13/7/12

Συνέντευξη Τύπου του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας κ. Διονύση Μαυρονικόλα για την παροχή άμεσης φροντίδας υγείας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ 13/07/2012

Το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει την κάλυψη της Παροχής ΄Αμεσης Φροντίδας Υγείας στους συμμετέχοντες στις εκατοντάδες συναντήσεις, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να φέρει σε πέρας αυτή την εξαιρετικά σημαντική και περίπλοκη αποστολή το Υπουργείο Υγείας έχει συγκροτήσει Ομάδα Διαχείρισης Παροχής Άμεσης Φροντίδας Υγείας η οποία απαρτίζεται από
· τον Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών κ. Ανδρέα Ξενοφώντος, ως Γενικό Συντονιστή
· τον δρα Φοίβο Κωστόπουλο, Διευθυντή του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, εκ μέρους των Ιατρικών Υπηρεσιών & Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας,
· τον κ. Αντρέα Κουππή, Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων και τον κ. Ιωάννη Λεοντίου, στέλεχος της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων
· τον κ. Πόλυ Πολυκάρπου, Λειτουργό Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας
· τον κ. Χαράλαμπο Χαριλάου, συντονιστή του Υπουργείου Υγείας για θέματα Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης και Διαχείρισης Κρίσεων

· την κα Χρύσω Γρηγοριάδου, υπεύθυνη του Κλιμακίου Ευρωπαικών Θεμάτων του Υπουργείου Υγείας.
Το Υπουργείο Υγείας με την Ομάδα Διαχείρισης Παροχής Άμεσης Φροντίδας Υγείας πραγματοποίησαν αρκετές συναντήσεις με άλλες Υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, τη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ όπως και άλλους εμπλεκόμενους φορείς για χάραξη κοινής πολιτικής και για συνεργασία ως προς τον χειρισμό και την πρακτική αντιμετώπιση περιστατικών κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.
Η Ομάδα Διαχείρισης Παροχής Άμεσης Φροντίδας Υγείας ετοίμασε επιχειρησιακό σχέδιο και πρόγραμμα στελεχώσεων των εκδηλώσεων με ιατρούς και νοσηλευτές κατάλληλα εκπαιδευμένους στην παροχή άμεσης φροντίδας υγείας, καθώς και με ασθενοφόρο, ανάλογα με το είδος της συνεδρίας. Στις περιπτώσεις όπου οι συναντήσεις είναι υψηλού επιπέδου (Αρχηγοί Κρατών, εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Επιτροπής, Υπουργοί) όπως και σε όλες τις άλλες συναντήσεις όπου ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων είναι πάνω από τριακόσια άτομα (300) ο χώρος της συνάντησης θα στελεχώνεται από ιατρό, νοσηλευτή και ασθενοφόρο, ενώ για τις υπόλοιπες συναντήσεις η στελέχωση θα γίνεται από Νοσηλευτή.
Συνολικά η κάλυψη από το Υπουργείο Υγείας αφορά σε εκατοντάδες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Κύπρο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά το Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα στελεχώνει τους χώρους των εκδηλώσεων έχει παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια Εξειδικευμένης Υποστήριξης Ζωής (ALS) και Εξειδικευμένης Προνοσοκομειακής Φροντίδας Τραύματος (PHTLS) και είναι σε θέση να προσφέρει άριστα άμεση φροντίδα υγείας στους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις της Κυπριακής Προεδρίας.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι το Υπουργείο Υγείας έχει μεριμνήσει διαχρονικά για την εκπαίδευση σημαντικού αριθμού γιατρών και νοσηλευτών στα πιο πάνω σεμινάρια.
Εν όψει των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα μας, το Υπουργείο Υγείας για να καλύψει την ανάγκη για στελέχωση των εκατοντάδων συναντήσεων και εκδηλώσεων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ζήτησε εθελοντική προσφορά υπηρεσιών.
Στην έκκληση του Υπουργείου Υγείας ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα

· Το Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης
· Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών
· Η Κλαδική Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ
· Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών και η ΠΑΣΥΔΥ Ιατρών
Όλοι ανέλαβαν εκστρατεία εθελοντισμού ανάμεσα στα μέλη τους με σκοπό την κάλυψη των εκατοντάδων στελεχώσεων για την προσφορά άμεσης φροντίδας υγείας κατά την διάρκεια του εξαμήνου της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Η θετική τους ανταπόκριση, η επιμονή και οι αλτρουιστικές τους διαθέσεις, απέφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα έτσι ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε τις στελεχώσεις των συναντήσεων και εκδηλώσεων με εξειδικευμένο προσωπικό, στηριζόμενοι στην εθελοντική τους προσφορά. Συνολικά, ο αριθμός των εθελοντών μέχρι στιγμής είναι 160 Νοσηλευτές και 16 Ιατροί. Επιπρόσθετα στις στελεχώσεις συμμετέχουν στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους και οι σπουδαστές του προγράμματος Διασώστη/Οδηγού Ασθενοφόρου οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της εκπαίδευσής τους.
Η ενθουσιώδης ανταπόκριση όλων των πιο πάνω στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας για την προσφορά εθελοντικής εργασίας για την παροχή άμεσης φροντίδας υγείας αποτελεί απόδειξη της υπευθυνότητας και του ενδιαφέροντος για προσφορά στην πατρίδα μας αυτές τις δύσκολες ώρες της οικονομικής περισυλλογής.
Θέλω εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας να ευχαριστήσω θερμά τη Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, το ΚΥΣΑΝ, τον ΠΑΣΥΝΜ, την ΠΑΣΥΚΙ και την ΠΑΣΥΔΥ Ιατρών, όπως και όλους του λειτουργούς των διαφόρων Τμημάτων του Υπουργείου Υγείας που δήλωσαν εθελοντές σε αυτή την προσπάθεια. Τους ευχαριστούμε βαθύτατα και τους εκφράζουμε την εκτίμηση μας.
Στο σημείο αυτό σημειώνω ότι ήδη άρχισαν και συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι στελεχώσεις των συναντήσεων και εκδηλώσεων με αποκορύφωμα την τελετή έναρξης στο Κούριο και τη συνοδεία των υψηλών προσκεκλημένων της ΕΕ όπου συμμετείχαν τρία ασθενοφόρα στελεχωμένα με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης έχουν ήδη στελεχωθεί με απόλυτη επιτυχία τρία άτυπα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ καθώς και αριθμός άλλων εκδηλώσεων.

Κλείνοντας θεωρώ σημαντικό να αναφερθώ στις δράσεις του Υπουργείου Υγείας στο τομέα της αναζωογόνησης.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2006 με μεγάλη επιτυχία ομάδα αναζωογόνησης. Οι καταγραφές των περιστατικών καρδιακών ανακοπών εντός νοσοκομείου γίνονται σε αναθεωρημένα έντυπα καταγραφής. Έχει αρχίσει καταγραφή περιστατικών εκτός νοσοκομείου ανακοπών και καρδιακών ανακοπών που συμβαίνουν στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) σε διαμορφωμένο έντυπο καταγραφής σε παγκύπρια βάση. Τα ποσοστά επιβίωσης καρδιακών ανακοπών εντός νοσοκομείου συγκρίνονται ευνοϊκά με άλλα νοσοκομεία του εξωτερικού και αυτά είναι γύρω στο 20%.
Στο νοσοκομείο Λεμεσού ξεκίνησε να λειτουργεί ομάδα αναζωογόνησης και συνεχίζει απρόσκοπτα από τον Ιούνιο του 2011.
Γίνονται προσπάθειες συντονισμού για να συσταθούν και να λειτουργήσουν αντίστοιχες ομάδες στα νοσοκομεία Λάρνακας, Πάφου και Αμμοχώστου. Η αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού έχει ήδη προγραμματιστεί.
· Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΥΣΑΝ αποφάσισε επίσης την παραχώρηση ενός Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Κυπριακής Προεδρίας, που θα τοποθετηθεί στον χώρο της υποδοχής και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης, κυρίως από μη επαγγελματίες υγείας. Για να χρησιμοποιηθεί, αν χρειαστεί, σωστά ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ), το ΚΥΣΑΝ έχει εκπαιδεύσει αριθμό προσωπικού του Συνεδριακού Κέντρου στη βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και στη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Η εκπαίδευση προσφέρθηκε σε τιμή κόστους, για σκοπούς ετοιμότητας σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής σε ώρες που το Συνεδριακό Κέντρο δεν θα στελεχώνεται από επαγγελματίες υγείας.