23/6/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή αποφοίτησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου 22/06/2012

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω τη δεύτερη τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). H μέρα της τελετής αποφοίτησης είναι σίγουρα σημαντική για τους καθηγητές και το υπόλοιπο προσωπικό του Πανεπιστημίου. Είναι ταυτόχρονα μια από τις πιο σημαντικές μέρες της ζωής των σημερινών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών αποφοίτων που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές τους.


Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση των προσπαθειών των φοιτητών στο πλαίσιο των απαιτητικών προγραμμάτων σπουδών του ΤΕΠΑΚ. Αγαπητοί απόφοιτοι, σας συγχαίρω ολόψυχα για την επιτυχία σας. Αγαπητοί γονείς, συγγενείς και φίλοι των αποφοίτων μας, συγχαίρω και εσάς θερμά, γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι χωρίς τη δική σας στήριξη όλα αυτά τα χρόνια, η σημερινή αποφοίτηση δεν θα μπορούσε να ήταν πραγματικότητα. Συγχαρητήρια απευθύνω επίσης και σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας των οποίων το έργο αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την επιστημονική επάρκεια και την πνευματική καλλιέργεια των αποφοίτων.
Στη φετινή τελετή αποφοιτούν 400 περίπου προπτυχιακοί φοιτητές, προερχόμενοι από τα δέκα προπτυχιακά προγράμματα που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο. Αποφοιτούν επίσης οι πρώτοι φοιτητές από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα επιπέδου Μάστερ του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα μας χαροποιεί και το γεγονός της αποφοίτησης των πρώτων δυο διδακτορικών φοιτητών από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής.
Φίλοι ακαδημαϊκοί,
Αγαπητοί απόφοιτοι,
Αγαπητοί γονείς,
Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καθιερωθεί ως ένα πολύ αξιόλογο δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες της Πολιτείας και της κοινωνίας. Η παρούσα Κυβέρνηση έχει να επιδείξει σημαντικό έργο σε όλα τα στάδια της ίδρυσης, λειτουργίας και ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ. Το ΤΕΠΑΚ είναι γέννημα, θρέμμα, δημιούργημα και ιδιοκτησία του κυπριακού λαού. Ως τέτοιο το νιώθουμε και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε.
Το πανεπιστήμιο βρίσκεται ήδη πολύ υψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών οι οποίοι το περιβάλλουν με αγάπη και εμπιστοσύνη. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε κάθε νέα ακαδημαϊκή χρονιά διεκδικεί εισδοχή στο ΤΕΠΑΚ δεκαπλάσιος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό προσφερόμενων θέσεων σπουδών.
Οι στόχοι, τα επιτεύγματα και οι διακρίσεις του πανεπιστημίου αλλά και οι φιλόδοξοι σχεδιασμοί του για περαιτέρω ανάπτυξη δικαιώνουν πλήρως όλους όσοι από εμάς πιστέψαμε από την αρχή και εργαστήκαμε για την ίδρυση και τη λειτουργία του στη Λεμεσό. Η απόφαση αυτή, πέρα από την ακαδημαϊκή σπουδαιότητά της, αποδεικνύεται ως στρατηγικής σημασίας και σε σχέση με την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση. Η παρουσία του πανεπιστημίου στη Λεμεσό έχει διευρύνει τους αναπτυξιακούς ορίζοντες της πόλης και της επαρχίας Λεμεσού, έχει αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της πόλης και έχει αναβαθμίσει την κουλτούρα στη Λεμεσό. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι το Πανεπιστήμιο αποτελεί σήμερα έναν από τους κεντρικούς πυλώνες προόδου της ευρύτερης επαρχίας και έχει συμβάλει στην εκπληκτική ανάπτυξη της Λεμεσού όπως τη βιώνουμε τα τελευταία μερικά χρόνια.
Ως Κυβέρνηση παραλάβαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μελετήσαμε τον Στρατηγικό Προγραμματισμό Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη και μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από προσεκτικό σχεδιασμό και συστηματική δουλειά. Μακρόπνοα έργα αυτής της εμβέλειας μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από τη συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων φορέων: Του πανεπιστημίου, του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας.
Γι’ αυτό τον λόγο κάθε χρόνο, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, στηρίζουμε έμπρακτα τις προσπάθειες του πανεπιστημίου τόσο για κτηριακή ανάπτυξη και για εξασφάλιση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού όσο και για ικανοποίηση των αναγκών στελέχωσης. Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει αποφασιστικά το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και τους φοιτητές και φοιτήτριές μας.
Συμμεριζόμαστε και στηρίζουμε έμπρακτα τους στόχους του πανεπιστημίου για τη διεύρυνση των γνωστικών αντικειμένων και ειδικοτήτων των Τμημάτων. Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση είμαι σε θέση σήμερα να ανακοινώσω ενώπιον όλων εσάς, ακαδημαϊκών, αποφοίτων, διοικητικών και φίλων του ΤΕΠΑΚ, ότι οι διαδικασίες για ίδρυση της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών έχουν επιτέλους ολοκληρωθεί. Μετά από την υποβολή της σχετικής Πρότασης από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προς το Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίθηκε προχθές, Τετάρτη 20 Ιουνίου, η ίδρυση της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΤΕΠΑΚ. Πρόκειται για μια εξέλιξη τεράστιας σημασίας για τη στρατηγική ανάπτυξη του πανεπιστημίου. Αυτή η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την κυπριακή Πολιτεία στο σύνολό της, γιατί στέλνει το μήνυμα ότι σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες συνεχίζουμε την ανάπτυξη της παιδείας του τόπου.
Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του ΤΕΠΑΚ συνάδει πλήρως με την ευρύτερη προσπάθεια για καθιέρωση της Κύπρου ως σημαντικού περιφερειακού εκπαιδευτικού κέντρου υψηλής στάθμης. Ταυτόχρονα, η λειτουργία νέων τμημάτων προσφέρει αυξημένες ευκαιρίες στους Κύπριους νέους να σπουδάσουν στην πατρίδα τους, γεγονός που δημιουργεί πολλαπλά οφέλη τόσο για τη χώρα όσο και για τους ανθρώπους της.
Η εκπαιδευτική αλλά κυρίως η πανεπιστημιακή ανάπτυξη της Κύπρου αποτελεί κατά την άποψη μας αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μας. Η επέκταση της ανώτερης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας, των εξειδικευμένων θεμάτων και των σύγχρονων αναγκών του τόπου, τροφοδοτεί τις παραγωγικές δυνάμεις με προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό και περιορίζει τις διαρροές αξιόλογων Κύπριων επιστημόνων προς το εξωτερικό. Ταυτόχρονα προσελκύει ευρωπαϊκές και άλλες χρηματοδοτήσεις για σκοπούς έρευνας και καινοτομίας, ενισχύει το πολιτισμικό υπόβαθρο του λαού μας και καθιστά την Κύπρο ενεργό μέλος και ισάξιο εταίρο στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Για όλους αυτούς τους λόγους, αντιμετωπίζουμε την επένδυση στην παιδεία ως κορυφαία παράμετρο κοινωνικής αναβάθμισης και στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο, στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τους φοιτητές στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές τους.
Τόσο για την Κυβέρνηση ως σύνολο, όσο και για εμένα προσωπικά, αποτελεί κορυφαίο στόχο η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών για τους νέους μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή κρατικής αρωγής στη μόρφωση σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση καθιέρωσε από την ακαδημαϊκή χρονιά 2009-10 το Κρατικό Φοιτητικό Πακέτο το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης της φοιτητικής πρόνοιας. Τα μέτρα αυτά καλύπτουν σήμερα βασικές ανάγκες των φοιτητών όπως είναι τα θέματα σίτισης, στέγασης, αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστή και πανεπιστημιακών βιβλίων. Επιπρόσθετα, η αναβάθμιση του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών που έχουμε υλοποιήσει, επέτρεψε στο Πανεπιστήμιο να προχωρήσει στην παροχή δωρεάν διακίνησης για όλους τους φοιτητές στη Λεμεσό.
Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στηρίζουμε έμπρακτα τους φοιτητές μας με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες ξηλώνεται το κοινωνικό κράτος, επιβάλλονται δυσβάστακτα δίδακτρα και φορτώνονται οι νέοι φοιτητές με υπέρογκα δάνεια ή εγκαταλείπονται στο έλεος της ασυδοσίας των αγορών.
Αγαπητές και αγαπητοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί απόφοιτοι,
Εσείς αποτελείτε το πιο ζωντανό και δυνατό κομμάτι του ΤΕΠΑΚ. Εσείς, αγαπητοί απόφοιτοι, γίνεστε σήμερα οι καλύτεροι πρεσβευτές του πανεπιστημίου σας. Είμαι βέβαιος ότι με τα εφόδια που έχετε πάρει, θα ανταποκριθείτε με επάρκεια σε αυτόν τον τιμητικό τίτλο και σε αυτό τον τιμητικό ρόλο που αποκτάτε σήμερα. Είμαι επίσης σίγουρος ότι θα αναδειχθείτε αντάξιοι των προσδοκιών των γονιών σας, των καθηγητών σας και της κοινωνίας μας, ως επιστήμονες, ως άνθρωποι και ως πολίτες της πατρίδας μας. Μιας πατρίδας που για να ξεπεράσει τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, χρειάζεται και τη δική σας πνοή και τη δική σας νέα οπτική των πραγμάτων. Για να μπορέσουμε επιτέλους σε αυτόν τον τόπο, μέσα από την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, να δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής ειρήνης και ελευθερίας για όλους.
Υπήρξα και εγώ φοιτητής, και είμαι πατέρας. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι στιγμές αυτές είναι ιδιαίτερα συγκινητικές. Περικλείουν τα όνειρα, τους κόπους και τους μόχθους τόσο εσάς των αποφοίτων όσο και των γονιών σας. Πολύ δικαιολογημένα η ατμόσφαιρα στον χώρο είναι συναισθηματικά φορτισμένη για όλους.
Από τα βάθη της καρδιάς μου σας συγχαίρω άλλη μια φορά για την αποφοίτησή σας. Εύχομαι να σας χαίρονται οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι που σας στήριξαν και αγωνιούσαν μαζί σας όλα αυτά τα χρόνια. Να σας χαίρονται και να χαίρονται μαζί σας οι καθηγητές σας και το προσωπικό του πανεπιστημίου, το οποίο σας πήρε παιδιά 18 και 19 χρόνων και σας παραδίδει σήμερα στην κοινωνία ολοκληρωμένους επιστήμονες.
Συγχαίρω επίσης ιδιαίτερα τη νέα διοίκηση και τη νέα πρυτανεία του ΤΕΠΑΚ. Συγχαίρω το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου για το σημαντικό έργο που επιτελούν.
Εύχομαι με όλη μου την ψυχή υγεία, χαρά και ευτυχία στη ζωή σας και κάθε επιτυχία