6/6/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στο 4ο Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Infocom 2012 06/06/2012

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω σύντομο χαιρετισμό στο συνέδριο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Infocom 2012 το οποίο έχει πλέον καταστεί θεσμός. Είναι το 4ο κατά σειρά συνέδριο που οργανώνεται στην Κύπρο, πάντα με ιδιαίτερη επιτυχία όσον αφορά την προσέλκυση ενδιαφέροντος και τα έμπρακτα αποτελέσματα του.

 
 Καλωσορίζω την συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ κυβερνητικών φορέων, τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ρυθμιστικών αρχών και ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή.

Κυρίες και κύριοι,
Ο τόπος περνά δύσκολες μέρες. Η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνδυασμό με την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Η Κύπρος για να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες οφείλει να ανατρέξει στα πλεονεκτήματα που της προσφέρουν η γεω-πολιτικο-οικονομική της θέση, το υψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης των πολιτών της και ο φυσικός και ορυκτός της πλούτος.

Οι τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής αναμφίβολα αποτελούν βασικό πυλώνα αύξησης της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα και επομένως μείωσης του λειτουργικού κόστους. Ταυτόχρονα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα και γενικότερα της κυπριακής αγοράς.

Οι τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία σαν εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, της γήρανσης και των κλιματολογικών και οικολογικών προκλήσεων.

Η ψηφιακή στρατηγική βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ευρώπης, της οποίας η Κύπρος σε λίγες μέρες θα προεδρεύει. Το “Ψηφιακό Θεματολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2020” δεν έχει θέσει μόνο υψηλούς στόχους αλλά αποτελεί πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη και μονόδρομο για να καταστεί η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική.

Στόχοι όπως η διασύνδεση όλων των νοικοκυριών με δίκτυα υψηλών ταχυτήτων μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω συνεργασίας των κυβερνητικών φορέων, ρυθμιστικών αρχών και του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, οι τεχνολογικές εξελίξεις της κινητής τηλεφωνίας και των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ασύρματα δίκτυα είναι ραγδαίες και εντυπωσιακές. Το κράτος οφείλει να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία προσφέροντας στους πολίτες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με απώτερο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.

Το διαδίκτυο, και ιδιαίτερα τα κοινωνικά δίκτυα, αποτελούν πλέον κύριο μέσο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πληροφόρησης των πολιτών. Είναι νωπές οι εμπειρίες οργάνωσης μέχρι και επαναστάσεων, που τελικά συνέθλιψαν καθεστώτα δεκαετιών, οι οποίες οργανώθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής δικτύωσης και ηλεκτρονικής ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ο κόσμος αλλάζει πολύ γρηγορότερα από όσο μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε. Αν δεν εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις θα παραμείνουμε ουραγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα είναι αδύνατο να ανατρέψουμε τη δυσμενή πορεία της κυπριακής οικονομίας και να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες για εργασία στους νέους μας.

Εύχομαι το σημερινό συνέδριο να στεφθεί με επιτυχία. Προσωπικά, και εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέλω να δώσω τη διαβεβαίωση ότι θα είμαστε σταθερά δίπλα σας για υλοποίηση των στόχων και συμπερασμάτων του συνεδρίου.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.