5/7/12

Εορταστική εκδήλωση της Πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο για την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ 05/07/2012

Πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου στο Βερολίνο μεγάλη εορταστική εκδήλωση της Κυπριακής Πρεσβείας για την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο «Νέο Μουσείο» (Neues Museum) της γερμανικής πρωτεύουσας.


Ο Πρέσβης της Κύπρου στο Βερολίνο κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ στην αίθουσα του μουσείου «Ελληνική Αυλή» απηύθυνε χαιρετισμό στους 200 περίπου προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων Πρέσβεις ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, Βουλευτές, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών, οι Επίτιμοι Πρόξενοι της Κύπρου στη Γερμανία και άλλοι επίσημοι.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Πρέσβης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κυπριακή Προεδρία έφθασε σε μια ιδιαίτερα γεμάτη προκλήσεις για την ΕΕ χρονική περίοδο, κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σειρά θεμάτων, που χρήζουν κατεπείγουσας αντιμετώπισης. Τα προβλήματα που επέφερε η οικονομική κρίση σε μια περίοδο αυξημένης ευρωπαϊκής, αλλά και παγκόσμιας αλληλοεξάρτησης, μας επηρεάζουν όλους και οι λύσεις που θα εξεύρουμε θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις».
«Το σύνθημα της Κυπριακής Προεδρίας», συνέχισε ο κ. Πρέσβης, «είναι μία Καλύτερη Ευρώπη, που αντιπροσωπεύει τη φιλοδοξία μας να εργαστούμε για μια Ευρώπη που να ανταποκρίνεται περισσότερο στα ζητήματα των πολιτών της και που να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον υπόλοιπο κόσμο. Ο οραματισμός μας για μία ‘Καλύτερη Ευρώπη’ συμπεριλαμβάνει τόσο την ενδυνάμωση της οικονομικής διακυβέρνησης, όσο παράλληλα την επινόηση ή θεμελίωση μιας πολιτικής που να μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και που να λειτουργεί βάσει των αρχών της αποδοτικότητας και της αλληλεγγύης».
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Πρέσβης τόνισε ότι «προετοιμαστήκαμε με αφοσίωση και ενθουσιασμό για την ανάληψη της Προεδρίας. Θα ενεργούμε ως ειλικρινείς διαμεσολαβητές και ακολουθώντας την παράδοση άλλων μικρών κρατών, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα αυτό της Δανίας, που απέδειξε ότι μικρές χώρες μπορούν να αποβούν πολύ επιτυχείς στη διεξαγωγή Προεδρίας, αποβλέπουμε στο να διευκολύνουμε τη σύναψη συμφωνίας επί όλων των θεμάτων των τεσσάρων κυριοτέρων προτεραιοτήτων μας».
Στη συνέχεια η αρχαιολόγος και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κυπριακών Διεπιστημονικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μύνστερ, Δρ Sabine Rogge, ξενάγησε τους προσκεκλημένους στην πτέρυγα του μουσείου με τις κυπριακές αρχαιότητες. Η κυπριακή συλλογή μεταφέρθηκε στο Βερολίνο στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα από τον αρχαιοδίφη Μαξ Όνεφαλς-Ρίχτερ και ανάγεται στην εποχή του χαλκού μέχρι την υστεροαρχαϊκή εποχή.