13/7/12

Επικίνδυνα προϊόντα στην κοινοτική αγορά 13/07/2012

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ενημέρωσης (RAPEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει κυκλοφορήσει στην κοινοτική αγορά χύτρα ταχύτητας, τουρκικής προέλευσης, εμπορικής επωνυμίας Perfect Home, χωρητικότητας 9 λίτρων, με τύπο/αριθμό 92118 και κωδικό ΕΑΝ 5999541209292 η οποία εντοπίστηκε στη Σλοβακία και δεν συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία που καθορίζει τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας του εξοπλισμού υπό πίεση.



Το προϊόν ενέχει κίνδυνο τραυματισμού καθότι η χύτρα δεν είναι αρκετά ανθεκτική στην πίεση και δυνατό να παραμορφωθεί κατά τη χρήση με ενδεχόμενο την εκτόξευση του καλύμματος.
Οι αρχές της Σλοβακίας έχουν απαγορεύσει την πώληση του προϊόντος και έχουν εκδώσει προειδοποιητικές ανακοινώσεις προς τους καταναλωτές.
Επίσης σύμφωνα με το σύστημα RAPEX έχει κυκλοφορήσει στην κοινοτική αγορά κράνος ποδηλάτη, γερμανικής προέλευσης, εμπορικής επωνυμίας “Helt-pro”, με άγνωστο τύπο/αριθμό, το οποίο εντοπίστηκε στη Φινλανδία και δεν συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία που καθορίζει τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας των μέσων ατομικής προστασίας.
Το προϊόν ενέχει κίνδυνο τραυματισμού καθότι λόγω της ανεπαρκούς δυνατότητας του προϊόντος στην απορρόφηση κτυπημάτων δυνατό να προκληθεί τραυματισμός στο κεφάλι του ποδηλάτη σε περίπτωση πρόσκρουσης.
Ο εισαγωγέας απέσυρε οικειοθελώς το προϊόν από την αγορά.
Περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω προϊόντα είναι καταχωρημένες με κωδικούς 0982/12 και 0959/12 (27η εβδομάδα), στην ιστοσελίδα του RAPEX:
http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα πιο πάνω προϊόντα στην κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος στα τηλέφωνα 22405604 ή 22405618.