27/7/12

Ο Υπουργός Γεωργίας προήδρευσε σύσκεψης με εκπροσώπους της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Πατατοπαραγωγών 27/07/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης προήδρευσε σήμερα ευρείας σύσκεψης με εκπροσώπους του κλάδου των πατατοπαραγωγών, στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας κας Αίγλης Παντελάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) κ. Ανδρέας Γιωρκάτζης, εκπρόσωποι των Αγροτικών Οργανώσεων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:
«Είχαμε μια χρήσιμη συνάντηση με την Συντονιστική Επιτροπή των Πατατοπαραγωγών στην παρουσία όλων των Αγροτικών Οργανώσεων για να εξετάσουμε κάποια προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τους. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για την πατατοκαλλιέργεια, οπόταν είδαμε τα θέματα που αφορούν τις ζημιές που συνέβησαν κατά τις αρχές του 2012 από παγετό και χαλάζι. Η διαδικασία είναι υπό εξέλιξη και ελπίζουμε ότι οι αποζημιώσεις προς τους πατατοκαλλιεργητές θα δοθούν από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Νοέμβριο για τις ζημιές που καλύπτονται από τον ΟΓΑ, ενώ προωθούνται και οι διαδικασίες για την πληρωμή των ζημιών του 2009 και του 2010 που καλύπτονται από το Εθνικό Πλαίσιο Στήριξης των γεωργών.
Συζητήσαμε και το αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής για εθελοντική ασφάλιση στον ΟΓΑ. Είναι ένα θέμα για το οποίο το Υπουργείο Γεωργίας είναι κάθετα αντίθετο, αλλά και οι Αγροτικές Οργανώσεις είναι αντίθετες. Συμφωνούμε ότι χρειάζεται να γίνει βελτίωση του Νόμου και των διαδικασιών του ΟΓΑ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταργηθεί ο ΟΓΑ. Δεν είναι απλώς μια ασφαλιστική εταιρεία, αλλά έχει έναν κοινωνικό χαρακτήρα και έναν χαρακτήρα αλληλεγγύης που δεν θα τον βρούμε σε καμία περίπτωση σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία».