27/7/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην Πλατεία Αγίας Νάπας 27/07/2012

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Επαρχιακού Συμβουλίου της ΕΚΑ Αμμοχώστου να απευθύνω χαιρετισμό στο Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Νάπας.




Δράττομαι της ευκαιρίας για να υπογραμμίσω, για ακόμα μια φορά, τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφω για την οργάνωσή σας, μια οργάνωση που δίκαια κέρδισε την εμπιστοσύνη και την καταξίωση ανάμεσα στον αγροτικό μας κόσμο για τη διαχρονική ευαισθησία που τη χαρακτηρίζει αναφορικά με τα δίκαια του Κύπριου αγρότη και της Κύπριας αγρότισσας, αλλά και την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα γενικότερα στο νησί μας.



Είναι από όλους παραδεκτό πως σήμερα ο τομέας της γεωργίας στον τόπο μας αντιμετωπίζει αρκετά διαρθρωτικά προβλήματα. Η προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε για επίλυση των προβλημάτων αυτών είναι συνεχής και επίμονη.



Υπάρχει η ανάγκη για εφαρμογή νέων προσεγγίσεων και αντιλήψεων για τη γεωργία και τον τρόπο άσκησής της ώστε αυτή να ενισχυθεί και, κατά συνέπεια, να γίνει πιο ανταγωνιστική. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με τις Αγροτικές μας Οργανώσεις.



Εκδηλώσεις όπως η αποψινή συντηρούν την ιστορική μνήμη και παράδοση και αναδεικνύουν τον λαϊκό μας πολιτισμό. Ρίχνουν φως στις πατροπαράδοτες τέχνες και ασχολίες που είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε τείνουν να εγκαταλειφθούν.



Είναι πραγματικά αξιέπαινη η πρωτοβουλία σας γιατί εκδηλώσεις σαν την αποψινή, εκτός από την ψυχαγωγία που προσφέρουν, προβάλλουν δημιουργικά την πολιτιστική μας κληρονομιά που αποτελεί πηγή κοινωνικού πλούτου και πνευματικής δύναμης. Μια κληρονομιά που μεταδόθηκε από τα βάθη των αιώνων, από γενιά σε γενιά με αδιαμφισβήτητο και διαχρονικό φορέα αυτής της συνέχειας τον κόσμο της υπαίθρου, τον αγρότη και την αγρότισσα. Μια κληρονομιά στην οποία έχουν αποκρυσταλλωθεί οι καημοί και οι πόθοι του λαού μας, η ψυχή του, η καθημερινή του ζωή, τα οράματά του, η φαντασία του, το χιούμορ του, ακόμα και οι περιπέτειές του.



Αυτή την κληρονομιά, που επάξια τίμησαν και εμπλούτισαν μεγάλοι λαϊκοί ποιητές προερχόμενοι μέσα από τις τάξεις της αγροτιάς, όπως ο Παύλος Λιασίδης, ο Κυριάκος Καρνέρας και ο Πιερής Πιερέττης, αυτή την κληρονομιά που απεικονίζουν πολλοί από τους παραδοσιακούς μας χορούς, οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Και είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά μας να βλέπουμε σήμερα, εδώ μαζί μας, άξιους συνεχιστές της λαϊκής μας κληρονομιάς όπως είναι ο Αντώνης Κατσαρής και η Λένια Ττακκούσιη.



Με τη διοργάνωση τέτοιων πολιτιστικών εκδηλώσεων διατηρείτε, ενισχύετε και αναδεικνύετε την πολιτιστική παράδοση και ιστορία του τόπου μας, πράγμα το οποίο γίνεται ακόμα πιο σημαντικό σήμερα, μέσα στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης. Η Ευρώπη ενώνει τους λαούς των χωρών της με σκοπό την ανάπτυξη και ευημερία τους, μέσα σε κλίμα ειρήνης και συναδέλφωσης, χωρίς να καταργεί την πολιτιστική παράδοση και την ιδιαιτερότητα κάθε χώρας. Η Ευρώπη συμβάλλει στη διατήρηση και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της κάθε χώρας.



Οι στόχοι του Φεστιβάλ σας συνάδουν πλήρως με τους στόχους που θέτει το Υπουργείο Γεωργίας για την αγροτική ανάπτυξη του τόπου και οι οποίοι περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και στο υπό διαμόρφωση Πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020. Τα Προγράμματα αυτά χρηματοδοτούν ή θα χρηματοδοτήσουν επωφελείς για τους γεωργούς και τις κοινότητες της υπαίθρου δράσεις.




Τελειώνοντας, επιθυμώ να απευθύνω ένα μεγάλο «εύγε» στην ΕΚΑ Αμμοχώστου και στον Δήμο Αγίας Νάπας για την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών και να τους διαβεβαιώσω πως τόσο στο Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι όσο και σε μένα προσωπικά θα βρίσκετε πάντοτε θερμούς συμπαραστάτες σε τέτοιες πρωτοβουλίες.