23/6/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου 22/06/2012


Λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό που πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας μας στέλλουν με τις δηλώσεις τους ορισμένοι, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε: «Η Κυβέρνηση προβαίνει σε προσεκτικές και υπεύθυνες κινήσεις και διαβουλεύσεις αναφορικά με τα θέματα της οικονομίας υπό το φως της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.




 Έχουμε ισχυρή άποψη ότι οι πολλές δηλώσεις όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά δυσκολεύουν την κατάσταση. Πολύ περισσότερο δε δηλώσεις που γίνονται από ορισμένους που μονίμως κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι δήθεν δεν έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, ότι η Κυβέρνηση δήθεν μένει απαθής μπροστά στα διαρθρωτικά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, διότι με αυτές τις δηλώσεις αποστέλλονται λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό και είναι δηλώσεις που πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας μας.

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα και διαρθρωτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα και τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων είναι ήδη ορατά. Άλλωστε, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η μείωση των δαπανών στη Δημόσια Υπηρεσία δεν προέκυψαν από το πουθενά, αλλά προέκυψαν από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για έλλειψη υπευθυνότητας. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε πόσο υπεύθυνο είναι αν κάθε μέρα, ανάλογα με την επικαιρότητα, γίνονται δηλώσεις και καλείται η Κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις έτσι όπως ο κ. Νεοφύτου καταλαβαίνει αυτές τις αποφάσεις; Υπενθυμίζω ότι ο κ. Νεοφύτου πριν από καμιά δεκαριά μέρες κατηγορούσε την Κυβέρνηση ότι δήθεν έχασε ευκαιρία διότι δεν υπέβαλε αίτηση ένταξης στο Μηχανισμό Στήριξης μαζί με την Ισπανία. Η Ισπανία ακόμη δεν έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στο Μηχανισμό Στήριξης. Ο κ. Νεοφύτου κατηγορούσε την Κυβέρνηση διότι δεν υπέβαλε αίτηση για ένταξη στον Μηχανισμό πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα. Τώρα, ο κ. Νεοφύτου 'ανακάλυψε' άλλα πράγματα για να κατηγορεί την Κυβέρνηση.

Crash test της υπομονής δεν είναι η Κυβέρνηση που κάνει. Crash test της υπομονής, της κοινωνίας και του κόσμου είναι ο κ. Νεοφύτου που κάνει με τις καθημερινές του δηλώσεις. Δικαίωμα του να κάνει δηλώσεις, όπως δικαίωμα να κάνει δηλώσεις έχει και ο καθένας. Όμως, η Κυβέρνηση εν όψει της κατάστασης της οικονομίας και της προσπάθειας που συνεχίζεται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι προκλήσεις θα συνεχίσει να παραμένει υπεύθυνη, σοβαρή και προπάντων χωρίς πολλές δηλώσεις».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί η συνάντηση των πολιτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την οικονομία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η συνάντηση θα γίνει. Για τον τρόπο χειρισμού του θέματος που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – την περασμένη βδομάδα είχε ενημερώσει εκτενώς τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών για τον τρόπο που χειριζόμαστε το θέμα – ένα είναι να λέγεται ότι κρατούνται στο ‘σκοτάδι’ οι πολιτικές δυνάμεις αναφορικά με τους χειρισμούς που γίνονται – που είναι και χειρισμοί λεπτοί και που δεν συνηθίζεται να είναι όλοι στη διαπραγμάτευση και να περιμένουμε να βγάλουμε και αποτέλεσμα – και άλλο είναι το θέμα της ενημέρωσης των κομμάτων και συζήτησης με τα κόμματα για το πακέτο μέτρων που έχει ετοιμάσει η Κυβέρνηση, το οποίο θέμα θα υλοποιηθεί. Αλλά θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τα δύο πράγματα. Ένα είναι το πακέτο μέτρων που έχει να κάνει με το θέμα της υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2012 με ένα τέτοιο τρόπο που να βρισκόμαστε στα πλαίσια που θέλουμε να βρισκόμαστε και άλλο είναι να κατηγορείται η Κυβέρνηση αναφορικά με τους χειρισμούς που κάνει – που επαναλαμβάνω είναι λεπτοί – για το θέμα που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Σε ερώτηση αν μετράμε ώρες για ένταξη μας στον Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «για αυτό το θέμα δεν θα πω κάτι περισσότερο, όταν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση υπεύθυνα και σοβαρά θα τα πούμε».