27/7/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συζήτησε με τις Αγροτικές Οργανώσεις το θέμα της κατανομής του νερού άρδευσης 27/07/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Γεωργίας με εκπροσώπους των Αγροτικών Οργανώσεων κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της απόφασης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων για την κατανομή του νερού άρδευσης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Αλετράρης σε δηλώσεις του ανέφερε:
«Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είχε εισηγηθεί μια κατανομή του νερού με την οποία δεν συμφωνούσαν οι Αγροτικές Οργανώσεις διότι δεν φαινόταν με βάση την πρόταση να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ επαγγελματιών γεωργών και μη. Αποφασίστηκε ότι θα δοθεί πρώτη προτεραιότητα στους επαγγελματίες γεωργούς οι οποίοι θα ενισχυθούν τόσο με την παραχώρηση πρόσθετης ποσότητας νερού όσο και με την έγκριση μεγαλύτερων εκτάσεων σε σύγκριση με τους μη επαγγελματίες γεωργούς.
Συγκεκριμένα, ενώ για τους μη επαγγελματίες υπάρχει όριο έκτασης 60 δεκάρια για τις χειμερινές πατάτες και 60 δεκάρια για τις εαρινές, για τους επαγγελματίες το όριο αυτό διαφοροποιείται σε 100 δεκάρια για τις χειμερινές και σε 100 δεκάρια για τις εαρινές. Επίσης, ενώ για όλους το τέλος υπερκατανάλωσης επιβάλλεται όταν ξεπεραστεί το 10% της εγκριθείσας ποσότητας, για τους επαγγελματίες γεωργούς θα επιβάλλεται όταν ξεπεραστεί το 20%. Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Γεωργίας έμπρακτα στηρίζει, μέσα από συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν το νερό άρδευσης, τους επαγγελματίες γεωργούς».
Κληθείς να αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα σε επαγγελματίες γεωργούς και μη, ο κ. Υπουργός είπε ότι θα γίνεται με βάση την προσκόμιση πιστοποιητικού από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι είναι επαγγελματίας γεωργός. Αυτό θα γίνεται, πρόσθεσε, αφού δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Μητρώο Γεωργών που κατέθεσε η Κυβέρνηση και συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας. Τόνισε, επίσης, ότι όλες οι Αγροτικές Οργανώσεις ήταν σύμφωνες με τις πρόνοιες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου γιατί είχε καταρτιστεί μέσα από συνεργασία μεταξύ του ιδίου και των εκπροσώπων των Οργανώσεων, αλλά παρόλα αυτά η Βουλή δεν προχώρησε στην ψήφισή του και ζητήθηκε αναβολή.