27/7/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην ετήσια χοροεσπερίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου Πραστειού Αυδήμου 27/07/2012

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω απόψε χαιρετισμό στη χοροεσπερίδα που συνδιοργανώνει το Κοινοτικό σας Συμβούλιο, ο Σύνδεσμος Αποδήμων, καθώς και η Επιτροπή του Κέντρου Νεότητας. Τέτοιες αξιέπαινες πρωτοβουλίες προβάλλουν και προωθούν τις αξίες και τα ιδανικά που μας συνδέουν άρρηκτα με τη γενέθλια γη μας.



Τέτοιες εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία στους κατοίκους, στους αποδήμους και στους φίλους να συναντηθούν, να περάσουν στιγμές ξεγνοιασιάς, διασκέδασης και αλληλογνωριμίας και να συσφίγξουν περισσότερο τις σχέσεις τους, μακριά από την καθημερινότητα και τα προβλήματα, αποδεικνύοντας, παράλληλα, το τοπικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την προσπάθεια αναζωογόνησης των αγροτικών περιοχών.
Μελετώντας κάποια ιστορικά στοιχεία για το χωριό σας είδα ότι μερικοί μελετητές υποστηρίζουν ότι η ονομασία Πραστειό προέρχεται από την γαλλική μεσαιωνική λέξη Prasti που σημαίνει χωράφι, δηλαδή επρόκειτο για τοπωνύμιο αγροκτημάτων. Στο χωριό σας, που έχει την ιδιαιτερότητα να είναι πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις από χαρουπιές και ελιές, καθώς και πολλά άλλα είδη του φυτικού και ζωικού βασιλείου που μπορεί να δει ο επισκέπτης στις κοιλάδες, στις πλαγιές και στα τρία ποτάμια που το διασχίζουν.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της πολιτικής του για διατήρηση ζωντανής της εστίας για οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, η οποία συνδυάζει τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του κυπριακού περιβάλλοντος, δηλώνει παρών και δίπλα σε εσάς, αλλά και σε άλλες κοινότητες που προσπαθούν να διασφαλίσουν στο ακέραιο αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ταυτότητα και την ιδιαιτερότητά μας ως λαού. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.
Από την πλευρά μας, έχοντας θέσει σε πλήρη εφαρμογή το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 που θα διοχετεύσει στον αγροτικό τομέα της χώρας μας συνολικά το ποσό των €329 εκατομμυρίων, αποσκοπούμε στην οριστική ανάκαμψη της γεωργίας δίνοντας στον Κύπριο γεωργό τη δυνατότητα να συνεχίσει τον πολυλειτουργικό του ρόλο, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η ύπαιθρος.
Καταλήγοντας, εύχομαι στους νέους μας να εκμεταλλεύονται στο έπακρο όποια ευκαιρία τους δίνεται για μάθηση και υγιή ψυχαγωγία, στους αποδήμους να θυμούνται τον τόπο όπου γεννήθηκαν και ότι τους περιμένουμε πάντα με μια ανοικτή αγκαλιά και, τέλος, στο Κοινοτικό Συμβούλιο Πραστειού Αυδήμου να συνεχίσει το άξιο συγχαρητηρίων παραγωγικό έργο του.
Σημ.: Το χαιρετισμό θα διαβάσει, εκ μέρους του κ. Υπουργού, η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας κα Ανδρούλα Γεωργίου