής ανάκαμψης που στόχο έχει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τόνωση της οικονομίας ενώ παράλληλα προωθεί νέες επενδύσεις και ενισχύει την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας.
Οι Τοπικές Αρχές αποτελούν τον φυσικό σύμμαχο της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών στην επιτυχή υλοποίηση ενός ευρύτατου φάσματος κρίσιμων και καινοτόμων πολιτικών που υλοποιούνται. Δεν είναι τυχαία που στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια, καταλυτικό ρόλο για την υλοποίηση του διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Διαβεβαιώνουμε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στις Τοπικές Αρχές, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Εμείς επιλέγουμε μια σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση, ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών προς όφελος του πολίτη, μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί σωστά, αποδοτικά και κυρίως συμμετοχικά.
Καταλήγοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου αυτού και ταυτόχρονα να τους συγχαρώ για το εξαίρετο αυτό αποτέλεσμα. Εύχομαι στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κιτίου κάθε πρόοδο και επιτυχία στο έργο του, και είμαι βέβαιη ότι ο πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την αξιέπαινη προσπάθεια τους σε συνεργασία με την Κυβέρνηση για περαιτέρω ανάπτυξη της κοινότητας.