27/7/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη συνάντηση της Υπουργικής Επιτροπής για την Οικονομία με την αντιπροσωπεία της Τρόικας 27/07/2012

Βρισκόμαστε στο στάδιο της διευκρίνισης διαφόρων ζητημάτων και της περαιτέρω συζήτησης πιθανών εναλλακτικών τρόπων για να μπορέσουμε να βρίσκουμε κοινές αντιλήψεις για διάφορα ζητήματα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης με την Τρόικα, προσθέτοντας ότι η συζήτηση που γίνεται είναι επωφελής και δημιουργεί προϋποθέσεις για να υπάρξει κατάληξη.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της σύσκεψης της Υπουργικής Επιτροπής για την Οικονομία με την αντιπροσωπεία της Τρόικας, στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Κυβέρνησης με την αντιπροσωπεία της Τρόικας. Στο πρώτο μέρος της συνάντησης πήρε μέρος και αντιπροσωπεία της Κεντρικής Τράπεζας με επικεφαλής τον Διοικητή της κ. Πανίκο Δημητριάδη και έγινε συζήτηση για το τραπεζικό σύστημα και για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα των δημόσιων οικονομικών και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία που προέρχονται από τη μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία.

Στη συνάντηση συνεχίστηκε η συζήτηση των διαφόρων θεμάτων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς και των προκλήσεων που εγείρονται ενώπιον της χώρας μας. Οι θέσεις της Κυβέρνησης στον διάλογο με την Τρόικα κινούνται σε πλαίσιο που έχει τρεις βασικές παραμέτρους:

α) Η συνέχιση της πολιτικής που ακολουθείται από την Κυβέρνηση για επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων και για εξυγίανση της οικονομίας, β) η ανάγκη για περαιτέρω στήριξη της ανάπτυξης και γ) η διατήρηση και στήριξη της κοινωνικής συνοχής.

Αυτές οι τρεις παράμετροι της κυβερνητικής πολιτικής πλήρως εναρμονίζονται με τις αποφάσεις που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει λάβει για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη. Αυτές οι αποφάσεις στηρίχθηκαν στις εμπειρίες ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες η οικονομική κρίση επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί με μονόπλευρο τρόπο εφαρμόζοντας πολιτικές λιτότητας. Η λιτότητα δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση, επιβάλλεται στήριξη της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Με αυτό τον τρόπο αναμένουμε την έκφραση της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις δύο συναντήσεις με την αντιπροσωπεία της Τρόικας συζητήσαμε την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και αντηλλάγησαν απόψεις και εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Στις συναντήσεις υπογραμμίσαμε την ανάγκη για λήψη ισορροπημένων και ήπιων μέτρων τα οποία δεν θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή και θα διατηρήσουν την εργατική ειρήνη που αποδείχθηκε πολύ επωφελής για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Ενημερώσαμε ότι ήδη η Κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Ταυτόχρονα υπογραμμίσαμε ότι η κυπριακή οικονομία έχει τις δυνατότητες και μπορεί να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα σε ήπια μέτρα. Επιπλέον, η Κύπρος έχει την κοντινή προοπτική της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχει ανακαλύψει στη δική της ΑΟΖ, μια προοπτική που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη μιλώντας για τη βιωσιμότητα της οικονομίας.

Σε αυτό τον διάλογο και τη συζήτηση δεν εντάσσουμε μόνο τις δύο συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης με την Τρόικα, αλλά και τις συναντήσεις της Τρόικας με οργανωμένα σύνολα στην Κύπρο καθʼ όλη τη διάρκεια της παραμονής της αντιπροσωπείας της.

Με την Τρόικα έχουμε συμφωνήσει να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις τις επόμενες βδομάδες με στόχο την ανάπτυξη κοινών αντιλήψεων και θέσεων, αλλά και την επίτευξη συγκλίσεων στα διάφορα ζητήματα που έχουν συζητηθεί, με στόχο ασφαλώς την υλοποίηση και την παροχή στήριξης από την Ευρώπη προς την Κύπρο, σε σχέση πάντοτε με την οικονομία και τις διάφορες προκλήσεις που έχει μπροστά της».

Σε ερώτηση αν η εργασία θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο, ο κ. Στεφάνου απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε: «Όταν υπάρχει ανάγκη να συνεχίσεις τη διαβούλευση και τη συζήτηση σημαίνει από τη μια ότι ασφαλώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις σε διάφορα θέματα, αλλά από την άλλη εφόσον συνεχίζεις τη συζήτηση σημαίνει ότι υπάρχει και προοπτική για επίτευξη συγκλίσεων σε διάφορα θέματα. Η προσπάθεια μας είναι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διαβούλευσης με στόχο να βρούμε αυτές τις συγκλίσεις. Στο τέλος του δρόμου θα διαφανεί κατά πόσον αυτό θα επιτευχθεί.

Σε ό,τι αφορά τη διαβούλευση θα εργαστούμε και τον Αύγουστο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αντιπροσωπεία της Τρόικας θα είναι στην Κύπρο, αλλά θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, όπως γίνεται κάθε φορά, για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, για την ανταλλαγή πληροφόρησης, για την περαιτέρω συζήτηση διαφόρων ζητημάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου και ξεκίνησε μια ενδελεχής συζήτηση με στόχο να μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Υπάρχει μια σφαιρική συζήτηση για διάφορα θέματα που αφορούν την οικονομία, είμαστε περισσότερο στο επίπεδο και της διευκρίνισης διαφόρων ζητημάτων και της περαιτέρω συζήτησης πιθανών εναλλακτικών τρόπων για να μπορέσουμε να βρίσκουμε κοινές αντιλήψεις για διάφορα ζητήματα και θεωρούμε ότι η συζήτηση που γίνεται είναι επωφελής και δημιουργεί προϋποθέσεις για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να καταλήξουμε κάπου».

Ερωτηθείς ποια είναι τα ποσά για τα οποία υπάρχει διαφορά στις εκτιμήσεις, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν είναι θέμα ποσών. Ένα παράδειγμα του πώς συζητούμε και διεξάγουμε το διάλογο με την Τρόικα είναι το θέμα της ΑΤΑ. Είναι γνωστό ότι στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει αναφορά σε σχέση με την ανάγκη αναδιάρθρωσης της ΑΤΑ, είναι επίσης γνωστό ότι η Κυβέρνηση έχει περιλάβει αυτό το θέμα στο πακέτο μέτρων στο οποίο είχε καταλήξει τον περασμένο Δεκέμβριο μαζί με τη Βουλή και τους κοινωνικούς εταίρους και ότι γίνεται μια συζήτηση και υπάρχει πολύ στενή επαφή με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο την αναδιάρθρωση της ΑΤΑ προς το δικαιότερο. Ενημερώθηκε η Τρόικα για αυτό το θέμα. Η Τρόικα θέλει να ξέρει και ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της συζήτησης. Θα δούμε, ασφαλώς, και ποια είναι η προσέγγιση τελικά της Τρόικας πάνω σε αυτό το θέμα.
Ενημερώθηκε η Τρόικα για τις αλλαγές και την αναδιάρθρωση που έχουμε κάνει τόσο σε ό,τι αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και τα συνταξιοδοτικά σχέδια που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους. Αυτά τα συζητούμε για να δούμε και ποια επίπτωση έχουν πάνω στα δημόσια οικονομικά και ποια εξέλιξη θα έχει αυτή η πορεία στην προοπτική της οικονομίας. Τέτοια ζητήματα δεν είναι θέμα του ʽσυμφωνώ ή διαφωνώʼ, αλλά θέμα διαβούλευσης, εξήγησης, διαπραγμάτευσης, με στόχο να δεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις».

Κληθείς να πει αν υπάρχει περίπτωση η Τρόικα να ζητά συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ενώ η Κυβέρνηση να θέτει ως θέμα τη μη πλήρωση θέσεων όταν υπάρχουν αφυπηρετήσεις, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό το έχουμε θέσει στην Τρόικα, διότι είναι κοινή τοποθέτηση όλων στην Κύπρο ότι έχουμε μια υπεράριθμη Δημόσια Υπηρεσία. Η θέση της Κυβέρνησης ήταν ευθύς εξαρχής ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί παίρνοντας μέτρα με τα οποία σταδιακά να οδηγηθεί η Δημόσια Υπηρεσία σε μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Και έχουμε πάρει αυτό το μέτρο. Ο στόχος είναι να μειώνεται η Δημόσια Υπηρεσία κατά 1000 άτομα τον χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό το έχουμε πει στην Τρόικα και την ικανοποιεί. ΄Αρα, υπάρχουν και κοινές διαπιστώσεις για κάποια πράγματα. Από κει και πέρα, όμως, για το πώς μπορείς να φτάσεις στον στόχο μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Και γι αυτό θα συνεχίσουμε τη διαβούλευση».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις διάφορες επιλογές που συζητούνται στα διάφορα θέματα «για να μη δημιουργηθεί ένας αδικαιολόγητος πανικός από δημοσιεύματα και, ήδη, υπάρχει μια υπέρμετρη ανησυχία ανάμεσα στον κόσμο και αυτό δεν βοηθά την οικονομία ούτε και τις αγορές. Γι αυτό να δούμε τα πράγματα με ψυχραιμία και υπομονή.

Από τη στιγμή που υπάρχει συνέχιση της συζήτησης και της διαβούλευσης (πρέπει) να συνεργαστούμε όλοι μαζί, έτσι ώστε να στέλλονται και τα σωστά μηνύματα προς το εσωτερικό της χώρας, προς τους εργαζόμενους, προς την κυπριακή αγορά, προς τους επενδυτές αναφορικά με τις δυνατότητες της οικονομίας μας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι με τα σωστά διαρθρωτικά μέτρα και την ορθή στήριξη της οικονομίας έχει τις δυνατότητες η κυπριακή οικονομία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις των καιρών».

Ερωτηθείς πότε θα είναι έτοιμο το μνημόνιο λαμβάνοντας υπόψη και το ενδεχόμενο να υπάρξει στάση πληρωμών και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα υποθετικά σενάρια γύρω από το θέμα δημιουργούν ανησυχία στον κόσμο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν υπάρχει θέμα στάσης πληρωμών, για να τελειώνουμε μια και έξω με αυτά τα ζητήματα. Σας διαβεβαίωσε και ο Υπουργός Οικονομικών πολλές φορές. Γίνεται μια πάρα πολύ συγκεκριμένη δουλεία προς την κατεύθυνση της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους και την ίδια ώρα εργαζόμαστε μαζί με την Τρόικα για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν να καταλήξουμε σε ένα μνημόνιο έτσι ώστε να κλείσει και αυτό το θέμα. Και ο στόχος είναι το συντομότερο».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα είπε ότι «όταν λέμε πως η προσπάθεια μας είναι να καταλήξουμε το συντομότερο, το εννοούμε». Πρόσθεσε ότι «φυσικά υπάρχουν κάποια δεδομένα που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί, τα έχουμε υπόψη μας, εργαζόμαστε εντατικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την πορεία του διαλόγου και πότε θα τελειώσει αυτός ο διάλογος».

Σε ερώτηση ποιο είναι το ποσόν που θα χρειαστεί η Κύπρος, είπε ότι «κάνουμε και εδώ συζητήσεις», ενώ κληθείς να πει κατά πόσον η Τρόικα έχει εκφράσει οποιαδήποτε γνώμη για εξωτερικά δάνεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, απάντησε αρνητικά.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει ζητήσει από την Τρόικα παράταση του περιθωρίου δημοσιονομικής αναπροσαρμογής από τα τρία στα έξι χρόνια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «γράφονται και λέγονται πολλά, υπάρχουν πολλές πληροφορίες, όμως, να μου επιτρέψετε να μη σχολιάσω».

Κληθείς να αναφέρει αν συζητήθηκε το περιθώριο εφαρμογής των μέτρων που θα ληφθούν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «κάνουμε μια συνολική συζήτηση για τα διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κυπριακή οικονομία, τις ανάγκες της, τις προοπτικές της και ασφαλώς υπάρχει και το θέμα των τραπεζών με το οποίο ασχολείται η Κεντρική Τράπεζα».

Ερωτηθείς αν θα επηρεαστεί το βιοτικό επίπεδο των Κυπρίων και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κόσμος ανησυχεί, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η ανησυχία σε ένα βαθμό δεν είναι αδικαιολόγητη, έχοντας υπόψη τη μέχρι σήμερα εμπειρία που υπάρχει διεθνώς. Και όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά πανευρωπαϊκά, αν όχι και παγκόσμια, οι οικονομικές συνθήκες δεν είναι τέτοιες που να δημιουργούν και τη μεγαλύτερη αισιοδοξία στον κόσμο αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Η εργασία που κάνουμε και η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι να ληφθούν όσο το δυνατόν ηπιότερα μέτρα. Αλλά τα μέτρα είναι μέτρα».

Τέλος, σε ερώτηση αν η Τρόικα έχει υποδείξει το ποσόν που θα πρέπει να εξοικονομηθεί από τις περικοπές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουμε συζητήσει και θέμα περικοπών και θέμα αύξησης εσόδων, αλλά δεν θέλουμε να υπεισέλθουμε δημόσια στα ζητήματα που αφορούν αριθμούς», ενώ σε ερώτηση αν συζητήθηκε θέμα εταιρικού φόρου είπε ότι δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα.

Στην Υπουργική Επιτροπή για την Οικονομία συμμετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης.