29/7/12

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Λονδίνο με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων 29/07/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο με την ευκαιρία των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων, παρέστη χθες σε δεξίωση που παρέθεσε η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) με την ευκαιρία της έναρξης των Αγώνων. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε η σύζυγός του κα Έλση Χριστόφια, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν γύρω στα 150 άτομα, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου της Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων κ. Amar Addadi, του Προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) κ. Πάμπου Στυλιανού, εκπροσώπων της κυπριακής παροικίας στη Βρετανία καθώς και πολλών ξένων φίλων της Κύπρου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, οι ομογενείς Κύπριοι λαμπαδηδρόμοι Κρις Αγγελίδης και Τομ Τουμαζής, που ήταν ανάμεσα στους Βρετανούς που επιλέχθηκαν από τους διοργανωτές να μεταφέρουν την Ολυμπιακή φλόγα σε κάθε γωνιά της χώρας σε ένα ταξίδι που διήρκησε 70 μέρες.
Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους Κύπριους αθλητές «να επικεντρωθούν στην αποστολή τους και να τιμήσουν την Κύπρο που παρέλασε ισότιμα με τις άλλες χώρες στην τελετή έναρξης, με μια μικρή αλλά περήφανη αποστολή». «Το κυριότερο στους Αγώνες είναι η συμμετοχή», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι «φυσικά, εάν η Κύπρος εξασφαλίσει μετάλλια δεν βλάπτει». Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της παροικίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συμβολή τους στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα και για τη βοήθεια που προσφέρουν στη Βρετανία.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ουράνιος Ιωαννίδης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους εκφράζοντας την ευχή και πεποίθηση ότι η Κύπρος θα καταφέρει να ανεβεί στο βάθρο των νικητών. «Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και τον ΚΟΑ για τη βοήθεια που προσφέρουν στους αθλητές μας», υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης.
Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, παρέστη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και υποδέχθηκε την Κυπριακή Αποστολή που αποτελείται από δεκατρείς αθλητές. Ενωρίτερα, ο κ. Χριστόφιας παρέστη σε ειδική δεξίωση που παρέθεσε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ η Βασίλισσα Ελισάβετ προς τιμή των επίσημων εκπροσώπων των κρατών. Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη Βασίλισσα Ελισάβετ και με άλλους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του Βρετανού Πρωθυπουργού κ. David Cameron, του Ρώσου Πρωθυπουργού κ. Dmitry Medvedev, της Προέδρου της Ελβετίας κας Eveline Widmer–Schlumpf, του Πρίγκιπα Salman της Σαουδικής Αραβίας, του Πρωθυπουργού της Τσεχίας κ. Petr Nečas, του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας κ. Robert Fico και της Πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές κας Sheikh Hasina.
Απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τελέσει στο Ελληνικό Κέντρο τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης του ΚΟΑ με 40 φωτογραφίες κυπριακών αρχαιολογικών ευρημάτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Στην εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των εορτασμών για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, θα προβληθεί η συμπαραγωγή του ΚΟΑ και του ΡΙΚ «Ο αθλητισμός στην Κύπρο – Μια ιστορία αιώνων». Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η παιδική χορωδία του παροικιακού σχολείου στο Finchley που βραβεύθηκε σε ειδικό διαγωνισμό για το τραγούδι των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τους Κύπριους αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό ενώ καθ’όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο θα παρακολουθήσει διάφορα αγωνίσματα στα οποία συμμετέχουν Κύπριοι αθλητές.