27/7/12

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Τρόικας στην Κύπρο 27/07/2012

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Η αντιπροσωπεία της Τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) έκανε τη δεύτερη επίσκεψη της στην Κύπρο μεταξύ 23-27 Ιουλίου 2012. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας η αντιπροσωπεία της Τρόικας διεξήγαγε το δεύτερο γύρο συναντήσεων της με εκπροσώπους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, του Υπουργείου Οικονομικών, των εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών, κρατικών επιχειρήσεων και άλλων οργανωμένων συνόλων.

Παράλληλα με τις συναντήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο, οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τρόικας είχαν αριθμό συναντήσεων σε πολιτικό επίπεδο. Οι συναντήσεις που έγιναν ήταν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και την Υπουργική Επιτροπή (Υπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος). Επιπρόσθετα, οι Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τρόικας είχαν χωριστές συναντήσεις με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, καθώς και τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε τρεις κύριους τομείς, τα δημόσια οικονομικά, διαρθρωτικά θέματα και τον τραπεζικό τομέα. Εκτός από τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα οι συζητήσεις έθιξαν, μεταξύ άλλων, θέματα ATA, τα σχέδια συντάξεων, τη δημόσια διοίκηση, περιλαμβανομένου του μισθολογίου, τα κρατικά οικιστικά σχέδια, τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τις κρατικές επιχειρήσεις, τον τουρισμό, το δημοσιοοικονομικό πλαίσιο, τη φορολογία κ.λπ.

Οι συζητήσεις αποσκοπούσαν στην ανάπτυξη κοινών απόψεων σε σχέση με τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο παρόν στάδιο η κυπριακή οικονομία καθώς και τις κατάλληλες στρατηγικές και πολιτικές για αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας διεξήχθη μια εντατική διαδικασία διαβουλεύσεων και διαλόγου μεταξύ της αντιπροσωπείας της Τρόικας και της Κυβέρνησης και έχει συμφωνηθεί να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες ώστε να επιτευχθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις.